Πανάδες και κηλίδες
Περίπου το 50% των εγκύων παρουσιάζουν γύρω στον πέμπτο μήνα πανάδες, κηλίδες και τη λεγόμενη «μάσκα εγκυμοσύνης» στο πρόσωπο (συγκεκριμένα στο μέτωπο, στα μάγουλα και πάνω από το άνω χείλος). Επίσης, το χρώμα των θηλών και τα εκ γενετής σημάδια σκουραίνουν. Αιτία για τα παραπάνω, η υπερσυγκέντρωση μελανίνης. Ενώ, δηλαδή, υπό κανονικές συνθήκες τα μελανινοκύτταρα εκκρίνουν συγκεκριμένες ποσότητες μελανίνης και το δέρμα δείχνει ομοιόμορφα μαυρισμένο, στην περίοδο της εγκυμοσύνης αυτό αλλάζει εξαιτίας των ορμονών. Οι ορμονικές ανακατατάξεις ενδέχεται να δημιουργήσουν πανάδες. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγουμε όσο το δυνατόν την έκθεση στον ήλιο και να φροντίζουμε η κρέμα ημέρας μας να περιέχει οπωσδήποτε δείκτη προστασίας (και το χειμώνα). Τα καλά νέα είναι ότι μετά τον τοκετό η μάσκα εγκυμοσύνης εξαφανίζεται όσο ξαφνικά εμφανίστηκε.        
Ξηρή επιδερμίδα
Η επιδερμίδα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο που κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και εξαιτίας της αλλαγής των ορμονών παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία. Ξηροδερμία και έντονος κνησμός ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς αποτελούν τα βασικά συμπτώματα. Ένα αφρόλουτρο ή αφροντούς εμπλουτισμένο με έλαια θα φροντίσουν για άμεση ανακούφιση, ενώ παράλληλα θα ενυδατώσουν άμεσα την επιδερμίδα (προσοχή μη γλιστρήσετε την ώρα που βγαίνετε από το μπάνιο ή το ντους). Μην παραλείψετε μετά το μπάνιο να κάνετε επάλειψη σε όλο το σώμα σας με κάποια ενυδατική κρέμα ή λάδι (π.χ. το λάδι σώματος Άγριο Τριαντάφυλλο της Weleda), κατά προτίμηση όταν η επιδερμίδα είναι ακόμη νωπή, γιατί απορροφάται καλύτερα.     
Χαλαρό στήθος
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το στήθος «προετοιμάζεται» για την περίοδο του θηλασμού. Γίνεται πιο στρογγυλό και πιο βαρύ. Λίγο πριν τον τοκετό, ο κάθε μαστός μπορεί να ζυγίζει έως και 400 γραμμάρια παραπάνω απ’ ό,τι πριν την κύηση και αμέσως μετά τη γέννα και κατά τη διάρκεια του θηλασμού συνήθως χαλαρώνει. Φροντίστε το δοκιμάζοντας την τεχνική του «σκοτσέζικου ντους» -εναλλάσσοντας δηλαδή το κρύο νερό με το ζεστό- και στη συνέχεια κάντε απαλό μασάζ με μια απαλή πετσέτα. Για την καθημερινή περιποίηση ενδείκνυται μια συσφικτική κρέμα για το στήθος ή κάποιο λάδι για μασάζ.     
Ραγάδες
Κατά την περίοδο της κύησης είναι σαν να συμβιώνουμε για περίπου σαράντα εβδομάδες με έναν συγκάτοικο. Αυτή η «συγκατοίκηση» γίνεται ορατή μετά τον τέταρτο μήνα, όταν η κοιλιά αρχίζει να «φουσκώνει». Λίγο πριν τον τοκετό, η περίμετρός της είναι γύρω στα 100 εκατοστά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δύο στις τρεις εγκύους εμφανίζουν ραγάδες, οι οποίες δημιουργούνται συνήθως μετά τον πέμπτο μήνα της κύησης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος πρόληψης, μιας και η ελαστικότητα του δέρματος είναι προκαθορισμένη από τα γονίδιά μας. Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι ένα απαλό μασάζ (με γάντι μασάζ) για τη βελτίωση του κυκλοφορικού, όπως επίσης και να ενυδατώνουμε επιμελώς όσο το δυνατόν συχνότερα ολόκληρη την περιοχή της κοιλιάς.     
Φλεβίτιδα
Στην εγκυμοσύνη οι φλέβες των ποδιών μας αναγκάζονται να μεταφέρουν περίπου 1,5 λίτρο περισσότερο αίμα απ’ ό,τι συνήθως. Παράλληλα, το βάρος της κοιλιάς ασκεί πίεση στα αγγεία δυσκολεύοντας έτσι τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Η ορμόνη προγεστερόνη «χαλαρώνει» τα φλεβικά τοιχώματα, με αποτέλεσμα να σπάνε αγγεία. Το «σκοτσέζικο ντους» εναλλάσσοντας το κρύο νερό με το ζεστό, αλλά τελειώνοντας πάντα με το κρύο, ανακουφίζει και ξεκουράζει τα πρησμένα πόδια. Αποφύγετε όσο το δυνατόν τα ψηλά τακούνια και την ορθοστασία και φροντίστε να σηκώνετε να πόδια ψηλά όσο πιο συχνά μπορείτε. Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη ιστορικό φλεβίτιδας, προμηθευτείτε από το φαρμακείο τις ειδικές κάλτσες. Ιδιαίτερα καταπραϋντικά λειτουργεί και ένα ποδόλουτρο με άλατα.        
Με τη συνεργασία της Κατερίνας Λαμπρινοπούλου (M.D.Ph.D. δερματολόγος – αφροδισιολόγος).