Από την ηλικία των τεσσάρων ετών, πολλά παιδιά έχουν την ισορροπία, την επιδεξιότητα, τη δύναμη των ποδιών και την κατανόηση των βασικών οδηγιών για την ποδηλασία. Ωστόσο δεν έχουν όλα τα παιδιά τη φυσική κατάσταση ή δεν αισθάνονται όλα συναισθηματικά προετοιμασμένα να οδηγήσουν ένα δίτροχο μέχρι την ηλικία των έξι ετών και άνω. Αν οι γονείς ασκήσουν πίεση ή δείχνουν απογοήτευση κατά τη διδασκαλία της ποδηλασίας, μπορεί να καθυστερήσουν περαιτέρω τη διαδικασία. Όταν το παιδί σας είναι έτοιμο να προσπαθήσει, βοηθάει το να έχετε μια σωστή βήμα προς βήμα προσέγγιση ώστε να το μάθετε αυτή την τεχνική.

Ψωνίστε έξυπνα

Αγοράστε τις σωστές ρόδες. Τα πόδια του παιδιού σας πρέπει να αγγίζουν το έδαφος με ίσια πόδια όταν κάθεται στο κάθισμα. Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα, αγοράστε ένα ελαφρύτερο ποδήλατο, καθώς απαιτούν λιγότερη δύναμη ποδιού για να κινηθούν και επιλέξτε ένα μοντέλο που σταματάει με πετάλι προς τα πίσω -τα παιδιά τείνουν να χασομερούν με τις χειρολαβές και να μην επικεντρώνονται στη μάθηση.

Ξεκινήστε με τα εύκολα

Τα ποδήλατα τρεξίματος ή ισορροπίας, τα οποία δεν έχουν πετάλια, αποτελούν ένα καλό εργαλείο εκκίνησης, καθώς διδάσκουν την ισορροπία και την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Ή μπορείτε να αφαιρέσετε τα πετάλια από ένα κανονικό ποδήλατο βρίσκοντας οδηγίες στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία των εκπαιδευτικών τροχών για μερικές εβδομάδες, αλλά προσπαθήστε να μην αφήσετε το παιδί σας να είναι πολύ άνετο με αυτούς γιατί μπορεί να απογοητευτεί επειδή θα τον επιβραδύνει, ή θα συνηθίσει.

Βρείτε χώρο

Όταν μεταφερθείτε στους δύο τροχούς, βρείτε έναν ασφαλή, ανοιχτό χώρο όπως ένα άδειο πάρκινγκ ή μια πλακόστρωτη παιδική χαρά. Τα στενά πεζοδρόμια και η κίνηση στους δρόμους της γειτονιάς μπορούν να κάνουν τους αρχάριους νευρικούς. Ξεκινήστε την προπόνηση με το να σταματήσετε το παιδί πιέζοντας τα πετάλια του προς τα πίσω, καθώς και βάζοντας τα πόδια του κάτω ενώ κρατάτε το ποδήλατο όρθιο για αυτόν.

Ετοιμάστε, ρυθμίστε, ξεκινήστε

Κρατήστε το κάθισμα ποδηλάτου ή ξεκουραστείτε το χέρι σας στο πίσω μέρος του λαιμού του παιδιού σας για να το σταθεροποιήσετε, στη συνέχεια κάντε το να ξεκινήσει το πετάλι. Θα πρέπει να κοιτάξει μπροστά, όχι στο έδαφος, αυτό θα το βοηθήσει να κατευθυνθεί ευθεία. Το παιδί θα γίνει περισσότερο ακριβές στην κατεύθυνση με την πρακτική. Τρέξτε παράλληλα μέχρι να είναι ισορροπημένο και να κινείται καλά, τότε αφήστε το. Εάν πέσει, ενθαρρύνετέ το, ώστε να επανέλθει και να προσπαθήσει ξανά.

Ξεκινώντας το παιδί μόνο του

Μόλις συνηθίσει να καβαλάει, διδάξτε το παιδί την «θέση ετοιμότητας», όπου το ένα πετάλι είναι επάνω και λίγο προς τα εμπρός και κάντε το να σταματάει το ποδήλατο χωρίς τη βοήθειά σας. Θα χρειαστεί να προπονηθεί να αυξάνει ταχύτητα γρήγορα και να παραμένει σε όρθια θέση. Το να μάθει κανείς ποδήλατο μπορεί να πάρει ένα απόγευμα, μία εβδομάδα ή και περισσότερο. Όταν η προπόνησή σταματήσει να είναι διασκεδαστική, σταματήστε για εκείνη την ημέρα και προσπαθήστε ξανά την επόμενη ημέρα ή εβδομάδα. Αν η διαδικασία γίνει πραγματικά αγχωτική, πάρτε κάποιον άλλο ως δάσκαλο, τεχνική η οποία μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αν το παιδί δε θελήσει να μάθει ποδήλατο, μην το ανάγετε σε ζήτημα. Δεν είναι ντροπή να μάθε σε μια κάπως μεγαλύτερη ηλικία ποδήλατο.

Συμβουλή εμπειρογνωμόνων

Το κράνος ποδηλάτου του παιδιού σας πρέπει να εφαρμόζει σφιχτά και να μην ταλαντεύεται. Θα πρέπει να υπάρχουν μόνο δύο δάκτυλα απόσταση μεταξύ των φρυδιών του παιδιού και του κράνους και τα λουριά θα πρέπει να σφίγγονται έτσι ώστε να χωράνε μόνο δύο δάχτυλά σας μεταξύ του ιμάντα και του πηγουνιού. Τα μαξιλαράκια γόνατου και αγκώνων είναι επίσης εξαιρετικά αξεσουάρ για αρχάριους.