Ο ύπνος καταλαμβάνει το ένα τρίτο της ζωής σας, που επηρεάζει περισσότερο τα άλλα δύο. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις επιστημόνων ακόμη και η έλλειψη μίας ώρας ύπνου σωρευτικά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό. Οι οκτώ με εννιά ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για το μέσο άνθρωπο, ενώ μόνο ένα 10% περίπου του πληθυσμού μπορεί να αρκεστεί σε λιγότερες χωρίς παρενέργειες. Σύμφωνα με τις στατιστικές οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο απ’ ό,τι οι άντρες από διαταραχές του ύπνου, καθώς προς το τέλος του μηνιαίου κύκλου το σώμα είναι ιδιαίτερα ανήσυχο, υποφέρει από κατακράτηση και κράμπες.
Επίσης οι μαμάδες αποτελούν μια από τις πλέον ευπαθείς τάξεις μια που οι ίδιες καταναλώνουν πολλή ενέργεια για την ανατροφή των παιδιών ιδιαίτερα όταν αυτά είναι μικρά.
Μετά τα 40, ο ύπνος γίνεται λιγότερο βαθύς και ακόμη λιγότερο αναζωογονητικός. Ωστόσο οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: Ο ύπνος δεν αναπληρώνεται. Τι λένε τα νούμερα * Τα δύο τρίτα των γυναικών αναφέρουν συμπτώματα αϋπνίας τουλάχιστον τρεις από τις επτά νύχτες της εβδομάδας. * Η μέση γυναίκα ηλικίας άνω των 30 κοιμάται μόνο έξι ώρες και 40 λεπτά το βράδυ. Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που όλες οι νέες μαμάδες κάνουμε και πώς να τα διορθώσουμε; Οι ειδικοί μας απαντούν: Λάθος 1 : Προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα αφού κοιμίσετε τα παιδιά Από τη στιγμή που βάζετε τα παιδιά για ύπνο, αποφασίζετε να μαγειρέψετε, να βάλετε πλυντήριο ή γενικά να κάνετε οποιαδήποτε δουλειά δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε μέσα στην ημέρα Τι να κάνετε: Σύμφωνα με τον δόκτορα Clete Kushida, διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Ύπνο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, είναι πολύ λάθος να αφιερώνουμε όλο τον ελεύθερο χρόνο μας πριν κοιμηθούμε στις δουλειές του σπιτιού. Τριάντα έως εξήντα λεπτά πριν κοιμηθείτε φροντίστε να κάνετε πράγματα που θα σας χαλαρώσουν, μας λέει ο δόκτωρ Kushida. Για παράδειγμα, φτιάξτε ένα απολαυστικό αφρόλουτρο, διαβάστε ένα βιβλίο, ή απλώς παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας εκπομπή στην τηλεόραση. Αν ακολουθείτε την ίδια ρουτίνα κάθε βράδυ, τότε θα διαπιστώσετε ότι το σώμα σας θα αποκτήσει ένα βιολογικό ρολόι, και θα συνηθίσει να κοιμάται μετά τη συγκεκριμένη ρουτίνα. Αν θελήσετε ένα σνακ, δοκιμάστε μια μικρή μερίδα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες, όπως ψωμί με λίγη μαρμελάδα ή δημητριακά με γάλα. Θέλετε ένα ποτό; Χαμομήλι και το μέλι είναι τα καλύτερα φυσικά ηρεμιστικά. Λάθος 2: Μένετε στο δωμάτιο του παιδιού μέχρι να κοιμηθεί Η γενικά υποκύπτετε στα παρακάλια του να του κάνετε παρέα μέχρι να το πάρει ο ύπνος, ή πηγαινοέρχεστε στο δωμάτιο του μέχρι να κοιμηθεί. Τι να κάνετε: Είναι εντελώς λάθος, να συνδέουμε τον ύπνο του παιδιού μας με την παρουσία μας. Λάθος και για το παιδί και για εμάς, λέει ο δόκτωρ Kushida. Πείτε του ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει το μπάνιο, ή να πιει νερό πριν πέσει για ύπνο. Φυσικά, αν το έχετε συνηθίσει αλλιώς στην αρχή θα διαμαρτυρηθεί. Αν όμως παραμείνετε σταθεροί στις αποφάσεις σας, μέσα στις τρεις πρώτες μέρες θα συνηθίσει να κοιμάται μόνο του. Άλλωστε όπως εσείς έτσι και τα παιδιά χρειάζονται τη δική τους ρουτίνα ύπνου. Λάθος 3: Τα Σαββατοκύριακα ξενυχτάτε προκειμένου να προλάβετε να κάνετε τα πάντα Φυσικά και είναι πολύ δελεαστική η ιδέα να ξενυχτήσετε είτε διαβάζοντας, είτε διασκεδάζοντας, είτε χαλαρώνοντας, εφόσον υπάρχει εκεί ο μπαμπάς και μπορεί εκείνος να προσέχει τα παιδιά. Απλώς μην το παρακάνετε μας συμβουλεύει η δόκτωρ Amy Wolfson, συγγραφέας της βίβλου του ύπνου The Woman’s Book of Sleep. Αν όλη την εβδομάδα νιώθετε κουρασμένη επειδή σας λείπει ύπνος, ίσως λίγο περισσότερος ύπνος το Σαββατοκύριακο αποβεί ευεργετικός. Τι να κάνετε: Ζητήστε από το σύντροφό σας να πάει τα παιδιά το Σάββατο και την Κυριακή μια τρίωρη βόλτα ώστε να καταφέρετε να πάρετε έναν μεσημεριανό υπνάκο!