Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα παιδιά είναι επιλεκτικά στο φαΐ και αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν ενώ φοβούνται όταν σας βλέπουν να πλησιάζετε με το κουτάλι στο χέρι. Και οι περισσότεροι γονείς υποκύπτουν και επιτρέπουν στο παιδί να τρώει μόνο γλυκά ή τα αγαπημένα τους φαγητά προκειμένου να μην χάνουν χρόνο προσπαθώντας να τα πείσουν. Με την παχυσαρκία σε υψηλά ποσοστά, αυτό είναι μάλλον μία κακή ιδέα. Η δουλειά των γονιών όμως δεν είναι να ικανοποιούν μόνο τις γαστριμαργικές απαιτήσεις των παιδιών. Το ζητούμενο είναι να παρέχουν μία ποικιλία επιλογών από όλες τις διατροφικές ομάδες και φυσικά να κάνουν υπομονή. Αν έχετε ένα παιδί που αδυνατεί να ακολουθήσει μία ισορροπημένη διατροφή, δείτε ποια είναι τα βασικά λάθη που κάνετε εσείς και πώς μπορείτε να τα διορθώσετε.

  1. Αφήνετε τα παιδιά εκτός κουζίνας. Κατανοούμε ότι φοβάστε να έχετε μαζί τα παιδιά όταν μαγειρεύετε λόγω των μαχαιριών ή της κατσαρόλας που βράζει αλλά έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν. Αποκτούν έτσι περισσότερη υπευθυνότητα και νιώθουν ότι συμβάλουν στη δημιουργία γευμάτων όλης της οικογένειας. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι δοκιμάζουν πάντα τις συνταγές στις οποίες συμμετέχουν, ακόμα κι αν δεν τις φάνε ολόκληρες. Η δοκιμή είναι πολύ σημαντική και τους βάζει στη λογική του να μην φοβούνται ο,τιδήποτε νέο.
  2. Τα πιέζετε να φάνε έστω μία μπουκιά. Κι ενώ ακούγεται λογικό, αυτό μπορεί να εκπυρσοκροτήσει και να λειτουργήσει εντελώς αντίθετα. Αποδεικνύεται, ότι ακόμα κι αν τους τάξετε κάτι προκειμένου να φάνε μία μπουκιά, τα παιδιά συνεχίζουν να νιώθουν δυσαρέσκεια γι αυτές τις τροφές. Η ιδανική λύση είναι να βάλετε το φαγητό στο τραπέζι και να το ενθαρρύνετε να φάει. Αν αρνηθεί, μην παραπονεθείτε και αν το δοκιμάσει, μην το επιβραβεύσετε. Παραμείνετε ουδέτερη και απλά ρωτήστε αν θέλει κι άλλο.
  3. Απαγορεύετε τα ‘ανθυγιεινά φαγητά’. Η στρατηγική του να κρύβετε ή να βάζετε σε ψηλά ράφια τα γλυκά και τα σνακς δεν λειτουργεί όσο νομίζετε. Όσο τους τα απαγορεύετε, τόσο πιο δελεαστικά τα κάνετε στα μάτια τους. Αν δεν θέλετε να τρώνε συχνά τέτοια σνακς, επιλέξτε κάτι πιο υγιεινό και μην φέρνετε μέσα στο σπίτι γλυκά, πατατάκια, ζαχαρωτά και παρόμοια τρόφιμα.
  4. Κάνετε δίαιτα μπροστά στα παιδιά. Τα παιδιά έχουν μιμητική συμπεριφορά και μπορεί να τους φαίνεται πολύ φυσιολογικό αν δεν τρώτε καρπούζι επειδή έχει ζάχαρη. Αν ακολουθείτε μία δίαιτα με ροφήματα που περιέχουν σοκολάτα, θεωρεί ότι αυτό είναι μέρος μία υγιεινής διατροφής. Για να μην αναφέρουμε τις διατροφικές διαταραχές που μπορεί να αποκτήσουν οι κόρες επειδή τρέφονται όπως και η μαμά τους που θέλει να χάσει κάποια κιλά.
  5. Σερβίρετε τα λαχανικά με βαρετό τρόπο. Κανένα παιδί δεν θα φάει ένα σκέτο καρότο στον ατμό αν το δει στο πιάτο. Μην φοβηθείτε να το γαρνίρετε με υγιεινά ντιπάκια ή ακόμα και με ελάχιστο βούτυρο. Είναι μία καλή αρχή για το παιδί και εσείς μπορείτε να μειώσετε σταδιακά τις σάλτσες και τα παχυντικά συνοδευτικά.
  6. Τα παρατάτε εύκολα. Θα αλλάζατε γνώμη αν σας λέγαμε ότι τα παιδιά συνήθως αλλάζουν γνώμη έπειτα από τουλάχιστον 10 δοκιμές; Ξεκινήστε με το να αφήνετε το ίδιο φαγητό διαφορετικές ημέρες πάνω στο τραπέζι μέχρι να θελήσει από μόνο του να δοκιμάσει. Επίσης προσαρμοστείτε στις αγαπημένες υφές του παιδιού και αν χρειαστεί, πολτοποιήστε ή κρύψτε τα λαχανικά μέσα σε άλλο φαγητό.