Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα πολλά πράγματα μπορεί να μάθει ένα παιδί -ακόμα και προσχολικής ηλικίας- απλά βοηθώντας σας στο μαγείρεμα; Κατ’ αρχάς, η ενασχόλησή του στην κουζίνα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αρχίσει το παιδί να σκέφτεται με μαθηματικές έννοιες, όπως μέτρημα (δύο αυγά), ακολουθίες (πρώτα βάζουμε το γάλα και μετά προσθέτουμε το αλεύρι), ταξινόμηση, ζύγισμα, αναγνώριση των σχημάτων, των χρωμάτων, ομαδοποίηση κλπ. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να εξελίξουν τις ικανότητές τους στην ανάγνωση, διαβάζοντας την εκτέλεση από το τετράδιο των συνταγών ή αναγνωρίζοντας από τα γράμματα στις συσκευασίες τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, εμπλουτίζοντας παράλληλα το λεξιλόγιό τους με λέξεις και έννοιες που δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους συναναστροφές. Η παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο τα υλικά αλλάζουν υφή, σύσταση και χρώμα, καθώς αναμειγνύονται, παγώνουν ή ψήνονται, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ενδιαφέρον πείραμα χημείας, όπως άλλωστε και η εμπειρία της μυρωδιάς ενός φρεσκοψημένου κέικ ή του τσιγαρισμένου κρεμμυδιού. Ψιλοκόβοντας, ανακατεύοντας, τυλίγοντας, ζυμώνοντας, πλάθοντας, το παιδί εξασκεί τις λεπτές κινητικές δεξιότητές του και, βέβαια, αντλεί την ικανοποίηση που προσφέρει η δημιουργία. Αλλά, πάνω απ’ όλα, η μαγειρική είναι ένας ιδιαίτερα προσιτός και απλός τρόπος για να διδάξετε στο παιδί την αξία και την απόλαυση του φαγητού, αλλά και για να περάσετε ευχάριστα μερικές ώρες μαζί του. Κι όλα αυτά τα σημαντικά μαθήματα ζωής προσφέρονται από μια ταπεινή διαδικασία, που επαναλαμβάνεται καθημερινά σε όλες τις γωνιές της Γης, από μια δεξιότητα απαραίτητη σε κάθε ανθρώπινο ον. Γιατί, τελικά, όλοι πρέπει να φάμε για να επιβιώσουμε, έτσι δεν είναι;
Η σωστή προετοιμασία
Επιλέξτε μια συνταγή που θα είναι εύκολο να εκτελέσετε μαζί με τα παιδιά, αλλά και κάτι που ξέρετε ότι θα τους αρέσει όταν ολοκληρωθεί. Συγκεντρώστε και μετρήστε τις ποσότητες από όλα τα υλικά σας στον πάγκο της κουζίνας, γιατί τα παιδιά είναι ανυπόμονα και θα εκνευριστούν περιμένοντας όσο εσείς θα ψάχνετε να βρείτε την τριμμένη φρυγανιά στο βάθος της τροφοθήκης ή μέχρι να μετρήσετε 1 και 1/4 του φλιτζανιού κακάο. Όσο κι αν γνωρίζετε ότι θα δημιουργηθεί ένα μικρό χάος στο δωμάτιο, είναι σημαντικό να αφήσετε τα παιδιά να ασχοληθούν επί της ουσίας με την προετοιμασία του φαγητού. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει -αφού πρώτα πλύνουν καλά τα χέρια τους- να ζυμώσουν, να ανακατέψουν, να τρίψουν, να πλάσουν και γενικά να κάνουν όλα όσα προϋποθέτει η εκτέλεση της συνταγής – μαζί σας ή κάτω από την επίβλεψή σας. Προμηθεύστε τα με τα δικά τους εργαλεία (κουτάλες, πλάστες, κουπ-πατ κλπ.) και αφήστε τα να δημιουργήσουν. Για εσάς κρατήστε μόνο τις διαδικασίες που είναι επικίνδυνες για τα μικρά χεράκια. Και μην ξεχάσετε να κάνετε από την αρχή τη συμφωνία ότι στο τέλος θα βοηθήσουν και στο συμμάζεμα.
Μερικές εύκολες συνταγές για να φτιάξετε μαζί!
Σπιτικά μπέργκερ
Υλικά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
35 γρ. τυρί τσένταρ
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 μικρά κρεμμύδια
1 αυγό
500 γρ. κιμά
8 στρογγυλά ψωμάκια
Φέτες ντομάτας, μαρούλι και κέτσαπ, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Με τη βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής, αλείφετε ένα ταψί με το ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ, ανακατεύετε τον κιμά με το αυγό, τα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη, τα μυρωδικά και το τυρί κομμένο σε μικρά κυβάκια. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε οχτώ μπιφτέκια. Τα βάζετε στο ταψί και ψήνετε για 8 λεπτά. Τα αναποδογυρίζετε με μία σπάτουλα και ψήνετε για άλλα 8 λεπτά από την άλλη πλευρά. Ανοίγετε τα ψωμάκια και τοποθετείτε κάτω το μαρούλι, τις φέτες της ντομάτας, στη συνέχεια τα μπιφτέκια, λίγο κέτσαπ και σερβίρετε.
Εύκολη πίτσα
Υλικά
4 αραβικές πίτες ή πίτες για σουβλάκι
6 κουταλάκια χυμό ντομάτας ή ντομάτα ψιλοκομμένη (από κονσέρβα), για κάθε πίτα
Τριμμένο τυρί, τόνο σε νερό, ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, σαλάμι, καλαμπόκι, μανιτάρια σε φέτες, ντοματίνια κομμένα στη μέση, πολύχρωμες πιπεριές σε λωρίδες
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετείτε πάνω τις πίτες. Αλείφετε κάθε πίτα με το χυμό ντομάτας και, στη συνέχεια, τοποθετείτε τα υπόλοιπα υλικά (ή άλλα της αρεσκείας σας). Ψήνετε στο φούρνο για πέντε λεπτά.
Μπισκότα με τυρί και ντομάτα
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Υλικά για 24-26 μπισκότα
30 γρ. τριμμένη γραβιέρα
20 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
120 γρ. βούτυρο μαλακό
1 1/4 της κούπας (230 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια γάλα
1,5 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ, προσθέτετε τα δύο τυριά, 1 πρέζα αλάτι, το βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε σιγά-σιγά μέχρι να πάρουν μια μορφή σαν ψίχουλα ψωμιού. Χωρίζετε το υλικό που είναι μέσα στον κάδο σε δύο μπολ. Στο ένα ρίχνετε τον πελτέ, και στο άλλο το γάλα. Ζυμώνετε και τα δύο πολύ καλά, μέχρι να πάρουν τη μορφή ζύμης. Πλάθετε και τα δύο σε μπαστούνια και στη συνέχεια ανακατεύετε τις δύο ζύμες μαζί σε ένα στρογγυλό μπαστούνι διαμέτρου 3-4 εκ. Κόβετε κομμάτια 1 εκ. και τοποθετείτε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν θέλετε, προσθέτετε σε κάθε μπισκότο ένα ξυλάκι. Τα ψήνετε για 18-20 λεπτά και στη συνέχεια τα αφήνετε να κρυώσουν.
Μπισκότα φουρνιστά με σοκολάτα
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος στο ψυγείο για τη ζύμη: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά
Υλικά για 14-15 μπισκότα
125 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
15 γρ. σκόνη κακάο κοσκινισμένη
100 γρ. βούτυρο μαλακό σε κύβους
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού
1 σταγόνα εκχύλισμα κανέλας
Για τη γέμιση
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
25 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 200 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι και το κακάο και προσθέτετε το βούτυρο. Με τα χέρια σας, ανακατεύετε και τρίβετε τα υλικά έτσι, ώστε να γίνουν σαν ψίχουλα. Κοσκινίζετε από πάνω τη ζάχαρη άχνη και προσθέτετε τον κρόκο του αυγού και τη σταγόνα της κανέλας. Στον ελαφρά αλευρωμένο πάγκο της κουζίνας, φτιάχνετε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Στη συνέχεια, το τυλίγετε σε μια διάφανη μεμβράνη και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει. Με ένα λεπτό μαχαίρι, το κόβετε σε φέτες 5 χιλιοστών, τοποθετείτε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα τοποθετείτε σε μια σχάρα για 5 λεπτά μέχρι να κρυώσουν. Σε μπεν μαρί, λιώνετε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο και, μόλις κρυώσει αρκετά, τοποθετείτε λίγη από τη γέμιση σε ένα μπισκότο και προσθέτετε από πάνω ένα άλλο σαν σάντουιτς.