Υπάρχουν τόσοι τρόποι να περιγράψει κανείς το σεξ: συνταρακτικό, αναζωογονητικό, εκτονωτικό, υπέροχο. Όταν το σεξ μετατρέπεται σε κάτι λιγότερο από απολαυστικό, μπορεί συχνά να αποτελεί σημάδι για ένα πρόβλημα, όπως μια βακτηριακή λοίμωξη ή κάποιο ψυχολογικό ζήτημα. Παρακάτω συγκεντρώσαμε τους συχνότερους λόγους που μια γυναίκα νιώθει δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ και μερικές συμβουλές για την επίλυσή τους.

Δεν είσαι αρκετά υγρή

Παρόλο που ο κόλπος σου υγραίνεται από μόνος του, αν έχετε παραλείψει τα προκαταρκτικά, αν θηλάζεις ή αν πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση, είναι πιθανό να νιώθεις ξηρασία κατά την σεξουαλική επαφή. Δώστε λοιπόν περισσότερη σημασία στα προκαταρκτικά ή προμηθευτείτε ένα λιπαντικό. Στην περίπτωση που η ξηρασία οφείλετε στην εμμηνόπαυση, καλό θα είναι να συζητήσεις με τον γυναικολόγο σου για τη λύση κάποιας ειδικής φαρμακευτικής αγωγής.

Είσαι αλλεργική στα sex toys ή τα προϊόντα που χρησιμοποιείς

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα λιπαντικά περιέχουν χημικές ουσίες, ικανές να διαταράξουν το pH του κόλπου σου. Το ίδιο ισχύει και για τα προφυλακτικά από latex. Αν νιώθεις κάποιου είδους ερεθισμό μετά τη χρήση τους, δοκίμασε πιο φυσικά προϊόντα.

Έχεις κάποια εσωτερικά αναπτυσσόμενη τρίχα

Μερικές φορές η αποτρίχωση στο μπικίνι προκαλεί ανεπιθύμητα σπυράκια, τα οποία μπορεί να είναι επίπονα όταν υπάρχει τριβή. Αν νιώθεις να «καίγεσαι», εφάρμοσε τοπικά κάποια κρέμα με δροσερή αίσθηση.

Έχεις μια σεξουαλική δυσλειτουργία

Παρόλο που δε συζητείται ανοιχτά, ορισμένες γυναίκες (συχνά έφηβες ή γύρω στα 20) εμφανίζουν δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια του σεξ, με τους μύες της πυέλου να έχουν ακούσια σπασμούς ή να σφίγγονται, καθιστώντας τη διείσδυση από επίπονη έως και ανέφικτη. Η αίσθηση πόνου κατά το σεξ μπορεί επίσης να οφείλεται σε υπερδραστήριες νευρικές ίνες γύρω από το αιδοίο. Συνήθως αυτές οι δυσλειτουργίες έχουν βαθύτερα ψυχολογικά αίτια, τα οποία σχετίζονται με κακοποίηση, τραύμα, ή κάποιου άλλου είδους αρνητική ερωτική εμπειρία. Η γυναίκα που βιώνει αυτές τις δυσλειτουργίες, μπορεί να βοηθηθεί μιλώντας σε κάποιον γυναικολόγο ή ψυχολόγο.

Δοκιμάζεις λάθος στάσεις

Σίγουρα είναι καλό να πειραματίζεσαι στο κρεβάτι και να ξεφεύγεις από την ερωτική σου ρουτίνα, όμως κάποιες στάσεις δεν είναι για όλους. Αν κάποια καινούργια στάση σε κάνει να νιώθεις δυσφορία, τότε δεν έχεις παρά να την αποφύγεις.

Μόλις γέννησες

Αν γέννησες πρόσφατα και η λίμπιντό σου επανήλθε αμέσως, συγχαρητήρια! Ωστόσο, το σώμα σου χρειάζεται χρόνο μέχρι να επανέλθει στην προηγούμενη δόξα του. Οι γιατροί συνήθως προτείνουν 4-6 εβδομάδες μέχρι να λάβεις δράση, αλλά όλα εξαρτώνται από τη διαφορετικότητα της κάθε γυναίκας.

Έχεις κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή κάποια κολπική ασθένεια

Μη βάζεις στο μυαλό σου τα χειρότερα! Απλώς να χρησιμοποιείς προφύλαξη και να εξετάζεσαι συχνά. Αν παρατηρείς κάποια ξαφνική δυσφορία, κλείσε ένα ραντεβού στο γυναικολόγο σου.

Ο σύντροφός σου είναι πολύ «προικισμένος»

Σε αυτήν την περίπτωση αφιερώστε περισσότερο χρόνο στα προκαταρκτικά ή ξεκινήστε με μια στάση στην οποία νιώθεις πιο άνετα. Συνήθως η στάση που διευκολύνει τη διείσδυση είναι το ιεραποστολικό.

Είσαι παρθένα

Η πρώτη φορά που κάνεις σεξ, είναι πάντα κάπως επίπονη. Για να συνηθίσει τη διείσδυση ο κόλπος σου χρειάζεται χρόνο. Αν ωστόσο έχεις χρόνιους πόνους, μίλησε με έναν ειδικό.