Κάνατε όλη τη δύσκολη «δουλειά»! Φέρατε στον κόσμο το μωράκι σας…ωστόσο αυτές οι πρώτες ώρες της μητρότητας μπορούν να μην είναι όπως τις φανταζόσασταν. Εμείς σας δίνουμε μερικές πληροφορίες για το τι θα πρέπει να περιμένετε μετά τον τοκετό…
Πώς θα νιώσω;
Χωρίς αμφιβολία θα νιώσετε μια τεράστια ανακούφιση -που προκαλείται από την ορμόνη οξυτοκίνη- και πιθανότατα ένα κύμα αγάπης. Όμως, μπορείτε να ανακαλύψετε ακόμα ότι αρχίσατε να τρέμετε ανεξέλεγκτα. Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι άγνωστο, αλλά συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες, ακόμα και σε αυτές που έκαναν καισαρική τομή. Μην ανησυχείτε. Θα περάσει σε λίγες ώρες.
Θα κλάψει το μωρό μου αμέσως;
Ίσως και να κρατάτε την αναπνοή σας για να ακούσετε το πρώτο κλάμα του μωρού σας, αλλά μην ανησυχήσετε αν δεν ακούσετε κάτι αμέσως. Μερικές φορές χρειάζονται μερικά λεπτά για να ανοίξουν οι πνεύμονες και να μπορέσει να κάνει κάποιον ήχο το μωρό σας. Μην περιμένετε κάποιο δυνατό ήχο. Μερικά μωρά δεν κλαίνε καθόλου, ενώ άλλα αφήνουν μικρά βογκητά.
Τι θα συμβεί σ’ εμένα και στο μωρό μου μετά τη γέννα;
Το μωρό σας θα το εξετάσουν από την κορυφή μέχρι τα νύχια, καθώς ο γιατρός και η μαία θα σας βοηθήσουν να βγάλετε τον πλακούντα και θα σας ράψουν. Ο ομφάλιος λώρος θα κοπεί τελετουργικά και θα στερεωθεί με ένα πλαστικό μανταλάκι. Θα στεγνώσει, θα καθαριστεί και θα διατηρηθεί ζεστός. Ίσως να χρειαστεί να γίνουν και άλλες σύντομες εξετάσεις στο μωρό σας. Θα ζυγιστεί, θα μετρηθεί η περιφέρεια του κεφαλιού του και θα ελεγχθούν τα γεννητικά του όργανα. Θα του φορέσουν και μια ταυτότητα στο χεράκι του και θα πάρετε κι εσείς μία. Μετά θα σας αφήσουν μόνη με το σύζυγό σας και το μωρό σας για λίγο για να συνηθίσετε την άφιξή του.
Τι εξετάσεις θα χρειαστεί το μωρό μου;
Αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας, θα το ελέγξουν για να δουν αν χρειάζονται κάποια βοήθεια οι παρακάτω λειτουργίες:
– οι παλμοί της καρδιάς
– η αναπνοή
– η μυϊκή κατάσταση
– τα αντανακλαστικά
– το χρώμα του δέρματος
Αν όλα είναι εντάξει, θα κερδίζει δύο πόντους για κάθε τεστ, έναν αν το αποτέλεσμα χρειάζεται έλεγχο και μηδέν όταν δεν ανταποκρίνεται καθόλου ο οργανισμός του μωρού στα κριτήρια των τεστ. Η βαθμολογία είναι στα δέκα. Μέσα σε πέντε λεπτά, θα επαναλαμβάνουν τα τεστ. Αν η βαθμολογία του μωρού σας είναι από επτά και πάνω, τότε τα πράγματα είναι καλά! Αν έχει χαμηλότερο σκορ, τότε θα χρειαστεί ιατρική παρακολούθηση, αλλά ακόμα και ένα χαμηλό σκορ μπορεί να φτάσει στους επτά πόντους ή και περισσότερους μετά από δέκα λεπτά. Πολλά νοσοκομεία δίνουν στα νεογέννητα βιταμίνη Κ σε ενέσιμη μορφή, γιατί έχουν έλλειψη. Αν δε θέλετε να γίνει αυτή η ένεση, τότε θα πρέπει να το συζητήσετε από πριν με το γιατρό σας. Τις επόμενες μια-δυο μέρες, ο γιατρός σας θα ακούσει την καρδιά του μωρού και τους πνεύμονές του, θα ψηλαφίσει την κοιλιά του και θα ελέγξει το μέγεθος των οργάνων του. Επίσης, θα κινήσει απαλά τα ισχία του για να δει εάν έχουν μετατοπιστεί κατά τη διάρκεια του τοκετού και θα ελέγξει τη σπονδυλική του στήλη. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις πρώτες εξετάσεις του μωρού
Πώς θα είναι το μωρό μου;
Πολύ πιθανόν να είναι ζαρωμένο και λίγο παραμορφωμένο -αλλά στα μάτια σας θα είναι το ωραιότερο μωρό που θα έχετε δει ποτέ! Θα είναι καλυμμένο με βλέννα -αλλά βγαίνει εύκολα και απορροφάται από το δέρμα μέσα στις επόμενες εικοσιτέσσερις ώρες. Μπορεί να έχει λίγο αίμα πάνω στο δέρμα του, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό αν κάνατε τομή ή λίγα πράσινα κακάκια (τα πρώτα του), κάτι που είναι επίσης πολύ φυσιολογικό. Υπάρχει περίπτωση το δερματάκι του και το άσπρο των ματιών του να είναι ελαφρώς μπλε, αλλά από τη στιγμή που το μωρό σας αναπνέει και γίνεται η κυκλοφορία του αίματος θα γίνει ροζ. Μπορεί επίσης να είναι καλυμμένο και με τρίχες, οι οποίες πέφτουν πολύ γρήγορα, κι αν το μωρό σας άργησε να βγει, τότε μπορεί να έχει ξηρό δέρμα στην αρχή.
Πόσο γρήγορα θα μπορώ να το θηλάσω;
Αν σχεδιάζετε να το θηλάσετε, τότε θα είστε σε θέση να το κάνετε μέσα σε μία ώρα μετά τον τοκετό. Αρκεί να πεινάει. Είναι τόσο απλό. Αν πεινάει ή όχι θα το καταλάβετε μόλις αρχίσει να κουνάει το στόμα του, καθώς αυτό δείχνει ότι ψάχνει το στήθος σας. Ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα από νωρίς, καθώς τα μωρά μπορεί να είναι υπερενθουσιώδη, όμως ξεπερνιούνται εύκολα. Μην περιμένετε απαραίτητα να το κάνετε σωστά την πρώτη φορά. Μεγάλη σημασία έχει η άνεση. Ζητήστε από τη μαία να σας βοηθήσει και τους δύο να βρείτε τη σωστή θέση. Με αυτόν τον τρόπο θα βεβαιωθείτε πως το ταΐζετε επαρκώς και θα αποφύγετε την περίπτωση να πνιγεί ή να βγει το γάλα από τη μύτη του.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό αν….
– Τα νύχια των ποδιών και των χεριών του είναι μακριά.
– Τα μάτια του είναι πρησμένα, καθώς και τα γεννητικά του όργανα (αυτό συμβαίνει γιατί περνάνε ορμόνες από εκεί κατά τη διάρκεια του τοκετού).
– Οι περισσότερες μητέρες παρατηρούν ένα ελαφρώς παραμορφωμένο κωνικό κεφάλι, πρησμένο ή μελανιασμένο. Αυτό είναι συνηθισμένο όταν το μωρό σας το τραβάει ο εμβρυουλκός, όμως πολύ σύντομα επανέρχεται.
– Πολλά μωρά έχουν κίτρινο δέρμα όταν γεννιούνται. Αυτό γίνεται λόγω του ίκτερου. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας, καθώς αυτό σημαίνει ότι το συκώτι του είναι λίγο «ανώριμο». Κι αυτό εξαφανίζεται σε μια-δυο εβδομάδες.
– Το μωρό σας έχει κόκκινα σημάδια, όμως καθαρίζονται εύκολα. Αυτή η βρεφική ακμή θα φύγει γρήγορα, όπως και τα περισσότερα σημάδια, εκτός βέβαια από τα σημάδια εκ γενετής. Τα σημάδια που προκαλούνται από το σπάσιμο των αγγείων γύρω από τα μάτια του ή τη μύτη του θα εξαφανιστούν σε λίγους μήνες. Τα αιμαγγειώματα (κόκκινα σημάδια που εμφανίζονται μετά από μία εβδομάδα από τον τοκετό) εξασθενούν μετά από λίγα χρόνια.
– Το νεογέννητό σας αναπνέει τριάντα με σαράντα φορές το λεπτό περίπου και περισσότερο όταν είναι δραστήριο -ναι, είναι απολύτως φυσιολογικό
Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Τσιαούση (μαιευτήρας-γυναικολόγος)