Η κυτταρίτιδα είναι το φυσιολογικό λίπος κάτω από το δέρμα, το οποίο σχηματίζει εξογκώματα. Η συσσώρευση εμφανίζεται όταν το λίπος ωθεί κατά του συνδετικού ιστού, κάνοντας το δέρμα να δείχνει σαν φλοιός πορτοκαλιού. Εκτιμάται ότι έως και το 90 τοις εκατό των γυναικών και το 10 τοις εκατό των ανδρών μπορεί να έχουν κυτταρίτιδα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για τις γυναίκες, αυτό συμβαίνει ακόμα συχνότερα στα χρόνια που οδηγούν στην εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, η κυτταρίτιδα δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να εμφανιστεί ήδη από τα εφηβικά έτη και επηρεάζει τόσο τους ανθρώπους που είναι λεπτοί όσο και εκείνους που είναι υπέρβαροι.

Η άσκηση βοηθά στον περιορισμό της κυτταρίτιδας και οι πέντε ασκήσεις που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα καλές στο να σφίξουν τους μηρούς και τις γλουτούς σας και να βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτήν την εμφάνιση. 1. Καθίσματα με τα πόδια στραμμένα προς τα έξω Αντί να στέκεστε με τα πόδια σας με το μήκος του ισχίου και τα δάκτυλα προς τα εμπρός, σπρώξτε τα πόδια σας λίγο πιο έξω και στρέψτε τα δάχτυλά σας έτσι ώστε να κοιτούν πλάγια. Τα αριστερά δάχτυλα προς τον αριστερό τοίχο και τα δεξιά προς τον δεξί τοίχο. Σε αυτή τη στάση, πραγματοποιήστε το κάθισμα. Όταν σπρώχνετε πίσω στην αρχική, όρθια θέση, πιέστε τους εσωτερικούς μηρούς σας. Προσπαθήστε να τοποθετήσετε το άκρο σας προς τα μέσα και να δώσετε μια μικρή πυελική ώθηση στην κορυφή για να βεβαιωθείτε ότι στοχεύετε στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς μηρούς σας. 2. Καθίσματα με μια μπάλα άσκησης Σταθείτε με τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων και κρατήστε την μπάλα πάνω από το κεφάλι. Στρέψτε τους γοφούς προς τα πίσω και προς τα κάτω καθώς κατεβάζετε το επάνω μέρος του σώματος. Κατεβάστε την μπάλα κάτω και μπροστά σας στο επίπεδο των ώμων. Παρόλο που εστιάζετε στην μπάλα μπροστά σας, βεβαιωθείτε ότι τα γόνατα παραμένουν πίσω από τα δάχτυλα των ποδιών και ότι ανυψώνετε το στήθος. Εκπνεύστε ενώ επιστρέφετε στην αρχική σας στάση και σηκώστε ξανά την μπάλα από πάνω σας. 3. Γέφυρα Ξαπλώστε στην πλάτη σας με τα χέρια σας άνετα στα πλάγια σας και τα πόδια σας να πατάνε στο πάτωμα κάτω από τα γόνατά σας. Σπρώξτε τα πέλματά σας και ωθήστε τους γοφούς σας προς τα πάνω. Το επάνω μέρος της πλάτης σας και της ωμοπλάτης θα πρέπει να πιέζεται προς το πάτωμα. Χαμηλώστε πίσω και επαναλάβετε την κίνηση. Για έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας, κάντε το στο ένα πόδι! 

4. Παραλλαγή σανίδας Σκύψτε στη στάση της σανίδας τοποθετώντας τις παλάμες σας στο έδαφος και τα πόδια παράλληλα στο έδαφος, στηριγμένα στις μύτες. Τραβήξτε το δεξί σας πόδι όσο πιο κοντά στο δεξί σας χέρι μπορείτε. Τραβήξτε αυτό το πόδι πίσω και επαναλάβετε στην αριστερή πλευρά. 5. Ανυψώσεις των ποδιών στο πλάι με ζώνη αντίστασης Τυλίξτε τη ζώνη γύρω από τους αστραγάλους σας και ξαπλώστε στη δεξιά πλευρά σας με τα πόδια σας ίσια (το αριστερό σας πόδι πάνω από το δεξί σας). Χρησιμοποιήστε τον δεξί σας πήχη ως στήριγμα, κρατώντας το πάνω μέρος του σώματος σας παράλληλα στο πάτωμα. Κρατώντας τα πόδια σας ίσια, σηκώστε το δεξί πόδι όσο πιο ψηλά μπορείτε. Επικεντρωθείτε στο να διατηρείτε το γόνατό σας ίσιο. Χαμηλώστε το πόδι σας πίσω στην αρχική θέση. Ανυψώστε όσες φορές μπορείτε σε αυτήν την πλευρά για 30 δευτερόλεπτα. Μεταβείτε στην αριστερή σας πλευρά και συνεχίστε.