Ζέστη, πίεση, κομμάρες, πρησμένα πόδια, αλλά και τροφές που αλλοιώνονται γρήγορα: το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχτεί για σας, τη μέλλουσα μαμά, μια εποχή με παρενέργειες, εκτός αν πάρετε τα μέτρα σας.
Τώρα που είστε έγκυος, επειδή το καλοκαίρι και δυσκολίες έχει για σας και παγίδες κρύβει, καλό είναι να προετοιμαστείτε για να τις παρακάμψετε. Η ζέστη, ο ήλιος, οι θερινές λιχουδιές μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα, τα οποία μπορείτε και να τα προλάβετε αλλά και να τα αντιμετωπίσετε.
Πέφτει η πίεση
Η καλοκαιρινή ζέστη και ακόμα περισσότερο η ενδεχόμενη συνήθειά σας να αφήνεστε στις ακτίνες του ήλιου, είτε καθισμένη σε κάποια παραλία είτε περπατώντας στο δρόμο, σας κάνουν να ιδρώνετε. Με άλλα λόγια, εξατμίζεται νερό από το σώμα σας κι έτσι ελαττώνεται ο όγκος του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι η υπόταση. Κι όταν πέφτει η πίεση, σας πιάνουν κομμάρες και ζαλάδες και νιώθετε το κεφάλι σας να στριφογυρίζει.
Φροντίστε να:
–  Πίνετε πολύ νερό.
–  Αποφεύγετε το αλάτι. Μόνο αν για κάποιο λόγο ιδρώνετε πολύ και δεν μπορείτε να εμποδίσετε την έντονη εφίδρωση, να βάζετε λίγο αλάτι στο φαγητό σας, γιατί συγκρατεί το νερό, με αποτέλεσμα να μη μειώνεται ο όγκος του αίματος.
–   Τρώτε τη μέρα μια-δυο μπανάνες, καθώς είναι πλούσιες σε κάλιο, ή πίνετε μια φρέσκια πορτοκαλάδα. Έτσι θα ανακουφιστείτε από τις κομμάρες που οφείλονται στην απώλεια καλίου. Το πολύτιμο αυτό ιχνοστοιχείο, που μια από τις αποστολές του είναι να συγκρατεί μαζί με το νάτριο την ισορροπία του νερού στον οργανισμό μας, χάνεται σε μεγάλες ποσότητες μέσα από τον ιδρώτα και τους πιθανούς εμετούς σας.
–   Μένετε μακριά από ζεστούς χώρους κι όταν είστε στο δρόμο ή στην πλαζ να διαλέγετε τα σκιερά σημεία.
–   Αερίζετε καλά το σπίτι σας ή το χώρο διαμονής σας, αν βρίσκεστε σε διακοπές και να κοιμάστε σε δροσερή κρεβατοκάμαρα.
–   Αποφεύγετε τα συνθετικά σκεπάσματα στο κρεβάτι.

Πρήζονται τα πόδια
Μια άλλη πιθανή παρενέργεια του καλοκαιριού στο σώμα σας είναι το πρήξιμο των ποδιών. Το πρήξιμο αυτό οφείλεται συνήθως στις μεγάλες ποσότητες αλατιού, που είναι υδροστατικό. Ο οργανισμός, εξάλλου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση του όγκου του αίματος, παράγει ορισμένες ουσίες που επιδεινώνουν το πρήξιμο.
Φροντίστε να:
–   Μην τρώτε πολύ αλάτι. Το ελάχιστα αλατισμένο φαγητό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ανακουφιστείτε από το πρήξιμο. Μην παραλείπετε όμως να πίνετε μπόλικο νερό.
–   Αποφεύγετε την ορθοστασία και την υπερβολική κούραση.
–   Έχετε τα πόδια ανασηκωμένα όταν ξαπλώνετε. Να προσπαθείτε, μάλιστα, να ξεκουράζεστε μια-δυο ώρες κατά τη διάρκεια της μέρας.
–   Φοράτε άνετα και χαμηλοτάκουνα παπούτσια.
Φουντώνουν οι μυκητιάσεις
Η καλοκαιρινή ζέστη, η υγρασία στο σώμα σας από τον ιδρώτα και οι εκκρίσεις από τον κόλπο μπορεί να σας δημιουργήσουν κι άλλο πρόβλημα, καθώς ευνοούν τους μύκητες.  Υπάρχει, ωστόσο, η εσφαλμένη εντύπωση ότι μεταδίδονται από την επαφή του σώματος -και συγκεκριμένα των γεννητικών οργάνων- με τη θάλασσα.  Λάθος! Στον κόλπο της συντριπτικής πλειοψηφίας του γυναικείου πληθυσμού υπάρχουν μύκητες. Είναι όμως λίγοι και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μυκητίαση.  Οι μύκητες, όπως προαναφέραμε, έχουν συμμάχους τη ζέστη, την υγρασία που δημιουργείται από την εφίδρωση και την έκκριση κολπικών υγρών όπως και την αλλοίωση του pH του κόλπου, δηλαδή, την οξύτητά του. Έτσι, τα μπάνια σε όχι πολύ καθαρή θάλασσα μπορεί να αλλοιώσουν τη χημική κατάσταση του κόλπου -με άλλα λόγια το pH του- και να χαθεί η προστασία του. Και τότε είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν μύκητες.  Ωστόσο, είναι λάθος να συμπεράνετε ότι οι μύκητες ζουν στη θάλασσα ή στις αμμουδιές, γιατί οι συνθήκες… διαβίωσής τους εκεί είναι αντίξοες. Το θαλασσινό νερό είναι πολύ αλμυρό και η άμμος πολύ στεγνή για να φιλοξενήσει μύκητες. Έτσι, είναι υπερβολικό να φανταστείτε ότι μόλις ακουμπήσετε σε μια αμμουδιά ή μπείτε στη θάλασσα θα κινδυνέψετε οπωσδήποτε από μυκητίαση.
Φροντίστε να:
–   Πλένεστε μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να σκουπίζεστε σχολαστικά με καθαρή πετσέτα, ώστε να διατηρείτε την ευαίσθητη περιοχή στεγνή και καθαρή.
–   Κολυμπάτε σε καθαρές θάλασσες.

SOS Κίνδυνος στο πιάτο
Ωστόσο, το καλοκαιράκι και οι διακοπές, ενώ από τη μια μας δελεάζουν με ελκυστικές γεύσεις, από την άλλη μας «τιμωρούν» γιατί υποκύψαμε στα γαστρονομικά δολώματά τους.

Τροφές να φάνε μόνο… τα μάτια. Πείτε όχι
–   Τα οστρακοειδή, όλα εκείνα τα ωμά θαλασσινά -που για πολλούς αποτελούν γευστικό μεζέ- για σας πρέπει να είναι απαγορευμένος καρπός. Κι αυτό γιατί αν έχουν αλιευθεί σε μολυσμένα νερά, οι δηλητηριάσεις που ενδέχεται να προξενήσουν είναι «εκρηκτικές». Έχουν ως συνέπεια τρομερούς εμετούς, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αφυδάτωση. Η επίδραση στο έμβρυο είναι έμμεση. Αν όμως το δηλητήριο μιας γυαλιστερής, για παράδειγμα, είναι πολύ τοξικό, μπορεί να περάσει μέσα από τον πλακούντα και να φτάσει ως το μωράκι, με άγνωστες συνέπειες…  Εκτός όμως από δηλητηριάσεις, τα ωμά θαλασσινά είναι δυνατόν να προκαλέσουν και ηπατίτιδες ή αλλεργίες. Κι η άποψη ότι λίγες σταγόνες λεμονιού αρκούν για να σιγουρευτεί κανείς για τη φρεσκάδα τους, δυστυχώς, δε σώζουν από τις ενδεχόμενες δυσάρεστες παρενέργειες. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να τρώτε ψάρια που ξέρετε ότι ψαρεύονται κάθε μέρα σε ελληνικά νερά. Να είναι, δηλαδή, φρέσκα, κι όχι κατ’ ανάγκη… ακριβά.
–   Τα τυριά, οι τροφές οι μαγειρεμένες με λίπος και κρέμα, τα αλλαντικά, οι μαγιονέζες, τα αυγά, το κρέας, αλλά και τα ψάρια, καπνιστά ή μη, αλλοιώνονται εύκολα από τη ζέστη, γι’ αυτό καλύτερα να τα αποφεύγετε αν τρώτε σε εστιατόριο. Ιδιαίτερα «ύποπτα» μάλιστα θα είναι αν μένουν εκτεθειμένα σε μπουφέ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Χρειάζεται να προσέχετε διπλά τι βάζετε στο στόμα σας, γιατί ακόμα κι ένας μικρός ερεθισμός στο έντερο ενδέχεται να επηρεάσει τη μήτρα και να προκαλέσει πρόωρες συσπάσεις.
–  Τα αλλαντικά και το ωμό κρέας, άλλωστε, φρόνιμο είναι να τα ξεχάσετε έτσι κι αλλιώς, γιατί αν τα καταναλώσετε ελλοχεύει ο κίνδυνος της τοξοπλάσμωσης.
Με την συνεργασία του κ. Πέτρου Στεφανή (μαιευτήρας – γυναικολόγος)