Σύμφωνα με νέα, μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα, οι γυναίκες με πολλά παιδιά (πάνω από δύο) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τα δόντια τους. 

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology & Community Health, φαίνεται να επιβεβαιώνει το ρητό «Κερδίζεις ένα παιδί, χάνεις ένα δόντι».. ή μάλλον παραπάνω από ένα, καθώς οι γυναίκες με τρία παιδιά έχουν κατά μέσο όρο τέσσερα δόντια λιγότερα σε σχέση με όσες έχουν δύο παιδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφαν Λιστλ του Τμήματος Οδοντιατρικής του ολλανδικού Πανεπιστημίου Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν, ανέλυσαν στοιχεία για 34.843 άτομα, από την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ισραήλ. 

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 67 έτη και ανέφεραν ότι είχαν χάσει κατά μέσο όρο 10 δόντια. Οι ενήλικες, κατά μέσο όρο έχουν 28 δόντια συν τους τέσσερις φρονιμήτες.  Όπως ήταν αναμενόμενο, η απώλεια δοντιών αυξανόταν με την ηλικία, με τις γυναίκες 50-60 ετών να έχουν σχεδόν επτά λιγότερα δόντια, ενώ οι άνδρες έως και 19 λιγότερα σε ηλικία 80 ετών και άνω.  Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας δοντιών στις γυναίκες. 

Οι ερευνητές εξέτασαν κατά πόσο η απόκτηση διδύμων ή τριδύμων είχε επίπτωση στην απώλεια δοντιών, συγκριτικά με τις μονότοκες κυήσεις, καθώς και το φύλο των δύο πρώτων απογόνων, δεδομένου ότι αν τα δύο πρώτα είχαν το ίδιο φύλο ίσως το ζευγάρι να είχε προσπαθήσει να αποκτήσει και τρίτο παιδί διαφορετικού φύλου.  Με στατιστική ανάλυση διαπίστωσαν ότι η απόκτηση τρίτου παιδιού μετά από δύο ιδίου φύλου είχε καθοριστική επίδραση στην στοματική υγεία της μητέρας, όχι όμως του πατέρα.  «Υπό το φως το παραπάνω ευρημάτων πρέπει να προαχθεί η στοματική υγιεινή, η φιλική για τα δόντια διατροφή και η τακτική προληπτική οδοντιατρική φροντίδα, ειδικά στις εγκύους», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης, χωρίς ωστόσο να δίδεται εξήγηση για τον παρατηρούμενο συσχετισμό.