Αίσθηση ζαλάδας, κενό στο στομάχι ή και εμετός. Πρόκειται για τις ναυτίες, τα πιο φανερά σημάδια που επιβεβαιώνουν την εγκυμοσύνη.   Μπορεί να νιώσετε ότι “χάνετε την γη κάτω από τα πόδια σας” και ότι σας λούζει ο κρύος ιδρώτας. Καλώς την δεχτήκατε, είναι η ναυτία, το πλέον σύνηθες φαινόμενο της εγκυμοσύνης. Η ναυτία συνήθως εμφανίζεται κατά την 6η εβδομάδα της κυήσεως και σας «αποχαιρετά» στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Εκτιμάται ότι περίπου το 65% των εγκύων γυναικών βιώνουν αυτή την ταλαιπωρία. Μερικές μπορεί να νιώσουν απλά λίγο αδιάθετες όταν σηκώνονται το πρωί, ενώ άλλες ταλαιπωρούνται με ώρες ασταμάτητης ναυτίας, αποστροφών σε φαγητό και μυρωδιές και ορισμένες φορές  ακόμα και εμέτων. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όταν οι εμετοί είναι συχνοί και σοβαροί τότε παρουσιάζεται η υπερέμεση, μία σοβαρή κατάσταση που απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο. Δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου, εφόσον βέβαια αντιμετωπισθεί με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών και βιταμινών. Αν και η υπερέμεση καθιστά την εγκυμοσύνη εξαιρετικά δυσάρεστη, η απλή πρωινή ναυτία συνήθως θεωρείται ένδειξη πως όλα πάνε καλά. Στην πραγματικότητα, η ναυτία και οι σποραδικοί έμετοι μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι οι ορμόνες της γυναίκας αυξάνονται με φυσιολογικούς ρυθμούς για να εδραιώσουν τον πλακούντα στην μήτρα. Αν μπορέσετε και καταλάβετε λιγάκι τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει τη πρωινή ναυτία, τότε θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα για να μπορέσετε να την αποτρέψετε ή και να την εξαλείψετε. Αν και τα ακριβή αίτια της πρωινής ναυτίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα, ωστόσο υπάρχουν συνήθεις ύποπτοι όπως είναι η υπερβολικά οξυμένη όσφρηση, η αύξηση των ορμονικών επιπέδων, κυρίως της β-χοριακής και η υπερέκκριση γαστρικού οξέος. Όποια και αν είναι η αιτία όμως, το θέμα είναι πως μπορείτε να τη διαχειριστείτε. Υπάρχουν πολλές, μικρές συμβουλές και οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε. Δοκιμάστε μερικές από τις παρακάτω προτάσεις για να δείτε ποιες είναι αποτελεσματικές για σας.  

Ξεκινήστε την μέρα σας χαλαρά.

–  Φροντίστε να έχετε πάντα δίπλα στο κομοδίνο σας μερικές φρυγανιές ή κρακεράκια. Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, φάτε μερικές και παραμείνετε ξαπλωμένη μέχρι να τις χωνέψετε. –   Βάλτε το ξυπνητήρι σας 30′ νωρίτερα από την συνηθισμένη ώρα για να έχετε τον χρόνο να παραμείνετε στο κρεβάτι σας χωρίς να αγχώνεστε. –   Να σηκώνεστε σιγά σιγά από το κρεβάτι και να κάθεστε στην άκρη του κρεβατιού για λίγα λεπτά πριν σταθείτε όρθια. Αυτό βοηθά στο να μην έχουμε απότομη πτώση της πίεσης και ίλιγγο, καταστάσεις που μπορούν να επιβαρύνουν την πρωινή ναυτία.

Αλλάξτε διατροφικές συνήθειες

–   Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα ή θρεπτικά σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έτσι ώστε να μην είναι το στομάχι σας ποτέ άδειο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τις 2 ώρες χωρίς φαγητό, ακόμα κι αν δεν πεινάτε. Το να βάζετε κάτι λίγο στο στομάχι σας μπορεί να βοηθήσει να δαμάσετε τη ναυτία. –   Αποφύγετε ένα άδειο ή ένα υπερβολικά γεμάτο στομάχι. Και τα δύο μπορούν να φέρουν αισθήματα ναυτίας. –   Καταναλώστε τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνες (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι) και υδατάνθρακες (ψωμί, τα δημητριακά και οι πατάτες), καθώς και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ναυτίας. –   Τρώτε κρύα τρόφιμα ή τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή όταν είναι ζεστά τείνουν να έχουν εντονότερο άρωμα. –   Δοκιμάστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6: μπανάνες, πατάτες, πίτυρο σιταριού, σταφίδες και σουσάμι. –   Μπορείτε να φάτε ότι και όποτε θελήσετε, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, πικάντικες, όξινες ή τηγανισμένες.  που είναι πιθανό να ενοχλήσουν το πεπτικό σας σύστημα. –  Αποφύγετε τα όξινα τρόφιμα, όπως οι σάλτσες ντομάτας και ο χυμός πορτοκάλι γιατί μπορεί να ενισχύσουν τα συμπτώματα ναυτίας.  

Πίνετε πολλά υγρά

–   Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο οργανισμός σας στην περίοδο της εγκυμοσύνης να είναι καλά ενυδατωμένος. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε πολλά υγρά μεταξύ των γευμάτων αλλά και περιορίζοντας τα κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Πάντα βέβαια με μέτρο, δηλαδή, σε ποσότητα που ανέχεστε κάθε φορά. –   Μην πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού μονομιάς γιατί το στομάχι σας μπορεί να είναι αδύνατο να τις «διαχειριστεί». Προσπαθήστε να πίνετε μικρές ποσότητες υγρών συχνά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.  –   Δοκιμάστε τσάι λεμονιού ή τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι γνωστό ότι σταθεροποιεί το στομάχι και βοηθά τη πέψη. Επίσης προτιμήστε ένα ελαφρώς γλυκό τσάι μέντας ή τσάι από βότανα όπως το μελισσοβότανο ή χαμομήλι που διώχνουν τη ναυτία.

Ασκηθείτε!

–   Η κίνηση και η άσκηση τονώνουν τον μεταβολισμό του σώματος. Γυναίκες που κάνουν γυμναστική πριν αλλά και στο ξεκίνημα της εγκυμοσύνης, συνήθως έρχονται πιο λίγο αντιμέτωπες με την ναυτία. Καταλληλότερα σπορ για έγκυες είναι το κολύμπι, το περπάτημα και η γυμναστική στο νερό. –   Αν η απόσταση είναι κοντινή προτιμήστε το περπάτημα από το λεωφορείο ή το μετρό. –   Αποφύγετε να κάθεστε όρθια για αρκετή ώρα, γιατί έτσι συγκεντρώνεται το αίμα στα πόδια, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνει αρκετό στον εγκέφαλο και να δημιουργούνται ζαλάδες. Το ίδιο ισχύει και όταν ξαπλώνετε, φροντίστε τα πόδια σας να είναι ανασηκωμένα, ώστε να ρέει ευκολότερα το αίμα προς το κεφάλι σας.

Αποφύγετε έντονες μυρωδιές

–  Αποφύγετε τις έντονες μυρωδιές όπως τον καπνό τσιγάρου ή τα βαριά αρώματα, ακόμα και τις αναθυμιάσεις της κουζίνας. Η όσφρησή σας τώρα  είναι ακόμα πιο ευαίσθητη. –   Φροντίστε ν’ αερίζετε τακτικά και πολύ καλά τον χώρο σας (σπίτι και γραφείο). Μην μπαίνετε σε χώρους που δεν αερίζονται καλά. Αποφεύγετε τους ζεστούς χώρους και τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. –   Μυρίστε λεμόνια, μπορεί να μειώσει τη ναυτία σας. Προσθέστε μερικές φέτες λεμονιού στο παγωμένο τσάι ή στο νερό σας, θα σας βοηθήσει αρκετά.  –   Επίσης η μυρωδιά της πιπερόριζας μπορεί να καταπραΰνουν τα συμπτώματα, το ίδιο και η γεύση του καρπουζιού, των αλμυρών πρόχειρων φαγητών, όπως τα πατατάκια. –   Ενάντια στη ναυτία βοηθούν και τα αιθέρια έλαια όπως το περγαμόντο, το  μανταρίνι και η μέντα.   

Χαλαρώστε!

–   Τα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί να χειροτερεύσουν εάν είστε κουρασμένη και αγχωμένη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσφέρετε στον εαυτό σας στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης είτε για να ξεκουραστείτε, είτε για να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο ή ν’ ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική. –   Μία ευχάριστη συνάντηση με φίλους μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος και το πρόβλημα  της δυσφορίας σας. 

Ρωτήστε τον γιατρό σας

–   Μην καταφεύγετε σε φάρμακα για τη ναυτία, αν δεν σας το συστήσει ο γιατρός σας. –   Εάν τα συμπτώματα παραμένουν έντονα μιλήστε με το γυναικολόγο σας για να σας συστήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. –   Να μην ξεχνάτε, ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις όπως η υπερέμεση της κυήσεως.   Με την συνεργασία της Μαρίας Παπαδοπούλου (Μαιευτήρας – γυναικολόγος)