Είναι αλήθεια ότι μέσα στο πέρασμα των χρόνων επιβιώνουν και διαδίδονται από γενιά σε γενιά «μύθοι», που άλλοτε έχουν κάποια σύνδεση με την πραγματικότητα και άλλοτε όχι. Διάφορες απόψεις εκφράζονται κάθε τόσο για το «αγαπημένο» θέμα της μητρότητας και για όλα εκείνα που πρέπει ή όχι οι έγκυοι να κάνουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια καλή εγκυμοσύνη. Ένας από αυτούς τους μύθους, που η γιαγιά κάθε μέλλουσας μητέρας υποστήριζε με σιγουριά, είναι η άποψη ότι, όταν μια έγκυος θέλει να επιταχύνει τον τοκετό, μπορεί να καταφύγει σε μια παραδοσιακή μέθοδο: το σεξ.
Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στη «Βρετανική Επιθεώρηση Μαιευτικής-Γυναικολογίας» (BJOG), δείχνει ότι το σεξ σε προχωρημένη εγκυμοσύνη δεν προκαλεί συσπάσεις που να επισπεύδουν τον τοκετό.
Στην έρευνα, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Malaya στη Μαλαισία, πήραν μέρος 1.100 εθελόντριες έγκυοι, που διήνυαν την 35η έως την 38η εβδομάδα της κύησης, δηλαδή ήταν σε προχωρημένη κατάσταση δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες. Οι ερευνητές τις χώρισαν σε δύο ομάδες: την πρώτη ομάδα την παρότρυναν να έχει συχνά επαφές, με στόχο να επιταχύνει τον τοκετό, ενώ στη δεύτερη ομάδα πρότειναν να κάνει σεξ, αν ήθελε, τονίζοντας ότι ναι μεν είναι ασφαλές αλλά είναι άγνωστη η πιθανή επίδρασή του στον τοκετό.
Σκοπός τους ήταν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης τους μέχρι τον τοκετό, ώστε να καταγράψουν τη διάρκεια κάθε κύησης και την τελική έκβασή της. Δηλαδή, αν θα κατέληγε σε φυσιολογικό τοκετό ή αν θα χρειαζόταν ιατρική παρέμβαση.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και οι δύο ομάδες των εθελοντριών είχαν σεξουαλική δραστηριότητα κατά 80% και 85% αντίστοιχα. Επίσης, παρατήρησαν ότι τα ποσοστά πρόκλησης τοκετού (επίσπευση τοκετού με τεχνητά και φαρμακευτικά μέσα) δεν είχαν σημαντικές αποκλίσεις. Ήταν 20,8% για την ομάδα που είχε ενημερωθεί ότι η επίδραση του σεξ στον τοκετό είναι άγνωστη, και 22% για την ομάδα που δόθηκε η συμβουλή να έχει επαφές για να επισπεύσει τον τοκετό. Η διαφορά ήταν τόσο μικρή, ώστε προφανώς επρόκειτο για τυχαίο εύρημα. Επιπλέον, και στις δύο περιπτώσεις οι έγκυοι γέννησαν την 39η εβδομάδα.
Με άλλα λόγια, φάνηκε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δεν μείωσε τα ποσοστά τεχνητής πρόκλησης τοκετού. Γι’ αυτό και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εγκυμοσύνη φαίνεται να είναι βιολογικά προγραμματισμένη, ώστε να εξελίσσεται «ανεπηρεάστη» από οποιεσδήποτε «επιδράσεις» μέχρι τέλους.
«Η νέα μελέτη είναι η πρώτη προσπάθεια να καταγραφεί προσεκτικά η συσχέτιση σεξουαλικής δραστηριότητας και τοκετού», δηλώνει ο δρ. Τζόναθαν Σάφιρ, από το Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, ο οποίος έχει μελετήσει διεξοδικά τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τον τοκετό. Και συμπληρώνει: «Τουλάχιστον, τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το σεξ είναι ασφαλές στο τέλος της κύησης, εφόσον βέβαια δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη για αυτό».