Η καθημερινότητά μας είναι υπερβολικά απαιτητική ώστε να ανησυχούμε και για όλους αυτούς τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε προκειμένου να κρατήσουμε τις συνέπειες του χρόνου μακριά μας. Τρεις κορυφαίοι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας τις γνώσεις τους και μας δίνουν τις πιο απλές και αποτελεσματικές συμβουλές για να τον… ξεγελάσουμε κερδίζοντας σε νεότητα και λάμψη!   

1. Ο ύπνος ομορφαίνει

«Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που θα μπορούσε κάποιος να σας κάνει είναι να σας πει ότι δείχνετε πολύ ξεκούραστη», λέει η δρ. Ντόρις Ντέι, κλινική δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο «Langone Medical Center» της Νέας Υόρκης. Επιπλέον, ο ύπνος είναι ένα από τα ελάχιστα «προϊόντα» ομορφιάς που δεν κοστίζουν απολύτως τίποτα! Ο στόχος είναι 8 ώρες κάθε βράδυ.

2. Μείνετε μακριά από το ζεστό νερό

«Οι γυναίκες συχνά με ρωτούν για ποιο λόγο το δέρμα τους γίνεται όλο και πιο ‘ερυθρό’ όσο μεγαλώνουν, και συνήθως η απάντηση είναι: ‘επειδή πλένονται με πολύ ζεστό νερό», εξηγεί η δρ. Μακρίν Αλεξιάδις, κλινική δερματολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ. «Όταν είσαι 20 ετών, μπορείς να κάνεις καυτό μπάνιο, να κοκκινίσεις, να πρηστείς και να συνέλθεις μέσα σε 1 ώρα. Όταν είσαι 30, θα σου πάρει περισσότερες ώρες, ενώ, όταν φτάσεις στα 40+, το δέρμα σου δεν έχει πλέον την ικανότητα να επανέλθει στην αρχική του όψη». Για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη νεανική του ελαστικότητα και να αποφύγουμε την ερυθρότητα, καλό είναι να κάνουμε το μπάνιο μας με όσο πιο κρύο νερό μπορούμε να αντέξουμε.

3. Χρησιμοποιήστε κονσίλερ

«Η αλήθεια είναι ότι σπάνια βλέπει κανείς μαύρους κύκλους σε ένα νέο άνθρωπο», λέει ο Γκάμπριελ Αλμοδόβαρ, make-up artist της Maybelline. Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε αυτή τη νεανική φωτεινότητα του βλέμματος είναι ένα υγρό κονσίλερ. Για φυσική κάλυψη, πιέστε το προϊόν πάνω στο δέρμα σας και απλώστε το στην περιοχή κάτω από τα μάτια με το δάχτυλό σας. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει κενό ανάμεσα στις κάτω βλεφαρίδες και το προϊόν.     

4. Να πίνετε πολύ νερό

«Κάνει το δέρμα σας να φαίνεται πιο ‘γεμάτο’, αφού το υαλουρονικό οξύ, το οποίο υπάρχει φυσικά στο δέρμα, θα μαζέψει και θα κρατήσει το νερό», εξηγεί η δρ. Ντέι. «Προσοχή, όμως, χρειάζεται και στην πρόσληψη νατρίου (αλάτι), γιατί η υπερβολή του θα σας κάνει να δείχνετε πρησμένες στα… λάθος σημεία». Τα 8 ποτήρια σε καθημερινή βάση είναι η ελάχιστη προτεινόμενη πρόσληψη νερού, και καλό είναι να την προσαρμόζετε ανάλογα με το αν γυμνάζεστε και πόσο.

5. Μην ξεχνάτε την ενυδατική σώματος

«Έχετε στη διάθεσή σας μόνο λίγα λεπτά μετά το μπάνιο σας να εξασφαλίσετε την ενυδάτωσή σας, και ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα από τη στιγμή που θα σκουπίσετε το δέρμα σας», λέει η δρ. Αλεξιάδις. Προτιμήστε ένα προϊόν με διμεθικόνη, με βάση τη σιλικόνη, και αμέσως θα παρατηρήσετε μια ζωντάνια στην όψη του δέρματος, όπου οι γραμμές του θα μαλακώνουν καθώς θα προσλαμβάνει την υγρασία (σαν τη διαφορά της σταφίδας από το σταφύλι).

6. Μην τσιγκουνεύεστε το αντιηλιακό

Το έχετε ακούσει εκατομμύρια φορές, αλλά η χρήση αντιηλιακών προϊόντων με υψηλό δείκτη προστασίας, ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές μέρες με έντονη ηλιοφάνεια, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να διατηρήσετε τη νεανικότητα της επιδερμίδας σας για πάντα. «Το 99% των ρυτίδων προέρχεται από την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία», τονίζει η δρ. Ντέι. «Είναι τόσο απλό να προλάβουμε τη ζημιά, από ό,τι να την αντιμετωπίσουμε εκ των υστέρων».

7. Τονίστε τα φρύδια σας

Από τα φρύδια εξαρτάται η δομή όλου του προσώπου, σε συνδυασμό πάντα με τα μάτια. Το σωστό σχήμα μπορεί πραγματικά να απογειώσει όλο το βλέμμα, ενώ παράλληλα το ενδεδειγμένο πάχος αφαιρεί χρόνια (τα πολύ λεπτά φρύδια κάνουν ακριβώς το αντίθετο!). Για να τα οριοθετήσετε σωστά, ο Αλμοδόβαρ προτείνει να τα «γεμίσετε» με ένα μολύβι ματιών, σε ελαφρώς πιο σκούρα απόχρωση από το χρώμα των μαλλιών σας. Κάντε μικρές, γρήγορες περασιές ακολουθώντας τη φορά των φρυδιών σας και τελειώστε με μια ειδική χτένα για να απαλλαγείτε από τα υπολείμματα του μολυβιού και να «μαλακώσετε» τις γραμμές.            

8. Κάντε απολέπιση

Η κυτταρική ανανέωση επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε, γι’ αυτό το λόγο το δέρμα μας αποκτά με τα χρόνια έναν τόνο αδιάφορο και βαρετό, αφήνοντας σιγά-σιγά τη φωτεινή λάμψη της νεότητας. Η απολέπιση με ένα ήπιο σκραμπ 1-2 φορές την εβδομάδα θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα, ώστε να αποκαλυφθεί το απαλό και λαμπερό δέρμα από κάτω. «Προσέξτε να μην είστε πολύ επιθετικές με την επιδερμίδα σας», προειδοποιεί η δρ. Ντέι. «Δεν χρειάζεται να τρίβετε με πολλή δύναμη το δέρμα και να το ερεθίσετε».

9. Τονώστε τα χείλη σας

Καθώς περνούν τα χρόνια, τα χείλη μας λεπταίνουν. Δώστε τους πίσω τη ζωντάνια τους σε δευτερόλεπτα, επιλέγοντας ένα lipliner που θα αναδεικνύει το φυσικό τους χρώμα. «Με αυτό, μπορείτε να υπερβείτε ελαφρά τις γραμμές των χειλιών σας, δημιουργώντας ένα πιο σαρκώδες περίγραμμα», λέει ο Αλμοδόβαρ. «Γεμίστε το εσωτερικό τους με ένα κραγιόν στην αγαπημένη σας απόχρωση και ολοκληρώστε με ένα gloss, που θα απλώσετε στο κέντρο του στόματος και θα σας εξασφαλίσει την επιθυμητή λάμψη».