Οι οικογενειακές διακοπές είναι η στιγμή για να ανανεώσετε τη σχέση σας και να έρθετε όλα τα μέλη πιο κοντά με σκοπό να κάνετε όσα δεν κάνετε τον υπόλοιπο χρόνο και για να βελτιώσετε τον τρόπο που επικοινωνείτε χωρίς τις παρεμβολές της δουλειάς και των καθημερινών υποχρεώσεων. Η αρχή του ταξιδιού είναι πολύ σημαντική και πρέπει να έχετε ένα παιδί χαρούμενο και ικανοποιημένο ώστε να φτάσετε στον προορισμό σας χωρίς απρόοπτα. Αλλά είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται; Κάθε οικογένεια διαφέρει και κάθε ηλικία του παιδιού έχει τις δικές της ανάγκες. Πόσω μάλλον όταν έχετε και πάνω από ένα παιδί. Το κλειδί είναι η οργάνωση και η σωστή προετοιμασία για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως αλλά και για να περάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα χωρίς πολλές γκρίνιες και προβλήματα.

  1. Πάρτε το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών. Κανονικά θα πρέπει να βρίσκεται πάντα μαζί σας. Στο αυτοκίνητο, στην τσάντα χειρός, στη βαλίτσα των διακοπών και στη θήκη του καροτσιού. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να προκύψει και το καλοκαίρι συμβαίνουν πάντα διάφορα στα παιδιά. Αλοιφές για κουνούπια και άλλα τσιμπήματα, αντιπυρετικά, αντιβίωση (αφού συμβουλευτείτε το γιατρό), παυσίπονα, επίδεσμο, θερμόμετρο και κρέμες για εγκαύματα.
  2. Απασχολήστε το παιδί με το αγαπημένο του ηλεκτρονικό παιχνίδι. Καλύτερα να απορροφηθεί με ένα γνώριμο τρόπο από το να σας ρωτάει συνέχεια πότε θα φτάσετε και να γκρινιάζει επειδή βαριέται. Τσεκάρετε πρώτα ότι αυτό δεν του φέρνει ναυτία και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει εμετό στη διαδρομή.
  3. Αν ταξιδεύετε με το αμάξι, ετοιμάστε ένα CD με τα αγαπημένα του τραγούδια και αν είναι αρκετά μικρό, αγοράστε ένα audio παραμύθι για να μπορεί να ακούει την αγαπημένη του ιστορία και- γιατί όχι;- να νανουριστεί.
  4. Πάρτε μαζί σας ελαφριά σνακς. Αποφύγετε τα βαριά φαγητά και προτιμήστε κριτσίνια ή ελαφριά τοστάκια. Αποφύγετε τα γλυκά που έχουν περιττή ζάχαρη και τα ροφήματα που μπορεί να του προκαλέσουν τάση για εμετό. Το νερό αρκεί.
  5. Ενημερωθείτε για τον καιρό. Γενικότερα αποφύγετε να ταξιδέψετε με κακοκαιρία που θέτει σε ρίσκο τη δική σας ασφάλεια αλλά και του παιδιού. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς, ξεκινήστε αφού σιγουρευτείτε ότι τα λάστιχα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και κινηθείτε με προσοχή. Προνοήστε για τα ρούχα του παιδιού και πάρτε καλοκαιρινά αλλά και πιο ζεστά σε περίπτωση κρύου.