Κι όμως η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στο στρες της εγκυμοσύνης, όπως μας πληροφορεί νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπρίστολ και του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Ρίο ντε Τζανέιρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι γυναίκες που δεν παραλείπουν το ψάρι από τη διατροφή τους αγχώνονται λιγότερο για τον τοκετό σε σχέση με τις υπόλοιπες, γεγονός που τις βοηθά να γεννήσουν ευκολότερα. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One και τονίζει ότι η έλλειψη ψαριών από τη διατροφή εντείνει τον κίνδυνο αύξησης του στρες σε ανησυχητικά επίπεδα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό και στην πρόκληση μειωμένου σωματικού βάρους στο βρέφος. Στη μελέτη συμμετείχαν 9.500 γυναίκες, από τις οποίες αρκετές κατά την εγκυμοσύνη τους δεν είχαν καταναλώσει καθόλου ψάρια και θαλασσινά. Όπως προέκυψε, οι γυναίκες αυτές διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυξημένα επίπεδα στρες σε ποσοστό 53%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διατροφή των εγκύων δεν πρέπει να είναι χορτοφαγική, αλλά να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ψάρια και κρέας, επειδή κατά τη διάρκεια της κύησης οι διατροφικές ανάγκες τους είναι αυξημένες. Συγκεκριμένα, δύο μερίδες λευκών ψαριών και μία λιπαρών ψαριών την εβδομάδα είναι αρκετές για να ρίξουν το άγχος στα επιθυμητά επίπεδα. «Για μια καλή εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερο, αλλά να υπάρχει υγιεινή διατροφή», αναφέρει η δρ Juliana Vaz, που συμμετείχε στην έρευνα. «Αυτό σημαίνει μια διατροφή που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, σαλάτες, φρούτα, ψάρια, όσπρια, κρέας».
Η τροφή που μειώνει το στρες της εγκυμοσύνης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διατροφικές διαταραχές: Ανησυχητική αύξηση στα έφηβα κορίτσια Η νευρική ανορεξία και η βουλιμία αποτελούν τις δύο συνηθέστερες σοβαρές διαταραχές διατροφής στους εφήβους. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διατροφή: Οι στρατηγικές που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς Η προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία είναι μια σημαντική περίοδος για την καθιέρωση υγιεινών διατροφικών προτύπων. Γι' αυτό είναι... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Νεανικός καρκίνος: Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τη σύνδεση με την ανθυγιεινή διατροφή Καθώς ο καρκίνος πρώιμης έναρξης αυξάνεται ανησυχητικά, οι επιστήμονες φέρνουν νέα ευρήματα στο φως για τη σχέση της νόσου... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Έφηβοι: Το fast food βλάπτει τη μνήμη τους Δείτε πώς η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού επηρεάζει τον εγκέφαλο των εφήβων. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
5 τροφές πλούσιες σε σίδηρο για να επιλέξετε στην εγκυμοσύνη Η πρόσληψη επαρκούς σιδήρου στην εγκυμοσύνη είναι σημαντική. Σε ποιες τροφές τον βρίσκουμε; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Μωρό: 6 θρεπτικές τροφές για την έναρξη της συμπληρωματικής σίτισης Πρακτικές, ασφαλείς και γεμάτες θρεπτικά συστατικά, οι πολτοποιημένες τροφές αποτελούν μια ιδανική επιλογή για να ξεκινήσετε τη συμπληρωματική σίτιση... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Παιδιά: Η τροφή που τα βοηθά να ψηλώσουν Μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχει ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωστά και να διατηρήσουν... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Διατροφή: 2+1 tips για μυαλό… ξυράφι! Δείτε πώς θα διώξετε το στρες και θα τονώστε τον εγκέφαλο του παιδιού μέσα από τη διατροφή. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Βάζοντας υγιή όρια στη σχέση του παιδιού με τη… ζάχαρη Πώς θα αντισταθούν τα παιδιά στη ζάχαρη; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ