News

Πόσο 'επικίνδυνες' είναι οι πετσέτες της κουζίνας;

11/06/2018
Πόσο 'επικίνδυνες' είναι οι πετσέτες της κουζίνας;

Το μικροβιακό τους φορτίο μπορεί να συντελέσει στην αύξηση παθογόνων οργανισμών που με τη σειρά τους δίνουν το έναυσμα για τροφικές δηλητηριάσεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαυρίκιου ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στην Ατλάντα ότι παράγοντες, όπως το μέγεθος της οικογένειας, το είδος της διατροφής, η επαναλαμβανόμενη χρήση μιας πετσέτας, μεταξύ άλλων, επηρεάζει την ανάπτυξη παθογόνων στις πετσέτες της κουζίνας προκαλώντας πιθανόν τροφικές δηλητηριάσεις.


«Η μελέτη μας δείχνει ότι η σύνθεση της οικογένειας και οι πρακτικές υγιεινής που ακολουθούνται στην κουζίνα επηρεάζουν το μικροβιακό φορτίο των πετσετών της κουζίνας. Επίσης παρατηρήσαμε ότι η διατροφή, το είδος της χρήσης και η υγρασία στις πετσέτες κουζίνας μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ανάπτυξης πιθανών παθογόνων που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις», εξήγησε η Δρ Σουσέλα Μπιραντζια-Χουρντογιαλ.

Το 49% των πετσετών κουζίνας που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν μικροβιακή ανάπτυξη που αυξανόταν ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και την παρουσία παιδιών στο νοικοκυριό. Η πολλαπλή χρήση μιας πετσέτας για σκούπισμα επιφανειών, σκευών και των χεριών, είχε μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο από πετσέτες για μεμονωμένη χρήση, ενώ η υγρασία των πετσετών είχε μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων από τις στεγνές. Από τα 49 δείγματα που ήταν θετικά σε μικροβιακή ανάπτυξη, το 36,7% είχε κολοβακτηρίδια, το 36,7% εντερόκοκκο και το 14,3% σταφυλόκοκκο.

Να σημειωθεί ότι η επιστημονική ομάδα είχε συλλέξει 100 πετσέτες κουζίνας μετά από χρήση ενός μηνός. Οι ερευνητές καλλιέργησαν τα βακτήρια και τα αναγνώρισαν βάσει κλασσικών βιοχημικών δοκιμασιών.

Ο σταφυλόκοκκος απομονώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις σε οικογένειες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού στάτους και σε εκείνες με παιδιά. Ο κίνδυνος κολοβακτηριδίων ήταν υψηλότερος όταν ήταν υγρές οι πετσέτες συγκριτικά με τις στεγνές, επίσης σε αυτές πολλαπλών χρήσεων και όταν οι οικογένειες δεν έκαναν φυτοφαγική διατροφή.

«Η παρουσία πιθανώς παθογόνων μικροοργανισμών στις πετσέτες της κουζίνας δείχνει ότι μπορεί να ευθύνονται για την επιμόλυνση του τροφικού φορτίου. Οι υγρές πετσέτες και εκείνες πολλαπλής χρήσης θα πρέπει να αποφεύγονται και οι μεγάλες οικογένειες, όπως κι εκείνες με ηλικιωμένα μέλη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην τήρηση των κανόνων υγιεινής», κατέληξε η ερευνήτρια.

της Μαίρης Μπιμπή

Σχετικά Άρθρα

Πόσο ασφαλείς είναι οι πισίνες των ξενοδοχείων;
Νέα έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών κρούει το καμπανάκι του κινδύνου στους γονείς. Μία μέρα στην πισίνα μπορεί να προ...
Δεν του άρεσε η σαλάτα του και κάλεσε την αστυνομία!
Ένα 12χρονο αγόρι από τον Καναδά ένιωσε την ανάγκη να καταγγείλει στην αστυνομία την απέχθειά του για μία σαλάτα. Ο μικρός κάλεσε τις Αρχές ...
Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ
Αναρτήθηκαν ηλεκτρονικά οι τελικοί πίνακες αξιολόγησης και επιλογής βρεφών και νηπίων που θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς παιδικούς στα...
Η ανάπτυξη του παιδιού επηρεάζεται αρνητικά από τον υπερβολικό έλεγχο
Οι γονείς που ασκούν υπερβολικό έλεγχο στα παιδιά τους τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν συναισθηματικά, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.Σε με...
Είναι επικίνδυνο το λίθιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η χρήση λιθίου κατά τα πρώιμα στάδια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στο κυοφορούμενο έμβρυο, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη πο...
Χιλιάδες παιδιά χωρίζονται βίαια από τους γονείς τους: «Οι συνέπειες είναι καταστροφικές»
Αυτό συμβαίνει στα παιδιά όταν χωρίζονται βίαια από τους γονείς τους. Ο καρδιακός τους ρυθμός αυξάνεται. Το σώμα τους απελευθερώνει ορμόνες ...