Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την απόφαση της Hayley και Scott Martin να φέρουν στον κόσμο το άρρωστο μωρό που κυοφορεί εκείνη, προκειμένου να δωρίσουν τα όργανά του.  Το ζευγάρι από τη Βρετανία εμφανίστηκε στην εκπομπή «This Morning», όπου και αποκάλυψε λεπτομέρειες για το πώς η αρχική χαρά τους για τον ερχομό του τέταρτου παιδιού τους πήρε δυσάρεστη τροπή και κατέληξαν τελικά στη συγκεκριμένη απόφαση.  
Όλα ξεκίνησαν όταν μερικούς μήνες μετά το χαρμόσυνο γεγονός, η Hayley  ένιωθε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Όντας μητέρα τριών παιδιών, δεν αισθανόταν «έγκυος» καθώς η κοιλιά της δεν ήταν αρκετά μεγάλη σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές.
Οι φόβοι της επιβεβαιώθηκαν όταν πήγε να κάνει τον καθιερωμένο υπέρηχο για να μάθει το φύλο του μωρού. Εκεί οι γιατροί της είπαν πως το βρέφος – κοριτσάκι στο φύλο- που κυοφορεί διαγνώστηκε με το Σύνδρομο Potter, το οποίο επηρεάζει την ανάπτυξη λόγω της έλλειψης υγρού στην μήτρα.
Ενώ οι γιατροί της πρότειναν να τερματίσει την εγκυμοσύνη της για να αποφύγει το τραύμα της γέννησης, εκείνη αποφάσισε να τη συνεχίσει μέχρι τέλους έτσι ώστε τα όργανα του μωρού της να μπορέσουν να πάνε σε άλλα νεογέννητα που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση.
«Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση αλλά ήταν η σωστή και με βοήθησε να αντιμετωπίσω τη θλίψη μου. Ένα μέρος της κόρης μου θα ζήσει, δεν θα φύγει τελείως. Θα είναι ζωντανή χάρη σε άλλα μωρά. Ξέρω επίσης ότι υπάρχουν μωρά που θα έχουν μια ευκαιρία στη ζωή με τα υγιή όργανα της Ava. Γιατί να πρέπει να πεθάνουν αν υπάρχει μια πιθανότητα να σωθούν;» δήλωσε στην εκπομπή
Ωστόσο, παρόλο που αυτή η απόφασή της την βοήθησε να το αντιμετωπίσει, δεν παύουν να υπάρχουν και στιγμές που λυγίζει όταν σκέφτεται ότι θα χάσει την κόρη της. «Προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμη αλλά πολλές φορές δεν αντέχω και κλαίω. Όταν μάθαμε τα άσχημα νέα, πήγαμε σπίτι εκείνη τη νύχτα και δεν μπορούσαμε να πούμε μια λέξη ο ένας στον άλλο. Ένιωσα σαν να πνίγομαι. Το μόνο πράγμα που είχαμε αγοράσει για την Ava-Joy εκείνη την περίοδο ήταν μια μωρουδιακή κουβέρτα»
Αν και η μικρούλα Ava-Joy δεν θα επιβιώσει μετά τον τοκετό, οι γιατροί ελπίζουν ότι το ζευγάρι θα έχει τουλάχιστον μερικές στιγμές με την κόρη τους ενώ είναι ακόμα ζωντανή. Με αυτή την ελπίδα η Hayley δηλώνει… «Ακόμη και αν με κοιτάξει για ένα δευτερόλεπτο με τα μικρά της μάτια – αυτή θα είναι μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου.»