Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, ο μεγαλύτερος προβληματισμός της -εκτός από το να πάει καλά η εγκυμοσύνη της- αφορά το γιατρό της και τη σχέση που έχει μαζί του. Θέλει να είναι κάποιος με τον οποίο θα αισθάνεται οικειότητα, αλλά και θα μπορεί να του εμπιστευτεί τόσο την υγεία της όσο και τη γέννηση του παιδιού της.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «National Bureau of Economic Research», είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά!

Οι οικονομολόγοι του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας Έριν Τζόνσον και Μάριτ Ριχάβι διαπίστωσαν ότι οι μαιευτήρες κάνουν περισσότερες καισαρικές όταν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα γι’ αυτό. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των καισαρικών στη χώρα τους ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι γιατροί βγάζουν πιο πολλά χρήματα από ό,τι θα έβγαζαν από ένα φυσιολογικό τοκετό.     

Σύμφωνα με την έρευνα, εν έτει 1996 το 1 στα 5 παιδιά στην Αμερική ερχόταν στον κόσμο με καισαρική τομή. Σήμερα, το ποσοστό αγγίζει το 1 στα 3. Κι ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η επιλογή είναι επιβεβλημένη, έχει παρατηρηθεί ότι πολλές γυναίκες προχωρούν σε αυτή χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος. 

Οι δύο ειδικοί παρακολούθησαν περίπου μισό εκατομμύριο γεννήσεις σε Καλιφόρνια και Τέξας και διαπίστωσαν ότι οι γιατροί που πραγματοποιούν οι ίδιοι τις γέννες είχαν 10% πιθανότητες να κάνουν καισαρική. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι μαιευτήρες φαίνεται να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς με θεράποντες ιατρούς εντελώς διαφορετικά από ό,τι τους υπόλοιπους ασθενείς. Και γιατί αυτό έχει σημασία;  

Η κοινωνική λειτουργός του NPR, Σανκάρ Βεντάνταμ, έκανε την εξής επιτυχημένη μεταφορά: «Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνετε το αμάξι σας στο συνεργείο και ο μηχανικός σάς λέει ότι χρειάζεται αλλαγή του κιβωτίου ταχυτήτων. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε να σας εξαπατήσει είναι να γνωρίζετε τα μηχανολογικά του αυτοκινήτου σας. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και στην Ιατρική: Ποιοι είναι εκείνοι που πραγματικά γνωρίζουν πότε είναι όντως απαραίτητη μια καισαρική; Μα, φυσικά, οι άλλοι γιατροί».

Πάντως, στην έρευνα φάνηκε ότι δεν σημειώθηκε αύξηση στις προγραμματισμένες καισαρικές, αλλά η απόκλιση ερχόταν στο προσκήνιο όταν οι γιατροί αποφάσιζαν ξαφνικά να περάσουν σε καισαρική τομή προφασιζόμενοι ότι η φυσιολογική γέννα δεν θα είχε καλή εξέλιξη.

Και πώς θα μπορούσαν οι ασθενείς να διαχειριστούν μια τέτοια πληροφορία; Σύμφωνα με την ειδικό, ο πιο ασφαλής τρόπος είναι η γνώση: «Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, όταν πηγαίνετε σε ένα γυναικολόγο, είναι να του θέτετε όσες απορίες και ερωτήσεις έχετε, και παράλληλα να προσπαθείτε να καταλάβετε όσα περισσότερα μπορείτε σχετικά με όλα όσα πρόκειται να συμβούν κατά τη διαδικασία της γέννας».