Τροφές που πρέπει να περιλαμβάνει η καλοκαιρινή σας διατροφή  1. Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, αλλά ειδικά στα οστρακοειδή και τα λιπαρά ψάρια, έχουν πολλές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η έρευνα δείχνει ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, όπως στη ζημιά που προκαλείται από τον ήλιο. Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι η προσθήκη ωμέγα-3 στη διατροφή μας μπορεί να συνδράμει στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος. 2. Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά Το λυκοπένιο, μια φυσική χρωστική ουσία  που βρίσκεται στις ντομάτες και σε άλλα κόκκινα και ροζ τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από ερεθισμούς που οφείλονται σε υπεριώδεις ακτίνες όπως το ερύθημα. Το λυκοπένιο βοηθά στο να απαλλαγεί το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης η βήτα-καροτίνη, ένα άλλο είδος καροτενοειδούς που έχει βρεθεί στα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, έχει συνδεθεί με τη μείωση της επίδρασης των ηλιακών εγκαυμάτων, ενώ οι φλαβονόλες που βρίσκονται στα πορτοκαλί και ροζ εσπεριδοειδή, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις υπεριώδεις ακτίνες. 3. Μαύρη σοκολάτα Οι φλαβονόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από ορισμένους τύπους βλάβης, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που δημιουργούν οι υπεριώδεις ακτίνες. Επιπλέον, οι φλαβονόλες βοηθούν το δέρμα να μείνει ενυδατωμένο και ενισχύουν τη ροή του αίματος. Πριν πάτε λοιπόν στην παραλία, ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας είναι ό,τι καλύτερο. 4. Σταυρανθή λαχανικά Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και το κουνουπίδι, είναι γεμάτα με τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Αυτή η οικογένεια των λαχανικών έχει επίσης συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου, όχι μόνο στο δέρμα αλλά και σε μια σειρά από άλλα όργανα. Η έρευνα δείχνει ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών, (επίσης από την οικογένεια των σταυρανθών), περιέχουν σουλφοραφάνη, η οποία συνδέεται με την αύξηση της προστασίας του δέρματος απέναντι στον καρκίνο. 5. Πράσινα λαχανικά και βότανα Ό,τι είναι πράσινο και έχει φύλλα, το πιθανότερο είναι πως παίζει ρόλο στην αντηλιακή προστασία. Φρέσκα βότανα, ειδικά ο μαϊντανός, ο βασιλικός, το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το δέρμα. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το σέσκουλο, είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν με φυσικό τρόπο το δέρμα από τον ήλιο. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη, η κατανάλωση πράσινων λαχανικών με φύλλα βοηθάει στην αποφυγή  επανεμφάνισης του καρκίνου του δέρματος σε άτομα που είχαν προσβληθεί από αυτή την ασθένεια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το πλήρες γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, που σύμφωνα με την ίδια έρευνα αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης. 6. Πράσινο και μαύρο τσάι Το πράσινο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε  πολυφαινόλες, οι οποίες όπως έχει αποδειχθεί βοηθούν στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης του καρκίνου περιορίζοντας την παροχή του αίματος στην καρκινική περιοχή. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθά εκτός των άλλων στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Τέλος, μια ακόμη πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος. Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος-διατροφολόγος).