Οι αιμορροΐδες δεν είναι τίποτα άλλο από ερεθισμένα και πρησμένα αγγεία στην περιοχή του πρωκτού, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μικρής έκτασης αιμορραγία και πόνο κατά την κένωση και όχι μόνο.  Σύμφωνα με τους ειδικούς  το 75% του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή του θα εμφανίσει την κατάσταση αυτή. 
Οι αιμορροΐδες είναι επίσης ένα πρόβλημα πολύ συχνό κατά τη διάρκεια της κύησης, που μπορεί να μετατρέψει μια απλή επίσκεψη στην τουαλέτα σε αληθινό εφιάλτη. Κάτι που μόνο όσοι το έχουν ζήσει μπορούν να το κατανοήσουν σε όλη του την έκταση και ένταση.
Eυτυχώς οι αιμορροΐδες αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με  συντηρητική θεραπεία.  Tο μεγαλύτερο ποσοστό των πασχόντων  παρουσιάζει άμεση ανακούφιση και ύφεση των ενοχλητικών συμπτωμάτων με την αλλαγή και βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, την ένταξη της φυσικής άσκησης στην καθημερινότητά τους και οπωσδήποτε την ενδεδειγμένη τοπική υγιεινή.
Υπάρχει πρόληψη;
Η γνωστή και σοφή ρήση «είμαστε ό,τι τρώμε» στην περίπτωση των αιμορροΐδων  ερμηνεύεται ως «υποφέρουμε απ’ ότι τρώμε». Με άλλα λόγια όσοι  ταλαιπωρούμαστε από  δυσκοιλιότητα είναι απαραίτητο να αλλάξουμε άμεσα τις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες, βελτιώνοντας την ποιότητα και τη σύσταση της τροφής μας, από την οποία εξάλλου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η πρόκληση κι εμφάνιση των αιμορροΐδων. Tο πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα, αν υπάρχει, είναι να εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιό μας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.  Τέτοιες τροφές είναι: Δημητριακά από νιφάδες βρόμης, φασόλια, φακές, δαμάσκηνα, αχλάδι, μήλο, αρακάς, μαρούλι, σταφύλι. Eπίσης, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των φυτικών ινών, πρέπει να φροντίσουμε να πίνουμε πολύ νερό την ημέρα. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού διευκολύνει τη διαδικασία των κενώσεων. Δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός κανόνας ως προς την ιδανική ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνετε. Ξεκινήστε με 2 λίτρα την ημέρα και αν χρειαστεί αυξήστε την ποσότητα.
Όταν το πρόβλημα εμφανιστεί

Η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο και στις αιμορροΐδες, καθώς εάν εντάξετε στη διατροφή σας όλα τα απαραίτητα στοιχεία που συντείνουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και περιορίσετε τα επιβλαβή, τότε μπορείτε να πετύχετε μείωση των συμπτωμάτων, ακόμη και εξάλειψη και πλήρη ίαση.  Πως;

–      Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες.
–      Επίσης τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως τα δημητριακά, τα ψωμιά, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και το μαύρο ρύζι.
–      Φροντίστε να καταλανώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο (κόκκινο κρέας, όσπρια, ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
–      Ξηρά φρούτα, όπως τα σμέουρα, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα
–      Για να βοηθήσετε το έντερό σας να λειτουργήσει καλύτερα συμπεριλάβετε τροφές με προβιοτικά καθημερινά στην διατροφή σας. Ρυθμίζουν άριστα η ισορροπία της χλωρίδας του ενώ παράλληλα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. 
–      Μην παραλείπετε να πίνετε  τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό (2 λίτρα) μέσα στην ημέρα. Όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.Το νερό βοηθάει τις τροφές να διαλύονται καλύτερα μέσα στο έντερο και να μη το μπλοκάρουν.
Πείτε ΟΧΙ
Σε τροφές που μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι σας και να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές που θα επιδεινώσουν τις αιμορροΐδες. Όπως:
 – Ποπκόρν, ωμά φρούτα με τη φλούδα και ξηρούς καρπούς, επειδή όσο καλά και να γίνει η πέψη τους δεν θα… πολτοποιηθούν εντελώς, γεγονός που θα δυσκολέψει την κένωση και θα ερεθίσει τις αιμορροΐδες.  – Φαγητά που προκαλούν φούσκωμα και αέρια, όπως όσπρια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, ραδίκια, λαχανάκια Bρυξελλών, πιπεριές, σκόρδο, κρεμμύδι, αβοκάντο, πεπόνι και καρπούζι. –  Μπαχαρικά και γενικά τα καυτερά φαγητά. 
–  Αεριούχα αναψυκτικά, καφές και οινοπνευματώδη ποτά.
– Λιπαρές τροφές και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Γυμναστείτε!!!

Σώμα σε κίνηση, σώμα υγιές…H συστηματική άσκηση, πέρα από όλα τα γνωστά οφέλη της, είναι πολύ σημαντική, γιατί ευνοεί τη καλή λειτουργία των αγγείων, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος αποφεύγοντας τον κίνδυνο κάποιας θρόμβωσης, και συνακόλουθα τις πιθανότητες εμφάνισης αιμορροϊδοπάθειας. Ακόμα και σε περίπτωση που οι απαιτήσεις της καθημερινότητας δεν σας επιτρέπουν την ενασχόληση με ένα συστηματικό πρόγραμμα εκγύμνασης, μην αμελείτε να αφιερώνετε τουλάχιστον ένα εικοσάλεπτο ημερησίως σε όποιο είδος άσκησης προσαρμόζεται στην καθημερινή σας ρουτίνα, όπως να μην παίρνετε το ασανσέρ και να ανεβαίνετε τις σκάλες με τα πόδια. Μην ξεχνάτε. Ακόμα και η παραμικρή άσκηση μόνο όφελος προσφέρει.

Διαβάστε περισσότερα για την αιμορροϊδική νόσο εδώ: http://www.daflonhd.gr/intro/