Είναι υπέροχο να είσαι νέα μαμά. Οι φίλες σας συμφωνούν και λατρεύουν τον καινούριο σας εαυτό και το μωρό σας. Όμως εάν θέλετε να συνεχίσετε να επικοινωνείτε και να συναντιέστε (όσο το επιτρέπει το καινούριο σας πρόγραμμα) βεβαιωθείτε ότι δεν…
1. Διηγείστε πολλές αηδιαστικές λεπτομέρειες. Με τι σας φάνηκε ότι έμοιαζε ο πλακούντας; Πώς ακριβώς ήταν τα πρωινά κακάκια του μωρού; Πώς μυρίζει ο λεκές από ξεραμένο εμετό στη μπλούζα σας. Οι φίλες σας που έχουν περάσει από αυτά τα στάδια μπορεί και να αντέξουν για λίγο. Όσες δεν έχουν ακόμα κάνει παιδιά, ακόμα λιγότερο.
2. Αγνοείτε τους βασικούς κανόνες ευγένειας. Σίγουρα το ότι έχετε να φροντίσετε ένα μωρό μπορεί να σας κάνει να αργήσετε στο ραντεβού που έχετε με τη φίλη σας για καφέ ή να ξεχάσετε τα γενέθλιά της ή να παραβλέψετε να την πάρετε τηλέφωνο να τη συγχαρείτε για μια επαγγελματική επιτυχία της. Και είναι πιθανό να σας συγχωρήσει αν κάνετε κάτι από αυτά –αλλά όχι και όλα!
3. Δίνετε το τηλέφωνο στο μωρό όταν σας καλεί. Οι ήχοι που βγάζει είναι τόσο χαριτωμένοι και είναι βέβαιο ότι άρχισε να λέει «αγκού» πολύ πριν από τα άλλα παιδάκια της ηλικίας του, όμως το πιθανότερο είναι ότι η φίλη σας δεν έχει σχεδόν τίποτα να πει στο τηλέφωνο με ένα βρέφος ηλικίας μόλις μερικών εβδομάδων και νιώθει ότι απλά χάνει το χρόνο της.
4. Μιλάτε σαν να κατέχετε την απόλυτη σοφία. «Δεν μπορείς να καταλάβεις», «κάνε κι εσύ παιδί κι ύστερα μου λες», «έχεις ένα, περίμενε να κάνεις το δεύτερο όπως εγώ και μετά θα αλλάξεις γνώμη»… Δεχτείτε ότι οι φίλες σας μπορεί να έχουν απλά άλλη άποψη –και ναι, υπάρχει το ενδεχόμενο να τη διατηρήσουν, ακόμη κι αν κάποια στιγμή βρεθούν στη θέση σας.
5. Παίρνετε παντού το μωρό μαζί σας. Σίγουρα οι φίλες σας θέλουν να παίξουν και να κρατήσουν αγκαλιά το μωρό σας, όμως ίσως δεν έχουν όρεξη να ψάχνουν με τις ώρες να βρουν ένα καφέ όπου δεν καπνίζουν για να καθίσετε ή να πρέπει να κάνουν ολόκληρη ανακατάταξη στα έπιπλα του σαλονιού για να περάσει το καρότσι το βράδυ της γιορτής τους. Πριν φύγετε από το σπίτι με το πορτ μπεμπέ, ρωτήστε εάν μπορείτε να πάρετε μαζί το μωρό (και βεβαιωθείτε ότι τους αφήνετε το περιθώριο να αρνηθούν).
6. Κάνετε υποδείξεις για τη ζωή τους. «Εσύ πότε θα το πάρεις απόφαση;» (να κάνεις παιδί). Ή «άντε, κάνε τώρα κι εσύ ένα κοριτσάκι» (στη φίλη που έχει γιο). Ή «δεν σταματάς τώρα τα ξενύχτια και τα ψώνια να μαζευτείς λιγάκι;». Το πιο πιθανό είναι να ξέρουν καλύτερα από εσάς τι θέλουν ή τι μπορούν να κάνουν…
7. Έχετε μετατρέψει το Facebook σε ημερολόγιο του μωρού. Φωτογραφία από ένα μπουκάλι γεμάτο γάλα. Σε τρία λεπτά, φωτογραφία του ίδιου μπουκαλιού, άδειου. Σχόλιο: «Ουάου, 280ml!». Σε δύο λεπτά άλλο σχόλιο «Πώς μπορεί ένα τόσο μικρό μωρό να ρεύεται σαν μεγάλος;». Τρίτο σχόλιο «κάναμε και κακάκια. Πάμε να αλλάξουμε». Φωτογραφία «μαμ, κακά και νάνι. Τι ήρεμο που είναι όταν κοιμάται!». Οι φίλοι σας θέλουν να μαθαίνουν τα νέα του μωρού σας, αλλά ίσως όχι τι ακριβώς κάνει κάθε λεπτό της ημέρας.
8. Ζητάτε να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν. Καμία γυναίκα δεν σιχαίνεται τα κακάκια του μωρού της, υπάρχουν όμως πολλές που δεν θέλουν να μυρίσουν τον ποπό ενός ξένου μωρού για να δουν αν έχει κάνει κακά –πόσο μάλλον να το αλλάξουν. Επίσης, όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται, μπορεί κάποια να μη θέλει να ταΐσει το μωρό σας –με τον κίνδυνο να της πεταχτεί μια «ρουκέτα» στα μαλλιά. Ακόμα κι αν έχετε την καλύτερη πρόθεση να της κάνετε την τιμή να φροντίσει το μωρό σας, καλύτερα να περιμένετε να το ζητήσει μόνη της.
9. Μονοπωλείτε τη συζήτηση. Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις ένα μωρό, ούτε να ξυπνάς τέσσερις φορές μέσα στη νύχτα, ούτε να μην χωράς σε κανένα παντελόνι σου ή να μην προλαβαίνεις να λούσεις τα μαλλιά σου. Από την άλλη, ό,τι συμβαίνει κάθε μέρα είναι καινούριο, μαγικό, υπέροχο. Κι οι φίλες είναι εκεί για να ακούσουν όλες τις πρωτόγνωρες εμπειρίες, τους φόβους, τις χαρές και τις ανησυχίες σας. Όμως, κάθε τόσο προσπαθήστε να αφιερώσετε μια συνάντηση ή ένα τηλεφώνημα σε ό,τι απασχολεί εκείνες: τα προβλήματα στη δουλειά τους, τη γνωριμία με έναν ενδιαφέροντα άντρα, ένα καινούριο φόρεμα.
10. Κάνετε ότι προσέχετε όταν σας μιλάνε. «Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να κάνουν απολύσεις και στο δικό σου τμήμα; Αχ, αχ, χαμογέλασε… Τι όνειρο να βλέπει, άραγε;». Ή «γιατί δεν φοράς εκείνο το μαύρο φόρεμα που σου πάει τέλεια… Μήπως να το σκεπάσω, μου φαίνεται κάνει λίγη ψύχρα… Τι λέγαμε;». Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αφοσιωθείτε σε αυτό που συζητάτε, κανονίστε να βρεθείτε ή να τηλεφωνηθείτε κάποια άλλη στιγμή.