Ο χειμώνας είναι αναμφίβολα η εποχή που τρώμε αψηφώντας τη γραμμή μας. Οι ειδικοί μας λένε ότι αυτό οφείλεται στο ότι μαζί με την αλλαγή της εποχής αλλάζει και η διάθεση. Το 7% των Ευρωπαίων σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πάσχουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή, η οποία εκτός των άλλων δημιουργεί μειωμένες αντιστάσεις στην έντονη επιθυμία για φαγητό. Οι λιγούρες και η επιθυμία για υδατάνθρακες είναι ένα από τα συμπτώματα της διαταραχής αυτής. Οπότε αυτό που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε την κακή διάθεση και την επιθυμία μας για λιπαρά είναι οι «χαρούμενες τροφές», εκείνες δηλαδή που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου, η οποία μειώνεται το χειμώνα εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός. Πρόκειται για τροφές που είναι πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη (κοτόπουλο, ψάρι ή μπανάνα) και βοηθούν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη… Άλλος ένας τρόπος για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας όταν πέφτει η θερμοκρασία είναι να φροντίζουμε να μην έχουμε αυξομειώσεις στο σάκχαρο, κάτι που οδηγεί σε αίσθηση κόπωσης και οξυθυμία, ενώ αυξάνει τις λιγούρες. Τροφές όπως το λευκό ψωμί, τα πατατάκια, τα γλυκά και τα κέικ μετατρέπονται σε σάκχαρο σχεδόν αμέσως, προκαλώντας απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Άλλες, όπως το καστανό ρύζι, η βρόμη, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια, αφομοιώνονται πιο αργά, οδηγώντας σε μια ηπιότερη, μεγαλύτερης διάρκειας αλλαγή στα επίπεδα του σακχάρου. Το διατροφικό μενού που σας προτείνουμε είναι ιδανικό για την περίοδο του Φθινοπώρου, βοηθά το ανθρώπινο σώμα να προσαρμοστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού στις χαμηλότερες του φθινοπώρου. Επίσης περιλαμβάνει την κατανάλωση άφθονων υγρών για να ενισχύσει τον οργανισμό μετά τη αφυδάτωση που έχει υποστεί το καλοκαίρι. Τέλος υπόσχεται να μας βοηθήσει να ρυθμίσουμε το μεταβολισμό μας και να χάσουμε έως και τέσσερα κιλά σε ένα μήνα.
Ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα
Δευτέρα
Πρωινό: 1 ποτήρι νερό και 1 φυσικό χυμό πορτοκάλι
Μετά από 2-3 ώρες: 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά με 4-5 κουταλιές δημητριακά (όπως βρώμη, μούσλι, νιφάδες σιταριού ολικής αλέσεως)
Μετά από 2-3 ώρες: 1 φρούτο ή 1 χυμό φρούτων-λαχανικών και λίγα ωμά ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια
Μεσημεριανό: 1 ποτήρι νερό πριν το φαγητό, 1 σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο και ψάρι ή κοτόπουλο ψητό ή βραστό με μια μικρή πατάτα
Μετά από 2-3 ώρες: 1 γιαούρτι με λίγους ξηρούς καρπούς
Βραδινό: Ψάρι ή κοτόπουλο βραστό ή ψητό με 1 μικρή πατάτα
Τρίτη
Πρωινό: 1 ποτήρι νερό και ένα φρέσκο φρούτο
Μετά από 2-3 ώρες: Ένα κρητικό παξιμάδι με 2 φέτες τυρί
Μετά από 2-3 ώρες: Λίγα ωμά ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια
Μεσημεριανό: 1 ποτήρι νερό πριν το φαγητό1 μερίδα φασολάκια με λίγο τυρί και 1 κρητικό παξιμάδι
Μετά από 2-3 ώρες : 1 χυμό φρούτων
Βραδινό: 1 γιαούρτι 2% λιπαρά με 1 κουταλάκι μέλι, 5 αμύγδαλα, 2 καρύδια
Τετάρτη
Πρωινό: 1 ποτήρι νερό και 1 φυσικό χυμό πορτοκάλι
Μετά από 2-3 ώρες: 1 γιαούρτι 2% λιπαρά με 4-5 κουταλιές δημητριακά (όπως βρώμη, μούσλι, νιφάδες σιταριού ολικής αλέσεως)
Μετά από 2-3 ώρες: 1 χυμό φρούτων-λαχανικών και λίγα ωμά ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια
Μεσημεριανό: 1 ποτήρι νερό πριν το φαγητό, ή 1 μερίδα όσπρια με λίγο τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
Μετά από 2-3 ώρες: 1 φρούτο
Βραδινό: Κοτόπουλο βραστό ή ψητό με 1 μικρή πατάτα
Πέμπτη
Πρωινό: 1 ποτήρι νερό και ένα φρέσκο φρούτο
Μετά από 2-3 ώρες: ή 1 γιαούρτι 2% λιπαρά με 4-5 κουταλιές δημητριακά (όπως βρώμη, μούσλι, νιφάδες σιταριού ολικής αλέσεως)
Μετά από 2-3 ώρες: 1 χυμό φρούτων-λαχανικών
Μεσημεριανό: 1 ποτήρι νερό πριν το φαγητό, 1 σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο και ψάρι ο ψητό ή βραστό με μια μικρή πατάτα
Μετά από 2-3 ώρες: 1 χυμό φρούτων-λαχανικών και λίγα ωμά ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια
Βραδινό: 1 σαλάτα με λίγο τυρί και 1 παξιμάδι
Παρασκευή
Πρωινό: 1 ποτήρι νερό και 1 φυσικό χυμό πορτοκάλι
Μετά από 2-3 ώρες: 1 γιαούρτι 2% λιπαρά με 4-5 κουταλιές δημητριακά (όπως βρώμη, μούσλι, νιφάδες σιταριού ολικής αλέσεως)
Μετά από 2-3 ώρες: 1 φρούτο ή 1 χυμό φρούτων-λαχανικών και λίγα ωμά ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια
Μεσημεριανό: 1 ποτήρι νερό πριν το φαγητό1 μερίδα μπριάμ με λίγο τυρί και 1 κρητικό παξιμάδι
Μετά από 2-3 ώρες: 1 γιαούρτι με λίγους ξηρούς καρπούς
Βραδινό: Κοτόπουλο βραστό ή ψητό με 1 μικρή πατάτα
Σάββατο
Πρωινό: 1 ποτήρι νερό και 1 φυσικό χυμό πορτοκάλι
Μετά από 2-3 ώρες: 1 γιαούρτι 2% λιπαρά με 4-5 κουταλιές δημητριακά (όπως βρώμη, μούσλι, νιφάδες σιταριού ολικής αλέσεως)
Μετά από 2-3 ώρες: 1 χυμό φρούτων-λαχανικών και λίγα ωμά ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια
Μεσημεριανό: 1 ποτήρι νερό πριν το φαγητό, ή 1 μερίδα όσπρια με λίγο τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
Μετά από 2-3 ώρες: 1 φρούτο
Βραδινό: 1 σαλάτα με λίγο τυρί και 1 παξιμάδι
Κυριακή
Πρωινό: 1 ποτήρι νερό και 1 φυσικό χυμό πορτοκάλι
Μετά από 2-3 ώρες: 1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά με 4-5 κουταλιές δημητριακά (όπως βρώμη, μούσλι, νιφάδες σιταριού ολικής αλέσεως)
Μετά από 2-3 ώρες: 1 χυμό φρούτων-λαχανικών και λίγα ωμά ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια
Μεσημεριανό: 1 ποτήρι νερό πριν το φαγητό, 1 σαλάτα εποχής με ελαιόλαδο και ψάρι ψητό ή βραστό με μια μικρή πατάτα
Μετά από 2-3 ώρες: 1 γιαούρτι με λίγους ξηρούς καρπούς
Βραδινό: κοτόπουλο βραστό ή ψητό με 1 μικρή πατάτα
Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος)