Παράθυρο στον μαγικό κόσμο των βιβλίων άνοιξε ο δήμος Αθηναίων δημιουργώντας για λιλιπούτειους αναγνώστες την πρώτη βρεφική – νηπιακή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα.
Η Βρεφική-Νηπιακή Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων που άνοιξε τις πύλες της πέρσι, βρίσκεται στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ) και αποτελεί την πρώτη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τα μικρά παιδιά. Ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και λειτουργεί με τη συνεργασία του διεπιστημονικού σωματείου «Διαβάζοντας Μεγαλώνω».
Η βιβλιοθήκη είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα:
–  Το πρώτο τμήμα απευθύνεται στα πολύ μικρά παιδιά (από λίγων ημερών έως και 3 ετών) και στις οικογένειές τους και διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για την άνετη παραμονή των παιδιών και των ανθρώπων που τα συνοδεύουν: συσκευή για το ζέσταμα του μπιμπερό, ειδικά καρεκλάκια για το φαγητό των μωρών, πολυθρόνες για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν.
–  Το δεύτερο τμήμα απευθύνεται στα μεγαλύτερα παιδιά (από 3 έως 6 ετών) και διαθέτει μικρό αμφιθέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.
Στη συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται ελληνικά και ξενόγλωσσα παιδικά βιβλία, ενώ στη διάθεση των παιδιών βρίσκονται και επιλεγμένα ξύλινα παιχνίδια.
Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική, οι υπηρεσίες της προσφέρονται δωρεάν και μέλη μπορούν να γίνουν όλα τα παιδιά που κατοικούν στο λεκανοπέδιο Αττικής. Την αίτηση για την εγγραφή του παιδιού ως μέλος, συμπληρώνει ο γονιός ή ο κηδεμόνας του παιδιού, ο οποίος θα πρέπει να προσκομίσει ένα δημόσιο έγγραφο με τα στοιχεία της ταυτότητάς του, καθώς και ένα λογαριασμό ΔΕΚΟ στο οποίο να αναγράφεται η διεύθυνση κατοικίας.
Η βιβλιοθήκη είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
Έτσι, για να νιώσουμε επιτέλους και λίγο Ευρωπαίοι!!!
Χειμερινό ωράριο λειτουργίας (16/10-17/6) Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 10.00 – 17.00 Σάββατο: 10.00-14.00 Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά
Διεύθυνση: Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ) Λάμψα & Τριφυλίας, Αμπελόκηποι (πρόσβαση με το μετρό [γραμμή 3] Σταθμός Πανόρμου) τηλ.: 210-8829735