Το ακρωνύμιο AIDS προέρχεται από τις λέξεις: Acquired Immune Deficiency Syndrome = Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Πρόκειται για την πιο φονική ασθένεια στον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους από το 1981, οπότε και ταυτοποιήθηκε. Σύμφωνα με τις εγκυρότερες επιστημονικές θεωρίες, ο ιός άρχισε να διαδίδεται στην αφρικανική ήπειρο τη δεκαετία του ’60, και μέσα στη δεκαετία του ’70 παρατηρήθηκαν τα πρώτα κρούσματα και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Ο HIV προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος οδηγώντας σε σταδιακή κατάρρευση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες. Το AIDS αναφέρεται στα πιο προχωρημένα στάδια του συνδρόμου και χαρακτηρίζεται από 20 ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκίνους. 

Στην Ελλάδα είχαν δηλωθεί έως το τέλος του 2011, 86 HIV οροθετικά παιδιά (κάτω των 13 ετών), από τα οποία τα 63 (73,3%) είχαν μολυνθεί από τις μητέρες τους, τα 12 (14%) ήταν πολυμεταγγιζόμενα, τα 6 (7%) μεταγγισθέντα και τα 5 (5,7%) ακαθόριστα (πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ 2011).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της UNICEF, οι νέες μολύνσεις από τον HIV στα παιδιά παγκοσμίως έχουν μειωθεί κατά 24% – από 430.000 το 2009 σε 330.000 το 2011. Επίσης, από το Δεκέμβριο του 2011, περισσότερα από 100.000 επιπλέον παιδιά έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία σε σύγκριση με το 2010. Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου για μια γενιά ελεύθερη από το AIDS απαιτεί την παροχή θεραπείας σε περισσότερες εγκύους και παιδιά που ασθενούν, καθώς περίπου το 1/3 των παιδιών και των εγκύων εξακολουθούν να μένουν χωρίς την απαιτούμενη αγωγή, σε αντίθεση με τον παγκόσμιο μέσο όρο των ενηλίκων, των οποίων το ποσοστό αγγίζει το 54%.

«Είναι απλά λάθος να έχουν οι ενήλικοι διπλάσιες πιθανότητες από τα παιδιά να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Anthony Lake. «Εξ ορισμού, μια γενιά ελεύθερη από το AIDS εξαρτάται από την προστασία των νεότερων και περισσότερο ευάλωτων στη μόλυνση από τον HIV. Πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα για να βοηθήσουμε τις μητέρες και τα παιδιά που ζουν με τον HIV να είναι σε θέση να ζήσουν ‘ελεύθεροι’. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να επαναδεσμευτούμε στην αύξηση του αριθμού των εγκύων γυναικών και των παιδιών που λαμβάνουν τεστ και θεραπεία μέσω των βασικών προγραμμάτων προγεννητικού ελέγχου και παιδικής υγείας», συμπληρώνει.

Η παροχή θεραπείας στις οροθετικές εγκύους δεν τις κρατά μόνο ζωντανές και υγιείς, αλλά αποτρέπει τη μετάδοση του HIV στα μωρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και του μητρικού θηλασμού. Η θεραπεία μπορεί, επίσης, να αποτρέψει τη σεξουαλική μετάδοση του HIV από μια οροθετική γυναίκα σε έναν υγιή σύντροφο.

Το έργο για τον τερματισμό των νέων μολύνσεων από τον HIV στα παιδιά μέχρι το 2015 και τη διατήρηση των μητέρων τους στη ζωή αποτελεί βασικό στοιχείο της συνολικής δέσμευσης της UNICEF για την παιδική επιβίωση μέσω της Εκστρατείας «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση – Η Ανανέωση μιας Υπόσχεσης».