Ο θαυμαστός κόσμος των εμβρύων βρίσκεται για άλλη μία φορά στο προσκήνιο της διεθνούς έρευνας, με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Acta Paediatrica.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Λουθηρανικού Πανεπιστημίου του Ειρηνικού, τα έμβρυα αρχίζουν να «απορροφούν» τη γλώσσα ενώ ακόμα βρίσκονται στη μήτρα, δηλαδή πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα. Στη μελέτη τους συμπεριέλαβαν 40 βρέφη από τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, και των δύο φύλων, ηλικίας περίπου 30 ωρών. Τα νεογνά, κατά το διάστημα που βρίσκονταν στο μαιευτήριο, άκουγαν διάφορες ηχογραφημένες φωνές, άλλοτε στη μητρική τους γλώσσα και άλλοτε σε άλλες γλώσσες. Οι επιστήμονες, παρατηρώντας τα, αξιολογούσαν το ενδιαφέρον και την εξοικείωσή τους με τους ήχους ανάλογα με τη διάρκεια του πιπιλίσματός τους. Προηγουμένως, είχαν συνδέσει τις πιπίλες τους με έναν υπολογιστή που κατέγραφε τις αντιδράσεις τους. Αν προτιμούσαν να ακούνε, αντί να πιπιλίζουν, οι ειδικοί το ερμήνευαν ως ενδιαφέρον και εξοικείωση με τη συγκεκριμένη γλώσσα. Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου για την ακοή αναπτύσσονται κατά την 30ή εβδομάδα της κύησης και η έρευνα δείχνει ότι τα έμβρυα ακούνε την ομιλία της μητέρας τους κατά τις τελευταίες περίπου 10 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μόλις, λοιπόν, γεννιούνται, δείχνουν (με το δικό τους τρόπο) τι έχουν ήδη μάθει. Μάλιστα, οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα νεογέννητα «ακούνε» κυρίως τα φωνήεντα, και με αυτά είναι πιο εξοικειωμένα.
Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας, Κριστίν Μουν, καθηγήτρια Ψυχολογίας, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει ότι τα έμβρυα μαθαίνουν, προτού γεννηθούν, τους ιδιαίτερους ήχους της μητρικής τους γλώσσας. Και συμπληρώνει: «Επομένως, σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η αναγνώριση των ήχων της γλώσσας μετατοπίζεται στο προγεννητικό στάδιο, από τους 6 περίπου μήνες, όπως μέχρι σήμερα θεωρούσαμε».