Γνωρίζουμε ότι είναι μία συνήθεια που σας ενοχλεί και κανένας ενήλικας δεν θα έπρεπε να το κάνει δημόσια. Τα παιδιά όμως δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να το κάνουν μόνο ιδιωτικά και τις περισσότερες φορές, λειτουργεί σαν αγχολυτικό. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που το παιδί σκαλίζει και πειράζει συνέχεια τη μύτη του. Αν έχει διάφορες αλλεργίες και συγκεντρώνει φλέμα ψηλά στη μύτη, δυσκολεύεται να μην την πιάνει συνέχεια. Αν χρησιμοποιείτε συνέχεια κλιματισμό, ξηραίνονται τα αυτιά και η μύτη και το παιδί μπορεί να χρειάζεται κάποιο ειδικό ρινικό σπρέι για να αποφράξει την περιοχή.

Σε γενικές γραμμές, αν δεν υπάρχει κάποιο βιολογικό πρόβλημα, το σκάλισμα της μύτη θεωρείται μία κακή συνήθεια. Τα παιδιά την αποβάλουν σιγά σιγά, κυρίως όταν δέχονται πειράγματα από τους συνομήλικούς τους. Μπορείτε κι εσείς από την πλευρά σας να βοηθήσετε το παιδί στο να ελαττώσει την αγαπημένη του ενοχλητική συνήθεια.

Μην το αναφέρετε συνέχεια. Όσο και να νιώθετε ντροπή ή ενόχληση, μην μαλώνετε το παιδί και μην το τιμωρείτε κάθε φορά που το κάνει. Δεν το κάνει επίτηδες και δεν θα κερδίσετε κάτι με να το μαλώνετε. Αν μάλιστα το πιέζετε να σταματήσει, το πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνει ακόμα πιο συχνά γιατί θα βλέπει τη ‘δύναμη’ που έχει πάνω σας.

Κρατήστε τα χέρια του απασχολημένα. Αν έχετε παρατηρήσει ότι τείνει να το κάνει περισσότερο όταν βλέπει τηλεόραση ή μέσα στο αυτοκίνητο, δώστε του ένα υποκατάστατο, όπως οι μαλακές αγχολυτικές μπάλες. Αν νιώθει ενόχληση στη μύτη, δείξτε του πώς να φυσάει τη μύτη με ένα χαρτομάντιλο.

Ενημερωθείτε από το γιατρό. Αν βλέπετε ότι το κάνει συνέχεια, με αποτέλεσμα να τραυματίζει τη μύτη και να την ματώνει και αν παρουσιάζει παράλληλα και άλλα προβλήματα, όπως είναι η αϋπνία, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα και να πρέπει να μιλήσετε σε παιδίατρο ή παιδοψυχολόγο.

Απλά να είστε υπομονετική. Ακόμα κι αν αυτή η συνήθεια συνεχιστεί και στο σχολείο, το παιδί θα ακούσει κάποιο αρνητικό σχόλιο από τα άλλα παιδιά, θα νιώσει ντροπή και θα κόψει από μόνο του το σκάλισμα της μύτης. Εσείς στο σπίτι, μπορείτε απλά να φτιάξετε ένα σύστημα υπενθύμισης και να έχετε μία λέξη κωδικό για κάθε φορά που το κάνει ασυναίσθητα.