… και, κατ’ επέκταση, 1 στις 5 τσάντες συγκεντρώνει αρκετά βακτήρια ώστε να θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Οπότε, σκεφτείτε το καλύτερα όταν χρειαστεί να δώσετε στο παιδί σας ένα χαρτομάντιλο από το τσαντάκι σας, για να σκουπίσει τη μύτη του…
Σύμφωνα με τους ερευνητές από τον Τομέα Υγιεινής της Πολυεθνικής Εταιρείας Καθαρισμού Κτιρίων «Initial», όλα αυτά τα καλλυντικά που κουβαλάμε στις τσάντες μας συγκεντρώνουν τόσα μικρόβια όσα δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Πρώτα στη λίστα έρχονται οι κρέμες χεριών και τα προϊόντα ενυδάτωσης, ενώ τη δεύτερη θέση κατέχουν οι μάσκαρα και τα λιπ γκλος.
Τα καλά νέα είναι ότι όσες από εμάς διαθέτουν λιγότερα χρήματα για τις τσάντες τους, ίσως τελικά να τους έχει βγει και σε καλό. Για ποιο λόγο; Επειδή, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι δερμάτινες -κι επομένως, πιο ακριβές- τσάντες αποτελούν πιο ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μικροβίων, σε αντίθεση με τις συνθετικές -και σαφώς πιο οικονομικές- που δεν επιτρέπουν στον ίδιο βαθμό την επιβίωσή τους. Μάλλον, έφτασε η ώρα να επανεκτιμήσουμε τα… πλαστικά αξεσουάρ στον ώμο μας!
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι μια γυναικεία τσάντα πάει παντού: Την κρεμάμε στην πόρτα της τουαλέτας όπου κι αν βρεθούμε, την αφήνουμε στο πάτωμα του μπαρ που θα πιούμε το ποτό μας όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος δίπλα μας, ακουμπάει τους υπόλοιπους ανθρώπους όταν είμαστε στριμωγμένοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μεταφέρει από παπούτσια μέχρι φρούτα, καλλυντικά και παιχνίδια, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χωρέσει σε αυτήν, δηλαδή τα πάντα!
Είναι, λοιπόν, χωρίς αμφιβολία, το πιο μολυσμένο αντικείμενο που θα μπορούσε κανείς να έχει πάνω του! Και για να καταφέρουμε, με κάποιον τρόπο, να περιορίσουμε τη… βρομιά της και να διασφαλίσουμε κάπως την υγεία μας, θα πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να καθαρίζουμε την τσάντα μας συχνά-πυκνά, σκουπίζοντάς τη με ένα καθαρό σφουγγάρι και κάποιο αντιμικροβιακό προϊόν. Μόνο τότε θα είμαστε σίγουρες ότι τον ώμο μας δεν «στολίζουν» πια διάφοροι ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί!