Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου, για να αναδείξει την τεράστια αξία του γάλακτος στην υγεία, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και η σχετική εκδήλωση καθιερώθηκε το 2001.

Η παιδική μας ηλικία έχει αυτή τη μνήμη να μας ζητάνε  να πίνουμε καθημερινά ένα ποτήρι γάλα από τις μητέρες μας και επειδή αυτά τα παιδικά «τραύματα», τα κουβαλήσαμε μέχρι την ενήλικη ζωή μας, μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε το θέμα; Θυμηθήκαμε  πως το γάλα αποτελεί σημαντικό μέρος της ζωής μας και μας κάνει δυνατούς  και υγιείς. Λοιπόν, δεν είμαστε ποτέ τόσο «μεγάλοι» για να αποκομίσουμε οφέλη από αυτήν την κατανάλωση! Σίγουρα αξίζει όλη την προσοχή μας, αφού το γάλα είναι εμπλουτισμένο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Εάν δεν γνωρίζετε τα πολλά οφέλη του γάλακτος, παρακάτω θα σας ενημερώσουμε σχετικά με το γιατί θα πρέπει να προσθέτετε γάλα στην καθημερινή διατροφή σας, μικροί και μεγάλοι!

1. Για υγιή δόντια και κόκαλα

Θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες πηγές ασβεστίου, το γάλα μπορεί να  αποτελέσει ουσιαστικό μέρος της καθημερινής διατροφής μας. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση σε ενήλικες και ραχίτιδα στα παιδιά. Το γάλα είναι επίσης εκπληκτικό για ισχυρά δόντια, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη καταστάσεων όπως η φθορά των δοντιών και οι κοιλότητες. Επιπλέον, παρέχει βιταμίνη D, η οποία είναι γνωστό ότι βοηθά το σώμα να απορροφήσει καλύτερα το ασβέστιο.

2. Βοηθάει στην καούρα

Οι εσφαλμένες διαιτητικές προτιμήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε καούρα και οξύτητα. Ωστόσο, ένας από τους απλούστερους τρόπους να ανακουφιστεί αυτός ο πόνος είναι να πιείτε ένα ποτήρι γάλα. Η αίσθηση ψύξης του γάλακτος και η παχιά συνεκτικότητα του γάλακτος βοηθά στην επικάλυψη του οισοφάγου και της στοματικής επένδυσης για την πρόληψη της καούρας.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προκαλεί ένα υγιεινό σνακ, που μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας και να δώσει την αίσθηση πληρότητας.

4. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

 Η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο στο γάλα λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας περαιτέρω τη ροή του αίματος σε ζωτικά όργανα και μειώνουν την πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

5. Διατηρεί την υγεία του δέρματος

Είναι η παρουσία βασικών βιταμινών και μετάλλων που καθιστά το γάλα μία από τις καλύτερες θεραπείες για την υγεία του δέρματος. Έχει γαλακτικό οξύ που λειτουργεί ως απολέπιση και ένζυμα που βοηθούν στην απαλότητα του δέρματος. Τα αμινοξέα στο γάλα βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος. Είτε το εφαρμόζετε στο δέρμα σας είτε το ποτό σας καθημερινά, το δέρμα σας έχει πολλά να κερδίσει.

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα λίγα οφέλη του γάλακτος. Μήπως μετά από αυτό να πιείτε ένα ποτήρι;