Τα σωστά και ισορροπημένα γεύματα στην εγκυμοσύνη είναι άκρως σημαντικά γιατί πρέπει να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας. Κι ενώ οι περισσότερες τροφές είναι ασφαλείς, υπάρχουν και εκείνες που πρέπει να αποφύγετε ή να περιορίσετε. Παρακάτω θα μάθετε το γιατί:

Ωμό κρέας. Τα ωμά θαλασσινά και το μοσχάρι ή κοτόπουλο που έχουν μαγειρευτεί λίγο κουβαλούν κινδύνους, όπως κολοβακτηρίδια, σαλμονέλα και τοξοπλάσμωση.

Αλλαντικά. Tα αλλαντικά κρύβουν τα βακτήρια λιστέρια που μεταφέρεται στον άνθρωπο και μπορούν να γίνουν απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή, πόσω δε μάλλον για το έμβρυο. Αν δεν μπορείτε να τα στερηθείτε, τουλάχιστον φροντίστε να τα ζεστάνετε μέχρι να βγάλουν ατμό.

Ψάρια με υδράργυρο. Τα ψάρια με υψηλό επίπεδο υδράργυρου πρέπει να αποφεύγονται. Έρευνες έχουν συνδέσει την αργοπορημένη ανάπτυξη και την εγκεφαλική βλάβη των παιδιών με την κατανάλωση υδράργυρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ένα δείγμα τέτοιων ψαριών είναι: ο καρχαρίας, ο ξιφίας, ο μπακαλιάρος κ.α. Ο τόνος σε κονσέρβα έχει λιγότερο υδράργυρο από το φρέσκο, αλλά και πάλι θα πρέπει να τρώγεται με μέτρο.

Καπνιστά θαλασσινά. Τα καπνιστά κατεψυγμένα ψάρια με ένδειξη ‘αλίπαστα’ ‘από σολομό’ ή ‘με γεύση’ ίσως περιέχουν τα βακτήρια λιστέρια. Αυτά τα ψάρια θα πρέπει να τρώγονται μόνο μαγειρεμένα και σαν συνοδευτικό άλλου φαγητού. Αυτά που είναι σε κονσέρβα είναι πιο ασφαλής επιλογή.

Τα ψάρια που έχουν εκτεθεί σε μόλυνση. Οι τοπικές λίμνες και πηγές με σολομούς και παρόμοια ψάρια κρύβουν κινδύνους που ίσως να μην γνωρίζετε. Ενημερωθείτε για τα ντόπια ψάρια και κατά πόσο είναι ακίνδυνα.

Ωμά όστρακα. Από τη στιγμή που δεν είναι μαγειρεμένα, τα οστρακοειδή είναι ένας κίνδυνος για όλους μας. Καλό είναι να μην το ρισκάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωμά αυγά. Τα ωμά αυγά αλλά και τα φαγητά που τα περιέχουν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για σαλμονέλα. Το παγωτό, η μαγιονέζα και κάποιες σος ίσως να περιλαμβάνουν ωμά αυγά. Όσο περισσότερο έχουν μαγειρευτεί, τόσο πιο ασφαλή είναι για τις εγκύους.

Μαλακά τυριά. Το μπρι, η φέτα, το ροκφόρ είναι επικίνδυνα εκτός αν έχουν φτιαχτεί από παστεριωμένο γάλα και είναι υπεύθυνα εγγυημένο. Το ίδιο ισχύει και για το μη παστεριωμένο γάλα.

Καφεΐνη. Οι απόψεις για την καφεΐνη διίστανται, παρόλα αυτά οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο (λιγότερο από 200 mg τη μέρα). Επειδή μπορεί να συνδέεται με αποβολές στην εγκυμοσύνη, καλό είναι να αποφύγετε εντελώς την καφεΐνη το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Αλκοόλ. Δεν υπάρχει ποσότητα αλκοόλ που να επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μαζί με το κάπνισμα, είναι η κορυφαία απαγόρευση από τους ειδικούς.

Μη καθαρισμένα λαχανικά. Η τοξοπλάσμωση είναι μία ασθένεια που μπορεί να προκύψει από το χώμα που φέρουν τα λαχανικά. Συνεπώς, πρέπει να τα πλένετε πολύ καλά πριν την κατανάλωση.