Πως θα προστατεύσετε το παιδί σας από το λίπος; Και πως θα το μάθετε να υιοθετήσει τώρα καλές συνήθειες για ένα υγιές μέλλον;

Καθώς τα αποθέματα της ενέργειάς σας πέφτουν με το να κυνηγάτε το αεικίνητο  μικρό σας από δωμάτιο σε δωμάτιο και να τρέχετε μαζί του πάνω- κάτω στο πάρκο, σας είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι μπορεί να έχει προβλήματα βάρους. Όμως αυτά που τρώει από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι την ηλικία των δύο ετών περίπου, μπορούν να επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη ζωή του. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μάθετε το παιδί σας να υιοθετήσει τώρα καλές συνήθειες για ένα υγιές μέλλον.

Εντοπίστε το κρυμμένο λίπος

Τα παιδιά κάτω των δύο ετών πρέπει να πίνουν πλήρες γάλα και άλλα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά να αποφεύγουν το πρόσθετο λίπος στα σνακς και στα έτοιμα γεύματα. Αν έχουν συνηθίσει να τρώνε λιπαρές τροφές και σνακς ανάμεσα στα γεύματα, θα είναι δύσκολο να τα κόψουν. Μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής τους, μπορείτε να αντικαταστήσετε το πλήρες γάλα με ημιαποβουτυρωμένο, με την προϋπόθεση ότι ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή.
Tip: Ελέγξτε την ποσότητα του λίπους στις ετικέτες των τροφών. Προσοχή με το φαγητό των fast food. Αν το παιδί σας τρώει μόνο κοτομπουκιές πανέ και πατάτες τηγανιτές, είναι γιατί εσείς το επιτρέπετε να το κάνει. Μην υποκύπτετε και αρχίστε να του δίνετε εναλλακτικές λύσεις.

Προσοχή στην επιπλέον ζάχαρη

Εννοείται πως η ζάχαρη δεν είναι παρούσα μόνο στα γλυκά, αλλά βρίσκει τον τρόπο να «τρυπώνει» σχεδόν σε όλες τις τροφές και, κυρίως, στις τυποποιημένες. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τροφές που προορίζονται για τα παιδιά όπως τα καινοτόμα δημητριακά, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα και όλα τα έτοιμα φαγητά και σνακ (κρουασάν, πατατάκια, γαριδάκια)
Tip: Να προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα δημητριακά τύπου μούσλι που είναι φτωχά σε ζάχαρη. Αντί για κάποιο άλλο γλυκό κολατσιό, μπορείτε να του δώσετε μια μπανάνα, ή ένα άλλο φρούτο, μία φέτα σπιτικό κέικ με βρόμη και μέλι.

Παρατείνετε τον θηλασμό

Το μητρικό γάλα είναι η τέλεια τροφή για το μωρό σας. Είναι θρεπτικό και γεμάτο ωφέλημα στοιχεία που δεν καταπολεμούν μόνο τις μολύνσεις, αλλά και την παχυσαρκία. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.
Tip: Αν ταΐζετε το μωρό σας με βρεφικό γάλα, φτιάξτε το σύμφωνα με τις οδηγίες και μην μπείτε στον πειρασμό να αναγκάσετε το παιδί σας να τελειώνει κάθε μπουκάλι. Ταΐστε το όταν και όσο πεινάει, όπως θα κάνατε αν το μωρό σας θήλαζε.

Ναι στον χυμό, αλλά με μέτρο

Προσέχετε ακόμα και τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στους φρουτοχυμούς. Ακόμα οι 100% φυσικοί χυμοί έχουν πολλές θερμίδες γιατί περιέχουν πολλά φυσικά σάκχαρα. Πολλοί χυμοί έχουν επιπλέον ζάχαρη και τα ανθρακούχα είναι φορτωμένα με ζάχαρη και θερμίδες. Γενικά, οι ανάγκες των παιδιών σε υγρά διαφοροποιούνται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία), το μέγεθος του σώματος, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας καθώς και τη γενικότερη σύνθεση της διατροφής τους, αφού οι πηγές νερού δεν περιλαμβάνουν μόνο το πόσιμο νερό και τα διάφορα ροφήματα, αλλά και τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπολογίζεται ότι η συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού προέρχεται κατά 20-30% από τις στερεές τροφές και κατά 70-80% από τα διάφορα ροφήματα. Ενδεικτικά, η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη υγρών, ανάλογα με την ηλικία, διαμορφώνεται ως εξής:
–  1-3 ετών: 5 ποτήρια –  4-8 ετών: 6-7 ποτήρια –  9-13 ετών: 8-10 ποτήρια –  14-18 ετών: 10-12 ποτήρια
Tip: Τα παιδιά πίνουν συνήθως μεγάλες ποσότητες χυμού κάθε μέρα, γι’ αυτό αραιώστε τον χυμό με νερό ( η αναλογία να είναι 50/50) και ενθαρρύνετε τα πίνουν νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κίνηση και πάλι κίνηση

Τα παιδιά που βλέπουν τηλεόραση πάνω από τρεις ώρες την ημέρα, έχουν την τάση να ζυγίζουν περισσότερο από αυτά που παρακολουθούν λιγότερο από δύο ώρες. Προσπαθήστε λοιπόν να βγαίνετε από το σπίτι κάθε μέρα και αφήστε το μικρό σας να τρέχει στην παιδική χαρά ή στον κήπο για μια ώρα. Όσο πιο δραστήριο είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερη ενέργεια θα χρησιμοποιεί και θα αποθηκεύει λιγότερο λίπος. Γι’ αυτό λοιπόν, να τα βγάζετε έξω από το σπίτι για να τρέξουν και να πάρουν καθαρό αέρα.
Tip:Το να αποκτήσουν τη συνήθεια της άσκησης από νωρίς, θα μπορούν να είναι σε φόρμα και αδύνατα για όλη τους τη ζωή.
Δώστε το καλό παράδειγμα
Προσπαθήστε να τρωτέ μαζί, έτσι ώστε τα γεύματα να γίνουν ένα οικογενειακό γεγονός. Να προσέχετε και το δικό σας βάρος. Τα παιδιά που έχουν υπέρβαρη μαμά , έχουν τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαροι ενήλικες, καθώς έχουν την τάση να αποκτούν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά επηρεάζονται από αυτά που τρώτε. Αν τρώτε μπισκότα και κέικ, δεν μπορείτε να περιμένετε από το παιδί σας να τρώει καρότα και αποξηραμένα φρούτα.
Όλα καλά στα λόγια, στην πράξη όμως…
Το να ξέρετε ότι το παιδί σας πρέπει να τρώει είναι το ένα πράγμα. Το να το κάνετε να φάει όμως είναι το άλλο. Αυτές οι τακτικές ίσως βοηθήσουν:
–   Αν δεν δοκιμάζουν καινούριες τροφές από το πιάτο τους, αφήστε τα να τις δοκιμάσουν από το δικό σας. Τα παιδιά ενδιαφέρονται συνήθως περισσότερο για το τι υπάρχει στο πιάτο σας αντί για το δικό τους!
–   Μην δείχνετε ότι θυμώνετε όταν αρνούνται να φάνε ή όταν αφήνουν φαγητό στο πιάτο τους. Αφήστε τα να ακολουθήσουν την δικιά τους όρεξη και να απολαύσουν το φαγητό τους. Με το να είσαστε πάνω από το παιδί σας και να το πιέζετε να φάει όλο του το φαΐ, δεν θα καταφέρετε τίποτα.
–   Να προσέχετε να μην χορταίνουν με τα σνακς ή με τους χυμούς και να μην είναι πολύ πεινασμένα όταν έρχεται ώρα για το φαγητό.
Με την συνεργασία της κας Νίκης Τσίγκρη (διαιτολόγος – διατροφολόγος)