Στα ελληνικά σπίτια, η κουζίνα είναι το μέρος όπου η οικογένεια μαζεύεται, τρώει, συζητά, διαφωνεί και γενικά επικοινωνεί.

Άρα είναι επόμενο να συμβάλει ο καθένας με τον τρόπο του και να συμμετέχει όσο μπορεί και με τον τρόπο του. Αν μάλιστα μιλάμε για παιδιά, τότε θεωρείται άκρως σημαντικό να μπει στην κουζίνα μαζί σου ώστε να χτίσει από μόνο του καλές και υγιείς διατροφικές συνήθειες που θα διατηρήσει για πάντα. Εκτός των άλλων, το βοηθάς στους μαθηματικούς υπολογισμούς (στις συνταγές) και στο λεξιλόγιο.

Μαγειρική με παιδιά 2-4 χρονών. Χρειάζεται υπομονή και εύκολες συνταγές. Για παράδειγμα, ζήτησέ του να σου δώσει πράγματα από το ψυγείο, να πλύνει φρούτα και λαχανικά ή να ανακατέψει τη σαλάτα. Εάν βαρεθεί, ευχαρίστησέ το για τη βοήθεια και μην περιμένεις τελειότητα από εκείνο.

Μαγειρεύοντας με νήπια. Ξεκινάει η ηλικία όπου αντιλαμβάνεται τη σημασία των πραγμάτων και γιατί αυτό το φαγητό είναι πιο υγιεινό από εκείνο. Επίσης, μαθαίνει νέες λέξεις τις οποίες επαναλαμβάνει με ενθουσιασμό. Φτιάξτε μαζί φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, υγιεινά μάφιν με σταφίδες, φρούτα ή λιωμένη μπανάνα ή σπιτικές γαρνιτούρες όπως είναι το τζατζίκι και το χούμους. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει με το στρώσιμο του τραπεζιού.

Μαγειρεύοντας με μαθητές δημοτικού. Καταρχάς, το παιδί είναι σε θέση να επιλέξει το μενού και να σε βοηθήσει στην επιλογή υλικών από το σούπερ μάρκετ όπου θα του μάθεις ποια λαχανικά και φρούτα βγαίνουν κάθε εποχή. Δοκιμάστε συνταγές όπως: σούπες, τηγανιτά λαχανικά και κοτόπουλο, τηγανίτες, ζυμαρικά και σπιτικό μούσλι. Εξάλλου είναι σε ηλικία όπου σιγά σιγά μπορεί να έχει τον έλεγχο του φούρνου και να μεταφέρει μαχαιροπίρουνα, πάντοτε με τη δική σου επίβλεψη.

Μαγειρεύοντας με εφήβους: ο έφηβος είναι ένας νεότερος ενήλικας που μπορεί να προτείνει συνταγές και να τις φτιάξει ο ίδιος και ταυτόχρονα να το κάνει με χαμηλό budget. Μερικές έξυπνες συνταγές είναι τα λαχανικά με κάρι, το ψάρι και οι βελουτέ σούπες. Να θυμάσαι ότι η διαδικασία της μαγειρικής πρέπει να είναι χαρά και απόλαυση. Αν βλέπεις ότι το παιδί σου δεν δείχνει να διασκεδάζει έστω και λίγο, ζήτησέ του απλά βοήθεια με το στρώσιμο του τραπεζιού και το πλύσιμο των πιάτων.