Όπως δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The American Journal of Clinical Nutrition», η κατανάλωση πρωτεΐνης στο πρωινό συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κατά συνέπεια περιορίζει την παρόρμηση για παχυντικά σνακ το βράδυ.

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, συμμετείχαν 20 κοπέλες ηλικίας 18-20 ετών. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: Η πρώτη ομάδα λάμβανε για πρωινό αυγά ή άπαχο μοσχαρίσιο κρέας (35 γρ. πρωτεΐνης), και η δεύτερη ομάδα δημητριακά με γάλα. Η θερμιδική αξία και των δύο επιλογών δεν ξεπερνούσε τις 350 θερμίδες, ενώ είχαν την ίδια περιεκτικότητα περίπου σε λιπαρά, σάκχαρα και φυτικές ίνες.

Λίγη ώρα πριν από το δείπνο των εθελοντριών, οι ερευνητές τις υπέβαλλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), προκειμένου να εξετάσουν τα εγκεφαλικά μονοπάτια που συνδέονται με τον έλεγχο της λαχτάρας για διατροφικές ατασθαλίες και τη συμπεριφορά της ανταμοιβής μέσα από την κατανάλωση φαγητού.

Αυτό, λοιπόν, που παρατήρησαν ήταν ότι η κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε πρωτεΐνη, αύξανε το αίσθημα του κορεσμού και περιόριζε τη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονταν με τον έλεγχο της παρορμητικής κατανάλωσης φαγητού.

Επιπλέον, το πρωτεϊνικό πρωινό φάνηκε να περιορίζει την ανάγκη για βραδινά σνακ, σε σύγκριση με την παράληψη του πρωινού γεύματος ή την κατανάλωση συσκευασμένων δημητριακών.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ. Χέδερ Λέιντι: «Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη στο ξεκίνημα της μέρας ρυθμίζει τη λαχτάρα μας για φαγητό κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου 24ώρου, και ιδιαίτερα τις στιγμές που είμαστε πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση παχυντικών σνακ και γλυκών, όπως συνήθως συμβαίνει το βράδυ, που χαλαρώνουμε όλοι στον καναπέ του σπιτιού μας, λίγο πριν πέσουμε για ύπνο».