Η εγκυμοσύνη μερικές φορές μπορεί να θυμίζει κατάδυση στον απέραντο ωκεανό. Δεν είναι λοιπόν παράξενο, αν πολλές από μας χάνουμε το μυαλό μας από το άγχος την αγωνία και τις πολλές σκέψεις που μας απασχολούν.  Ποιες είναι αυτές;

…είναι φυσιολογική η αιμορραγία τους πρώτους μήνες;

Ελαφριά κολπική αιμορραγία παρατηρείται στο ένα τέταρτο των κυήσεων, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αλλά οι περισσότερες γυναίκες γεννούν υγιή μωρά. Γι’ αυτό, αν παρατηρήσετε κάποια κηλίδα, μην συμπεράνετε αμέσως το χειρότερο. Η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια. Χρειάζεται ψυχραιμία και κυρίως ακινησία!!
Ελαφριά αιμορραγία, με η χωρίς πόνο, ίσως βρίσκεστε μπροστά σε επαπειλούμενη αποβολή, που συχνά μπορεί να αποφευχθεί και να συνεχίσει η κύηση φυσιολογικά και το μωρό σας να γεννηθεί υγιέστατο. Παρ’ όλα αυτά, εσείς πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας άμεσα, ιδιαιτέρως αν αισθάνεστε ταυτόχρονα κάποιο πόνο και να ακολουθήσετε «ακριβώς» τις οδηγίες του. Η αντιμετώπιση είναι ειδική αγωγή και ακινησία και η παρακολούθηση γίνεται με το υπερηχογράφημα και εξέταση αίματος.  Στο μεταξύ, μη χρησιμοποιήσετε ταμπόν – μείνετε στις σερβιέτες.

…δικαιολογείται η ακράτεια ούρων;

Το ουροποιητικό σύστημα επηρεάζεται από τις αλλαγές των ορμονών στην κύηση αλλά και μηχανικά από την αύξηση του μεγέθους της μήτρας. Σε εμφάνιση συχνοουρίας η/και ακράτειας ούρων θα πρέπει να γίνει αρχικά εξέταση ούρων για να ελεγχθούν για μικρόβια και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία Η συχνοουρία είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, στο πρώτο τρίμηνο, γι’ αυτό μην πανικοβάλλεστε, αν καμιά φορά γίνεται τόσο έντονη, που αισθάνεστε ότι πρέπει να κυκλοφορείτε συντροφιά με το δοχείο σας. Το φαινόμενο θα υποχωρήσει στο δεύτερο τρίμηνο. Στις πρώτες 14 εβδομάδες περίπου, η μήτρα σας διευρύνεται αρκετά, ασκώντας πίεση πάνω στην ουροδόχο κύστη. Ωστόσο, ενώ η μήτρα μετατοπίζεται στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, όταν μπείτε στο τρίτο, η ουροδόχος κύστη θα στριμωχτεί από το μωρό που μεγαλώνει. Στη φάση αυτή, μπορεί να αισθάνεστε διαρκώς ότι «σας φεύγουν». Όμως, μην ανησυχείτε – η ακράτεια δεν βρίσκεται προ των πυλών. Το ουροποιητικό συνήθως  ανακτά τη συνηθισμένη του λειτουργία, μερικούς μήνες μετά τη γέννα. Υπάρχουν ασκήσεις ωστόσο κατά την διάρκεια της κύησης όσο και μετά τον τοκετό που μπορούν να <στηρίξουν> την περιοχή ώστε να ελεγχθεί η τυχόν ακράτεια ούρων

…θα αποκτήσω κι εγώ τις τρομακτικές πανάδες της εγκυμοσύνης;

Χλόασμα είναι ο ιατρικός όρος για τις σκούρες πανάδες του δέρματος, που μπορούν να εμφανιστούν και στο πρόσωπο, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες ζουν με τον τρόμο μήπως αποκτήσουν τέτοιες πανάδες όσο διαρκεί η κύηση. Οι πανάδες έχουν την τάση να εμφανίζονται σε γυναίκες με πιο σκούρα επιδερμίδα και συνήθως απλώνονται γύρω από τα μάτια και στη μύτη. Ακούγεται πολύ άσχημο, αλλά συνήθως  οποιεσδήποτε μελαγχρωματικές βλάβες της επιδερμίδας στο πρόσωπό και στο σώμα σας θα αρχίσουν να σβήνουν μετά τον τοκετό, για να εξαφανιστούν πλήρως σε διάστημα έξι μηνών. Έχετε κατά νου πως η έκθεση στον ήλιο θα σκουρύνει περισσότερο τις πανάδες, κάνοντάς τες ακόμα πιο εμφανείς. Γι’ αυτό, φροντίστε το δέρμα σας με ένα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας χειμώνα καλοκαίρι, και μην ξεχνάτε να φοράτε καπέλο στον ήλιο.

…κινδυνεύω να μου σπάσουν τα νερά, ενώ είμαι έξω για ψώνια;

Παρότι αποτελεί εφιάλτη της κάθε εγκύου, μερικές φορές είναι δύσκολο να πεις με σιγουριά αν τα νερά έχουν σπάσει – δεν είναι και σύνηθες να υπάρχει πλημμύρα! (η αίσθηση είναι σαν να έχετε βραχεί πάνω σας). Σε γενικές γραμμές, όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα με κάποια κίνηση η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης( σκύψιμο, σήκωμα βάρους) να γίνει ρήξη των υμένων δηλαδή να «σπάσουν τα νερά». Γι’ αυτό, αν δεν θέλετε να βρεθείτε σε δύσκολη θέση, όταν πλησιάζουν οι μέρες σας, καλό είναι να φοράτε σερβιέτα και να έχετε πάντα μαζί σας μια πετσέτα. Τα νερά σας (αμνιοτικό υγρό) θα είναι πιθανότατα καθαρά, διαυγή.

…κάνω συνέχεια εμετό;

Η υπερβολική έμμεση προσβάλλει μόνο τρεις στις 1.000 εγκύους και συνήθως υποχωρεί με τη θεραπεία, χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες για εσάς και το μωρό σας. Η πρωινή ναυτία προσβάλλει πάνω από τις μισές εγκύους σε όλο τον κόσμο και οι εκδηλώσεις της μπορεί να ποικίλουν από την απλή ζάλη μέχρι την κανονική έμμεση.
Συνήθως, η κατάσταση φτάνει σπάνια σε υπερέμμεση, σημείο που να χρειάζεται ιατρική επέμβαση(άμβλωση). Ο κύριος φόβος με τους συχνούς εμετούς είναι η αφυδάτωση. Πότε είναι σοβαρό; Αν κάνετε εμετό πολλές  φορές την ημέρα, χρειάζεται να ειδοποιήσετε το γιατρό σας. Μην ανησυχείτε – το μωρό σας θα πάρει τα θρεπτικά στοιχεία που έχει ανάγκη από τις αποθήκες του σώματός σας, ακόμα και αν αισθάνεστε άρρωστη. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να σας χορηγηθεί ορός για να αποκατασταθεί η ισορροπία του νερού και των ηλεκτρολυτών που χάνονται με τον εμετό.

…θα πάρω τόσα κιλά, που δεν θα μ’ αναγνωρίζουν οι φίλοι μου;

Η φυσιολογική αύξηση βάρους είναι  έως 13 κιλά. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ιδανική τιμή αύξησης του βάρους, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι πολλές γυναίκες παίρνουν περισσότερα κιλά από όσα είναι πραγματικά αναγκαίο. Παρόλο που οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν απλά ένα μεγαλύτερο του μετρίου μεγέθους βρέφος, η υπερβολική αύξηση του βάρους, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του μεταβολισμού , που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του μωρού. Η καλύτερη τακτική είναι να έχετε μια όσο πιο ελεγχόμενη αύξηση βάρους, χωρίς να πάθετε εμμονή με τη ζυγαριά. Και αν μετά τη γέννα εξακολουθείτε να αισθάνεστε πελώρια, μην πανικοβληθείτε. Στον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό, οι περισσότερες γυναίκες χάνουν περί τα δύο τρίτα του βάρους που πήραν στη διάρκεια της κύησης. Όσο για τα υπόλοιπα, θα πέσουν τους επόμενους μήνες (αρκεί να μην συνεχίσετε να… τρώτε για δύο!).

…θα γεμίσει όλο μου το σώμα ραγάδες;

Δεν αντέχετε ούτε να το σκέφτεστε, έτσι; Εκείνες οι λεπτές, ροδαλές ή καφετιές -ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας σας- γραμμές συνήθως εμφανίζονται στην κοιλιά, στα στήθη και τους μηρούς. Συμβαίνει περίπου στο 90% των εγκύων και μπορούν να εμφανιστούν καθώς παίρνετε βάρος στη διάρκεια της κύησης, αναγκάζοντας το δέρμα να τεντωθεί πέρα από τα όριά του. Επίσης, τα υψηλότερα ποσοστά ορμονών στον οργανισμό σας είναι υπεύθυνα για την αποσταθεροποίηση της πρωτεϊνικής ισορροπίας στο δέρμα σας, καθιστώντας το πιο λεπτό από ό,τι συνήθως. Μετά την κύηση, η ροδαλή ή καφετιά απόχρωση των γραμμών αρχίζει να ξεθωριάζει σταδιακά και οι ραγάδες δείχνουν ελαφρώς πιο φωτεινές, σε σχέση με την επιδερμίδα που τις περιβάλλει.
Μερικές τυχερές γυναίκες έχουν πιο ελαστικό δέρμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσουν ραγάδες. Για τις περισσότερες από εμάς, όμως, οι ραγάδες αποτελούν μια συνθήκη της κύησης. Δεν γίνεται να τις αποφύγουμε, αλλά μπορούμε να τις περιορίσουμε, προσέχοντας να μην πάρουμε βάρος πολύ απότομα, χρησιμοποιώντας μια κρέμα ή λάδι, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, πάνω στην κοιλιά, για να διατηρεί το δέρμα πιο ελαστικό, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και ένα πρόγραμμα ελαφριάς άσκησης. Σημαντική είναι η ενυδάτωση τοπική και συστηματική ( 1,5 λίτρο την ημέρα τουλάχιστον)

…το σεξ με το σύντροφό μου μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;

Με τόσο έντονη κινητικότητα μέσα μας, είναι εύκολο να ανησυχήσουμε ότι το σεξ μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό μας. Ησυχάστε, όμως. Δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να απολαμβάνετε το σεξ, μέχρι την ημέρα του τοκετού. Είναι, επίσης, μια πολύ καλή άσκηση, ενώ πολλές γυναίκες το απολαμβάνουν περισσότερο από ποτέ, στη διάρκεια της κύησης. Σε μερικές περιπτώσεις, ο γιατρός ενδεχομένως να σας συμβουλέψει αποχή από το σεξ. Ρωτήστε τον, αν σας απασχολεί. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το μωρό σας δεν θα επηρεαστεί καθόλου από τη σεξουαλική επαφή, ακόμα και αν ο σύντροφός σας βρίσκεται από πάνω (χωρίς, βέβαια, να ρίχνει το βάρος του πάνω σας!) ή αν βιώσετε το συγκλονιστικότερο οργασμό που είχατε ποτέ!
Καλά είναι να διαλέγεται στάση που νοιώθετε άνετα, δεν πονάτε και δεν πιέζεται η κοιλιακή χώρα.
 Ωστόσο, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, η διέγερση που προκαλεί η σεξουαλική πράξη στον τράχηλο της μήτρας μπορεί να προκαλέσει συστολές. Μπορεί αυτό να ακούγεται ανησυχητικό, αλλά η σεξουαλική επαφή δεν προκαλεί εύκολα πρόωρο τοκετό.

…υπερθερμαίνομαι στο μπάνιο;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από ένα ζεστό μπάνιο, ωστόσο, αν το νερό είναι πολύ ζεστό, μπορεί να αισθανθείτε λιποθυμία ή ναυτία κι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το μωρό σας. Αν το νερό δεν είναι πιο ζεστό από τη θερμοκρασία σώματος  36 βαθμούς Κελσίου –θερμοκρασία στην οποία βρίσκεται έτσι κι αλλιώς το μωρό σας- τότε το μπάνιο είναι ασφαλές. Αποφύγετε τη σάουνα και τα θερμά λουτρά.
Με την συνεργασία της κας Μυρτώς Σωτηροπούλου (μαιευτήρας – γυναικολόγος)