Το γάλα είναι η πρώτη τροφή του παιδιού και του δίνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί πλήρως. Είναι επίσης η βασική πηγή ασβεστίου που χρειάζεται για να δημιουργήσει γερά οστά. Έρχεται όμως κάποια στιγμή που τα παιδιά αποστρέφονται το γάλα και δεν θέλουν να πιουν ούτε δύο γουλιές το πρωί που ξυπνούν. Πριν αρχίσετε να εκνευρίζεστε και να πανικοβάλεστε, μάθετε ότι υπάρχουν πολλά υποκατάστατα που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας για να αναπληρώσει το χαμένο ασβέστιο. Ταυτόχρονα, μπορείτε να του δίνετε γάλα σε διάφορες μορφές ή με κάποια συνοδευτικά ώστε να μην χάσει εντελώς την επαφή μαζί του.

Για πρωινό, δώστε στο παιδί ένα smoothie με βούτυρο αμυγδάλου, γιαούρτι, μπανάνα και παγωμένες φράουλες. Το σνακ μπορεί να είναι γκρανόλα με σουσάμι και ηλιόσπορο. Ακολουθεί το μεσημεριανό με ένα μπουρίτο που περιέχει φασόλια και συνοδεύεται από καρότα. Το απογευματινό σνακ περιλαμβάνει μία χούφτα αμύγδαλα με ένα πορτοκάλι ή μερικά αποξηραμένα βερίκοκα. Για δείπνο, σερβίρετε σολομό με σουσάμι και μπρόκολο στον ατμό.

Έξτρα προτάσεις για σνακ: ψωμί του τοστ με βούτυρο αμυγδάλου, φέτες μήλου ή μία μπανάνα, νουντλς με σησαμέλαιο, σουσάμι σε όλες τις σαλάτες, χούμους, ένα μπολ με τυρί που ξέρετε ότι τρώει, σούπα με ζωμό από κοτόπουλο και σπανάκι σε σαλάτα ή smoothie. Η ιδανική διατροφή περιλαμβάνει το συνδυασμό των διατροφικών ομάδων και όχι να τρώει το παιδί μόνο υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά ή κρέας.

Πάμε να δούμε τις τροφές και την ιδανική ποσότητά τους ως πηγές σιδήρου

Μισό φλιτζάνι τόφου, 400 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, 80 γρ. βούτυρο από σουσάμι, 1 φλιτζάνι αγελαδινό γάλα με 1% λιπαρά, 3 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι, 1 φλιτζάνι φασόλια, 1 φλιτζάνι βραστό μπρόκολο, μισό φλιτζάνι σπανάκι, 75 γρ. αμύγδαλα, 1 φλιτζάνι βραστά πράσινα φασόλια, 40 γρ. γλυκοπατάτα, λίγες σταφίδες και τα πορτοκάλια