Τα λαχανικά είναι τα συνηθέστερα τρόφιμα που αποφεύγουν τα παιδιά, επειδή όμως είναι μία πολύ σημαντική ομάδα τροφών, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να τα αποφεύγουν εντελώς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι εννοούμε όμως με τον όρο λαχανικά; Αυτή η ομάδα δεν περιορίζεται στο σπανάκι και το μαρούλι, όπως φαίνεται να πιστεύουν τα περισσότερα παιδιά. Υπάρχει, ευτυχώς, πολύ μεγάλη ποικιλία όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, αρακάς, αγγούρι, ντομάτες, κρεμμυδάκια, φασολάκια, καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο αλλά και χόρτα! Τα λαχανικά είναι πλούσια σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως η C και το φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, κάλιο, μαγνήσιο και φυσικά σε φυτικές ίνες. Περίπου 3 μερίδες λαχανικών την ημέρα είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες μας στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Μια μερίδα λαχανικών στη διαιτολόγια, ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι ωμά ή ½ φλιτζάνι βρασμένα λαχανικά. Γι’ αυτό αξίζει να τα πείσουμε να μάθουν να τρώνε λαχανικά. 1. Δείξτε υπομονή και επιμονή. Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, για να πείσουμε ένα παιδί να δοκιμάσει μια τροφή θα πρέπει να του την προτείνουμε πολλές φορές (10-15 φορές). Βάζετε λοιπόν καθημερινά ένα πιάτο με λαχανικά στο τραπέζι και να είστε σίγουρες πως κάποια στιγμή θα το δοκιμάσει.
2. Ένα βήμα την φορά. Αν ένα παιδί πρόκειται να δοκιμάσει για πρώτη φορά 2 ή 3 διαφορετικά λαχανικά, μην τα σερβίρετε στο ίδιο γεύμα ή στην ίδια σαλάτα. Υπάρχει περίπτωση ακόμα και αν του αρέσει μια γεύση, να την απορρίψει μαζί με τα υπόλοιπα που δεν θα του αρέσουν.
3. Μαζί για ψώνια. Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας στη λαϊκή, στο μανάβικο της γειτονιάς ή στο super market. Εξηγήστε του το όνομα του κάθε λαχανικού, ποιο μέρος του καταναλώνουμε και με ποιο τρόπο (ωμό, βραστό).
5. Σερβίρετε τα λαχανικά με απλό τρόπο. Στα παιδιά δεν αρέσουν τα πολύπλοκα πιάτα γι’ αυτό αποφύγετε τις πλούσιες σάλτσες στο μαγείρεμα των λαχανικών αλλά και την προσθήκη έντονων μυρωδικών. Δώστε τους την ευκαιρία να γευτούν το καθένα ξεχωριστά και νοστιμίστε τα μόνο με λίγο ελαιόλαδο ή και λεμόνι. Περιορίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, γιατί τα περισσότερα παιδιά φοβούνται την καυτερή τους γεύση και δεν δοκιμάζουν οτιδήποτε τα περιβάλλει.
6. Σερβίρετε τα σαν σνακ. κόψτε λωρίδες καρότου, πιπεριάς αγγουριού και σερβίρετε με μια υγιεινή σος γιαουρτιού.
7. Πειραματιστείτε με συνταγές. Δεν τρώει τα φασολάκια κοκκινιστά; Δοκιμάστε να τα προσφέρετε σε μορφή σαλάτας. Δεν τρώει την ντομάτα; Προσθέστε την στα μπιφτέκια, προσθέστε τα πολτοποιημένα σε σούπες και σάλτσες ή σερβίρετέ τα ως πουρέ. Ανακατέψτε μικρά κομμάτια λαχανικών με ρύζι ή ζυμαρικά και τυρί.
8. Αφήστε το παιδί να επιλέξει «ποιο» λαχανικό θέλει και όχι «αν θέλει». Ρωτήστε το «θέλεις μπρόκολο ή μαρούλι;» και όχι «θέλεις σαλάτα με το γεύμα σου;».
9. Δώστε το καλό παράδειγμα. Αν το δικό σας γεύμα δεν περιλαμβάνει λαχανικά μαγειρεμένα ή ωμά, το παιδί σας πολύ δύσκολα θα επιλέξει να τα καταναλώσει.
10. Αποφύγετε να επιμένετε ή να τιμωρήσετε το παιδί, αν αρνείται να δοκιμάσει τη σαλάτα του. Αντίθετα, επιβραβεύστε το όταν καταναλώνει πλήρη γεύματα. Και προς Θεού, μην επιβραβεύετε την κατανάλωση των λαχανικών με ένα γλυκό ή ένα δώρο. Ο σκοπός δεν είναι να εξαγοράσετε τα παιδιά σας, αλλά να τα βοηθήσετε να αγαπήσουν αυτές τις υγιεινές τροφές!
Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη διαιτολόγος διατροφολόγος