To σκηνικό είναι ήδη γνωστό: Είστε στην κουζίνα σας και αναρωτιέστε τι να μαγειρέψετε για το παιδί σας. Φυσικά πρώτη σας σκέψη είναι να φτιάξετε κάτι υγιεινό, κάτι που να περιλαμβάνει και λαχανικά.
Και σε αυτό το σημείο ξεκινάει ο γολγοθάς σας! Διότι το σπλάχνο σας ακούει ή βλέπει «πράσινα» και το βάζει στα πόδια. Τι κι αν προσπαθήσατε να του δώσετε φάει λίγο μπροκολάκι ή  λίγο παντζάρι ή μερικά φρέσκα φασολάκια… εκείνο ανένδοτο… «δεν θέλω»!  Και εσείς είστε ένα βήμα πριν από τα ηρεμιστικά ή πριν από το να χτυπήσετε το κεφάλι σας στον τοίχο. Φυσικά δεν είστε η μόνη. Αν σας παρηγορεί αυτό… σκεφτείτε ότι υπάρχουν εκατοντάδες άλλες μανούλες σαν εσάς που δεν μπορούν να καταφέρουν τα παιδιά τους να φάνε λαχανικά.
Από την άλλη όμως…τώρα έχετε στα χέρια σας το πιο δυνατό «όπλο» για κάθε μαμά. Το βιβλίο «Μαμά,  δεν τρώω πράσινα» της Θέμις Καρδιολάκα από τις εκδόσεις Μίνωας.
–  Θα σας μάθει διάφορα «κόλπα» τα οποία θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου σας. –  Θα σας αποκαλύψει συνταγές -διαφορετικές από τις κλασικές, τις οποίες όλοι έχουμε δοκιμάσει- και οι οποίες μπορούν να κάνουν τα παιδιά σας να αγαπήσουν τα λαχανικά. –  Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να τα κάνετε να τα αγαπήσουν, θα τα ξεγελάσετε και θα τρώνε λαχανικά σε συνταγές που δεν θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι μπορούν να κρυφτούν!
Οι συνταγές του βιβλίου είναι απλώς μία ένδειξη του πως μπορούμε να κρύψουμε (είτε εντελώς, είτε μερικώς) τα λαχανικά σε διάφορα φαγητά. Από εκεί και πέρα έγκειται σε μας τους γονείς το κατά πόσο θα καταφέρουμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, ούτως ώστε σε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να τους τα δώσουμε στην πιο υγιεινή μορφή, δηλαδή είτε στον ατμό είτε ωμά.
Τι περιμένετε ακόμη, λοιπόν; Ανοίξτε το βιβλίο, βάλτε την υπέροχη ποδιά σας και βουρ για την κουζίνα σας!
Για αρχή… Σοκολατένια muffins με κολοκυθάκι & καρότο (20 muffins)
Υλικά:
∙      1 κούπα κολοκυθάκι, τριμμένο
∙      1 κούπα καρότο, τριμμένο
∙      1 ¼ κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
∙      1 ½ κούπα ζάχαρη
∙      2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
∙      ¾ κούπας κακάο
∙      ½ κούπα γιαούρτι
∙      2 αυγά
∙      1 κ.γ. baking powder
∙      1 κ.γ. μαγειρική σόδα
∙      1 κ.γ. βανίλια
∙      ½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση:
∙      Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
∙      Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα.
∙      Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε καλά.
∙      Ρίχνουμε τη βανίλια.
∙      Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Τα προσθέτουμε στο μείγμα με το βούτυρο.
∙      Προσθέτουμε και το γιαούρτι.
∙      Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές, ρίχνουμε μέσα το κολοκυθάκι και το καρότο και τα ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
∙      Σε σκεύος (ή θήκες) για cupcakes γεμίζουμε με το μείγμα κατά τα 2/3.
∙       Ψήνουμε για 20-22 λεπτά (μέχρι να βάλουμε μία οδοντογλυφίδα μέσα, που πρέπει να βγει καθαρή).
∙      Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 15 λεπτά και τα αφαιρούμε από τις θήκες.