Αν η δουλειά σας δεν περιλαμβάνει έκθεση σε χημικές ουσίες, δεν χρειάζεται να σηκώνετε βάρη και αν είστε υγιής χωρίς να αντιμετωπίζετε σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να πηγαίνετε κανονικά στη δουλειά. Ανάλογα με το πόση άδεια σας αναλογεί, μπορείτε να πάρετε τις τελευταίες εβδομάδες εγκυμοσύνης για να ξεκουραστείτε και να προετοιμαστείτε για τον τοκετό.

Πώς θα διατηρήσετε την επαγγελματική εικόνα σας; Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι σας περιμένει σε κάθε τρίμηνο. Στο πρώτο και το τρίτο, να περιμένετε κούραση, έλλειψη άνεσης και αφηρημάδα. Αν και είναι απολύτως φυσιολογικά σημάδια, καλό είναι να ενημερώσετε κάποιο συνάδελφο που εμπιστεύεστε. Αν οι περισσότεροι συνεργάτες δεν είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικοί, καλό είναι να μην μιλάτε ή να παραπονιέστε συνεχώς για την εγκυμοσύνη. Εσείς μπορείτε να ονειροπολείτε ή να διαλογίζεστε αλλά βρείτε ένα σημείο όπου δεν είναι οι άλλοι παρόντες.

Τι θα κάνω με την πρωινή ναυτία; Οι εμετοί και η πρωινή αδιαθεσία είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη και μπορεί να συμβεί ακόμα και στη δουλειά. Μιλήστε με το γιατρό για να σας βοηθήσει να περιορίσετε τη ναυτία με διάφορες τεχνικές. Αν δυσκολεύεστε να καταπιείτε το φαγητό και έχετε την επιθυμία να το βγάλετε, γεμίστε το αμάξι ή το γραφείο με πετσετούλες, πλαστικές σακούλες και χαρτομάντιλα. Αν η κατάσταση είναι καθημερινή και πιο σοβαρή από όσο νομίζατε, θα πρέπει να ενημερώσετε τον εργοδότη σας αλλά και να βρείτε τρόπο να διασφαλίσετε ότι η απόδοσή σας θα είναι ίδια. Αν χρειάζεστε μειωμένο ωράριο ή κάποιες μέρες άδεια, προετοιμαστείτε για διεκδίκηση.

Πώς θα νιώθω άνετα στη δουλειά; Ακόμα και αν κάνετε απλή δουλειά γραφείου, υπάρχουν μικρά πράγματα που πρέπει να θυμάστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κάντε διαλείμματα. Αν έχετε μείνει όρθια για ώρα, σηκώστε τα πόδια σας ή περπατήστε λίγο. Η κίνηση βοηθά στην επιστροφή των υγρών από τα πόδια στην καρδιά όπου επαναλαμβάνεται η κυκλοφορία. Να κινείστε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες και να κάνετε μικρές ασκήσεις με τεντώματα για την πλάτη αλλά και για να αποφεύγετε το πρήξιμο στα πόδια.

Να πίνετε πολύ νερό και να μην ξεχνάτε τα γεύματά σας. Η σωστή διατροφή σας προφυλάσσει από τις πρωινές ναυτίες. Ντυθείτε άνετα για να μην νιώθετε πίεση στην κοιλιά και μην επαναλαμβάνετε συνέχεια τις ίδιες κινήσεις με τα χέρια γιατί οι έγκυες έχουν υψηλότερο ρίσκο στο να πάθουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Μην το παρακάνετε με τη δουλειά και κάντε διαλείμματα, αν το χρειάζεστε. Τέλος, πάρτε τη βοήθεια που μπορεί να σας δίνεται από τους συναδέλφους σας και μην φέρεστε σαν να μην έχει αλλάξει κάτι στη ζωή σας.

Τι κάνω αν χρειαστεί να ταξιδέψω λόγω δουλειάς; Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη αλλά είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πρώτα. Αν έχετε επιλογή, η ιδανική περίοδος για εσάς είναι το δεύτερο τρίμηνο, γιατί δεν έχετε ναυτίες αλλά ούτε και την κούραση του τελευταίου τριμήνου.

Ποιες επιπλοκές μου δείχνουν ότι πρέπει να σταματήσω τη δουλειά; Όταν υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Όταν έχετε υψηλή πίεση και υπάρχει πιθανότητα προεκλαμψίας ή αν αποδεικνύεται ότι το μωρό δεν αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε.