Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι πιο σημαντική σε ένα παιδί από ό,τι στον ενήλικα. Όσο αναπτύσσεται, χρειάζεται βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που τις παίρνει από τις τροφές και πρέπει να είστε πολύ προσεκτική στο τι του δίνετε να φάει. Όταν φτάσει τους 6 μήνες, ξεκινάτε να το συστήνετε σε μία ποικιλία τροφών. Γνωρίζετε όμως ότι θα πρέπει να επιλέξετε τρόφιμα που έχουν χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη. Εκτός του ότι δεν του προσφέρουν τα συστατικά που χρειάζεται, δεν μένει χώρος για τις υγιεινές τροφές που του κάνουν καλό. Αφήστε που εθίζεται στη ζάχαρη και αποζητά μόνο ανάλογες τροφές. Ποιες είναι όμως οι πιο ‘επικίνδυνες’;

  1. Πατατάκια και κρακεράκια. Δυστυχώς, του αρκούν μόνο λίγα για να ικανοποιήσει την πείνα του και να μην θέλει να φάει κάτι άλλο. Μιλάμε για τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι, ενώ τα μωρά μέχρι το πρώτο έτος ζωής τους, χρειάζονται μόλις 1 γραμμάριο (ή και λιγότερο) την ημέρα. Το παιδικό συκώτι δεν μπορεί να επεξεργαστεί όλη αυτήν την ποσότητα αλατιού. Συν τοις άλλοις, παίρνει το αλάτι που χρειάζεται από το μητρικό γάλα μέχρι τους 6 μήνες. Όταν ξεκινάει να τρώει στερεές τροφές, καλό είναι να μην προσθέτετε αλάτι όταν μαγειρεύετε. Μεταξύ 1 και 3 ετών, η προτεινόμενη περιεκτικότητα αλατιού είναι 2 γραμμάρια. Αν τελικά φάει πατατάκια ή κρακεράκια, περιοριστείτε στα 3 ή 4.
  2. Έτοιμα γεύματα. Το ‘ετοιματζίδικο’ φαγητό είναι ακατάλληλο για μωρά γιατί περιέχει πολλή ζάχαρη και αλάτι. Αν όμως ανήκετε στην κατηγορία της εργαζόμενης μαμάς, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα γεύματα με την ένδειξη ‘κατάλληλο για παιδιά’. Ποτέ μην μοιράζεστε τα γεύματα που είναι φτιαγμένα για ενήλικες.
  3. Γλυκά και σοκολάτες. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από τις γλυκές λιχουδιές. Αν τελικά τους δώσετε, κάντε το την ώρα του γεύματος γιατί η ποσότητα του σάλιου αυξάνεται τότε και εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος. Η σοκολάτα είναι λιγότερο βλαβερή για τα δόντια γιατί λιώνει πιο εύκολα, σε σχέση με τις καραμέλες και τα ζαχαρωτά. Καλό είναι να του δώσετε να φάει μία φορά και όχι κάθε 2 ή 3 ώρες μέσα σε μία μέρα.
  4. Ανθρακούχα ροφήματα. Τα οξέα που υπάρχουν μέσα σε όλα τα ανθρακούχα ποτά, καταστρέφουν τα βρεφικά δόντια που ακόμα αναπτύσσονται. Επίσης, κάποια από αυτά περιέχουν καφεΐνη. Έχουν πολλές θερμίδες, που είναι και ένα από τα αίτια της παιδική παχυσαρκίας και φυσικά κόβουν την όρεξη.
  5. Χυμοί φρούτων. Οι έτοιμοι χυμοί περιέχουν πολλά συντηρητικά, οξέα και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Το μωρό χρειάζεται μόνο γάλα ή νερό ενώ μπορεί να πιει χυμό λαχανικών ή λίγο χυμό με πολύ νερό, αφότου ξεκινήσει τις στερεές τροφές. Και πάλι όμως, ο οργανισμός του δεν χρειάζεται χυμό.