Μια μαία μας αποκαλύπτει τα μυστικά της για έναν εύκολο τοκετό Αρκετές γυναίκες πριν γεννήσουν, ανησυχούν για τον πόνο που θα βιώσουν κατά την διάρκεια του τοκετού, καθώς και το πώς θα αντιδράσουν όταν έρθει εκείνη η κρίσιμη ώρα. Πολλές φορές μάλιστα, ρωτάει η μία γυναίκα την άλλη «Πονάει πολύ;». Πρέπει να επισημανθεί ότι κάθε γυναίκα αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον πόνο του τοκετού, καθώς η καθεμία έχει και διαφορετική αντίληψη γι’ αυτόν. Ακόμα και στην ίδια γυναίκα μπορεί να διαφέρει η αντίληψη της έντασης των ωδινών ενός τοκετού. Στατιστικά, οι πρωτοτόκες είναι περισσότερο αγχωμένες συγκριτικά με τις πολύτοκες. Ο φόβος αυτός συχνά αναγράφεται με τον όρο «Τοκοφοβία» και αφορά τον παθολογικό φόβο και την αποφευκτική συμπεριφορά για τον τοκετό. Από πού προέρχεται όμως αυτός ο φόβος της γέννας; Εκτός από τους φυσικούς παράγοντες που προκαλούν δυσφορία, όπως η θέση και το μέγεθος ενός εμβρύου, η ένταση των συστολών της μήτρας, ο βαθμός της διαστολής, σημαντικό ρόλο παίζουν εξίσου και οι ψυχολογικοί-συναισθηματικοί παράγοντες μιας γυναίκας. Επομένως, σημαντικό είναι κατά πόσο η έγκυος προσαρμόστηκε και ενημερώθηκε σωστά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επί το πλείστον, το άγχος και ο φόβος μιας εγκύου μπορεί να δημιουργήθηκε από την άγνοια για την πορεία της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Εμείς λοιπόν για να σας βοηθήσουμε, σας παραθέτουμε κάποιες συμβουλές για την κύηση και τον τοκετό σας, ώστε να περάσετε αυτήν την περίοδο με όσο περισσότερη ευεξία γίνεται.

Κατά τη διάρκεια της κύησης

Φροντίστε να προσαρμοστείτε σωματικά και ψυχικά στην εγκυμοσύνη σας, σχετικά με την καθημερινότητα και την διατροφή σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μελετήσετε την ανατομία των γεννητικών οργάνων. Ενημερωθείτε για τον προγεννητικό έλεγχο και τις εξετάσεις που θα χρειαστεί να κάνετε καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Μάθετε ποια είναι τα σημάδια έναρξης ενός τοκετού, καθώς και να ενημερωθείτε για την πορεία και την εξέλιξη ενός φυσιολογικού τοκετού. Αναζητήστε τους πραγματικούς λόγους που καθιστούν αναγκαία μια καισαρική τομή. Κάνετε μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής, ώστε να μάθετε την δύναμη και την αντοχή του σώματος σας, τις αναπνευστικές τεχνικές, τις θέσεις και στάσεις του τοκετού κ.α.  Ωφέλιμο θα ήταν να φτιάξετε ένα πλάνο τοκετού και να το δείξετε στους επαγγελματίες υγείας, ώστε να γνωρίζουν πως φαντάζεστε αυτή την μοναδική εμπειρία, την γέννηση του παιδιού σας.  Γυμναστείτε: Οι ασκήσεις πυέλου  και η γιόγκα εγκύων, μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου, στην κάθοδο και στην εμπέδωση του μωρού σας και γενικώς το σώμα σας θα διοχετευτεί από ευεξία και ευελιξία. Κάνετε μασάζ στο περίνεο σας και να το προετοιμάσετε καταλλήλως με ζεστές κομπρέσες, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ελαστικότητα και να αποφευκτεί κάποια τυχόν περινεοτομή. (Περίνεο είναι το δέρμα ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό). *Σε αρκετά από τα παραπάνω τα οποία αναφέρθηκαν, θα μπορούσε να συμμετέχει και ο σύντροφο σας (εάν συμφωνείτε και οι δύο), ώστε να ενημερωθεί και να προετοιμαστεί καταλλήλως και ο ίδιος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να μπορεί να σας βοηθήσει και να σας ενθαρρύνει τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στον τοκετό σας. Εξάλλου, ο δεσμός της οικογένειας αρχίζει κιόλας από την στιγμή που το έμβρυο βρίσκεται μέσα στην μήτρα. Μη ξεχνάτε, σε αυτό το όμορφο ταξίδι που έχει τελικό προορισμό την γέννηση του μωρού σας, πρέπει να μείνετε ενωμένη με τον σύζυγο σας.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού

Εστιάστε και χαλαρώστε: Η εστίαση καιη  χαλάρωση, η απόσπαση της προσοχής και η εστίαση σε κάποιο αντικείμενο μπορεί να δράσει ευεργετικά ως προς την ανακούφιση του πόνου. Οι τεχνικές αναπνοών, κατά το 1ο στάδιο του τοκετού οι αναπνευστικές τεχνικές μπορούν να προάγουν την χαλάρωση των κοιλιακών μυών μειώνοντας έτσι την δυσφορία, ενώ κατά το 2ο στάδιο οι αναπνοές χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την κοιλιακή πίεση βοηθώντας την εξώθηση του εμβρύου.  Το χαλαρό στόμα και μια ήρεμη αναπνοή συνεπάγεται με ένα χαλαρό περίνεο. Το χαλαρό και ελαστικό περίνεο συμβάλει στο να μη γίνει περινεοτομή, καθώς και μειώνει την πιθανότητα ρήξης περινέου. Οι ζεστές κομπρέσες – θερμοφόρες μπορούν να απαλύνουν την ένταση των ωδινών. Η θερμότητα ανακουφίζει την μυϊκή ισχαιμία και αυξάνει την αιματική ροή στην περιοχή του πόνου. Εναλλαγή θέσεων και στάσεων του σώματος της επιτόκου, ανάλογα με την προτίμηση της γυναίκας και την θέση-στάση του εμβρύου. Αντίθετη πίεση, εφαρμόζεται σταθερή πίεση στην περιοχή του ιερού οστού, για να βοηθήσει την γυναίκα να αντιμετωπίσει την αίσθηση της εσωτερικής πίεσης και τον πόνο στην οσφυϊκή περιοχή. ·    Το μασάζ στο σώμα της επιτόκου, βοηθά στην χαλάρωση των μυών μειώνοντας την ένταση και τον πόνο, ανακουφίζει από τις κράμπες, ενώ βοηθά και στην κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.  Η μουσική ενισχύει την χαλάρωση και βελτιώνει την διάθεση της γυναίκας, μειώνοντας έτσι το στρες, το άγχος και τον πόνο. · Η υδροθεραπεία, το ντους και το υδρομασάζ μπορεί να εφαρμοστούν για να προάγουν την άνεση και την χαλάρωση κατά τον τοκετό. Το ζεστό νερό διεγείρει την απελευθέρωση ενδορφινών, χαλαρώνει τις νευρικές ίνες με αποτέλεσμα να ‘κλείνει’ την πύλη του πόνου και να βελτιώνει την κυκλοφορία και την οξυγόνωση. Η διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS), χρησιμοποιείται πιο συχνά κατά του οσφυϊκού πόνου στην πρώιμη φάση του 1ου σταδίου του τοκετού. Ο βελονισμός, βοηθά στην αποκατάσταση της ενεργειακής ροής και στην απελευθέρωση ενδορφινών για την ελάττωση του πόνου. Η ύπνωση, είναι μια μορφή βαθιάς χαλάρωσης που χρησιμοποιείται στις ωδίνες και δίνει έμφαση στην προαγωγή της χαλάρωσης και στον περιορισμό του φόβου, του άγχους και της αντίληψης του πόνου. Η αρωματοθεραπεία, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ισορροπία του σώματος και του πνεύματος. Ορισμένα αιθέρια έλαια αυξάνουν τον τόνο της μήτρας, ενισχύουν τις συστολές, μειώνουν τον πόνο, ανακουφίζουν την ένταση, ελαχιστοποιούν τον φόβο και το άγχος και ενισχύουν το αίσθημα της ευεξίας.  Με τη συνεργασία της κας Κωνσταντίνας Χατζηαποστόλου, μαία