Η λακτόζη  βρίσκεται στο μητρικό γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ένζυμο λακτάση που την προκαλεί, παράγεται στο λεπτό έντερο. Η δουλειά της λακτάσης είναι να μετατρέπει τη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη ώστε να απορροφάται πιο εύκολα. Μερικές φορές όμως, τα παιδιά δεν παράγουν αρκετή λακτάση και η λακτόζη που δεν έχει απορροφηθεί, περνά μέσα από το έντερο χωρίς να έχει περάσει από τη διαδικασία της πέψης. Η μη απορροφημένη λακτόζη είναι η τροφή των βακτηρίων  και αυτό οδηγεί σε πολλά αέρια ή διάρροια.

Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί τα 2/3 των μωρών περνούν μία ανάλογη φάση τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Παρόλα αυτά, καλό είναι να ξέρετε τα συμπτώματα και τα αίτια, γιατί μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσετε τη διατροφή του λόγω της δυσανεξίας στη λακτόζη.

Οι τύποι δυσανεξίας στη λακτόζη

  1. Πρωταρχική. Είναι εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, γενετική και τα μωρά έχουν σοβαρό πρόβλημα διάρροιας από την πρώτη κιόλας μέρα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ειδική δίαιτα από τη στιγμή της γέννησής τους.
  2. Δευτερεύουσα. Το πεπτικό σύστημα του παιδιού μπορεί να έχει αναστατωθεί λόγω γαστρεντερίτιδας, οπότε αυτή η δυσανεξία διαρκεί μόλις λίγες εβδομάδες. Αν ο οργανισμός του δεν παράγει αρκετή λακτάση, διαρκεί για πάντα και εμφανίζεται μετά τα 3 χρόνια. Τα πιο κλασικά συμπτώματα είναι τα αέρια, πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά, γκρίνια, διάρροια και δυσκολία στο να πάρει βάρος. Επίσης, μπορεί να έχει κόκκινα εξανθήματα στον ποπό του εξαιτίας των όξινων κοπράνων, παρενέργειας της δυσανεξίας. Καλό είναι να έχετε μία καλή κρέμα για το ερεθισμένο δερματάκι του. Αν είναι φάση, θα διαρκέσει για λίγο. Αν είναι κάτω των 3 μηνών και η διάρροια δεν βελτιώνετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Χρειάζεται επίσης και η διάγνωση γιατί μπορεί η δυσανεξία να μπερδευτεί με τροφικές αλλεργίες.

Τι μπορείτε να κάνετε για τη δυσανεξία

Αν θηλάζετε και εμφανίσει δυσανεξία λόγω γαστρεντερίτιδας, μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά με το θηλασμό. O απογαλακτισμός δεν ενδείκνυται γιατί το μητρικό γάλα χαρίζει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, έστω και σε μικρές ποσότητες. Αν το ταΐζετε με το μπιμπερό, ρωτήστε το γιατρό σας για τη μετάβαση και αν πρέπει να επιλέξετε βρεφικό γάλα χωρίς λακτόζη. Δεν συνίσταται να επιλέξετε γάλα σόγιας πριν τους 6 μήνες.

Η κατάλληλη διατροφή

Οι ιδανικές τροφές που απευθύνονται και στις περιπτώσεις ενηλίκων: τυριά με χαμηλή λακτόζη- μπρι, καμαμπέρ, φέτα, γκούντα, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και ελβετικό. Γιαούρτι, προϊόντα σόγιας (γιαούρτι, παγωτό, γάλα, τυριά), γάλα χωρίς λακτόζη, βούτυρο και ρέμα, ψωμί, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, κρέας και άλλες πρωτεϊνούχες τροφές.

Ποιες τροφές να προσέξετε

Παγωτό και επιδόρπια με γάλα, τυρί κρέμα, άλειμμα τυριού, μπάρες δημητριακών με μούσλι, στιγμιαίος πουρές και λαχανικά με γάλα ή σος που έχουν προστεθεί. Πάντα κοιτάμε τις συσκευασίες σε μπισκότα, κέικ, σούπες, μαγιονέζα και σοκολάτες γάλακτος. Εξαιρετικές επιλογές για επιδόρπια είναι το σορμπέ λεμόνι, τα παγωμένα φρούτα, η μαρέγκα και τα μάφιν χωρίς γάλα.