Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι δεν τρώνε όλα τα παιδιά το ίδιο και δεν υπάρχει πρέπει στο τι και πόσο ακριβώς θα φάνε. Υπάρχουν όμως κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές ως προς το τι προκύπτει σε κάθε χρόνο της ζωής τους και ποια είναι αυτά που πρέπει να περιμένετε ως προς το κομμάτι της διατροφής. Οι ηλικίες από 1 έως 3 ετών είναι η περίοδος όπου το παιδί φαίνεται να τρώει λιγότερο αλλά αυτό είναι αρκετά φυσιολογικό. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει να δίνετε στα παιδιά 40 θερμίδες ανά 2,5 εκατοστά του ύψους του.

12-24 μηνών: το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει κουτάλι, αλλά όχι και να το κάνει τέλεια. Τρώει γάλα με όλα τα λιπαρά του, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα (μαλακό παστεριωμένο τυρί, γιαούρτι με όλα τα λιπαρά και κότατζ) και δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Τα φρούτα και λαχανικά είναι πολύ σημαντικά, με ενδεικτικά το πεπόνι, την παπάγια, το βερίκοκο και το γκρέιπφρουτ και το μπρόκολο ή κουνουπίδι σε μαγειρεμένη εκδοχή. Το μωρό μετά το πρώτο έτος τρώει μέλι, φυσικό χυμό και πρωτεΐνες, όπως το αυγό, τα φασόλια, τα μικρά κομμάτια κρέατος και το ψάρι χωρίς κόκαλα.

Οι σωστές ποσότητες: τα παιδιά (ενδεικτικά) τρώνε καθημερινά 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι ή τυρί, 3 φλιτζάνια κρύα δημητριακά ή 1 και ½ φλιτζάνι ζυμαρικά ή ρύζι, 1 φλιτζάνι φρούτα, 4-5 φλιτζάνια φυσικό χυμό φρούτων, 1 φλιτζάνι λαχανικών σε ποικιλία και λίγη πρωτεΐνη (2 φέτες κρέατος ή 2/3 στήθος κοτόπουλου ή 2 αυγά ή μισή κονσέρβα τόνου).

24-36 μηνών: το παιδί τρώει μόνο του και θέλει να κάνει τις δικές του διατροφικές επιλογές. Μπορεί να πιει γάλα με χαμηλά λιπαρά, να φάει περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλους υδατάνθρακες όπως κρακεράκια, κομμάτια από ψωμί bagel και πρέτζελ. Μπορεί να φάει αποξηραμένα φρούτα που όμως έχετε μαλακώσει για να μην κινδυνεύσει και νέους συνδυασμούς φαγητών, όπως τα μακαρόνια με τυρί ή το κρέας κατσαρόλας με λαχανικά.

Οι σωστές ποσότητες: 1 και ½ φλιτζάνι γάλα ή 1 φλιτζάνι γιαούρτι ή λίγο τυρί, 3 φέτες ψωμί ή 3 φλιτζάνια έτοιμα δημητριακά ή 1 και ½ φλιτζάνι ρύζι ή βρώμη, 1 φλιτζάνι φρούτα, φυσικός χυμός φρούτων, 1 φλιτζάνι λαχανικά και μισό φλιτζάνι αρακά ή φασόλια, ή 2 αυγά και μικρά κομμάτια ψαριού ή κοτόπουλου.