Η τουαλέτα για το παιδί σημαίνει είτε η λεκάνη είτε το κλασικό γιογιό. Είναι ένα σημαντικό καινούριο βήμα για το παιδί αλλά και για εσένα και χρειάζεται κυρίως υπομονή και θετική στάση απέναντι στην όλη διαδικασία. Τα παιδιά δίνουν πάντοτε σήματα για το πότε είναι έτοιμα και αυτό ξεκινάει μεταξύ 1 ½ και 2 χρονών. Δεν είναι απόλυτο ότι όλα τα παιδιά είναι έτοιμα την ίδια χρονική περίοδο ούτε ότι τα σήματα που δίνουν είναι απόλυτα, παρόλα αυτά είναι μία κατευθυντήρια οδός για τους γονείς:

-Πλέον περπατάει και βλέπεις ότι μπορεί να κάτσει για μικρά χρονικά διαστήματα -Αρχίζει να λέει όχι πιο συχνά και γενικά δρα ανεξάρτητα όταν εκπληρώνει κάποιο έργο -Δείχνει ενδιαφέρον στο να παρακολουθεί κάποιον όταν πηγαίνει τουαλέτα- μπορεί να νιώσεις άβολα αλλά είναι ο μόνος τρόπος να τον συστήσεις στη νέα διαδικασία -Οι πάνες του είναι στεγνές μέχρι και δύο ώρες- αρχίζει να ελέγχει την κύστη του η οποία αδειάζει αμέσως όταν είναι μωρό. -Σε ενημερώνει με λέξεις ή κινήσεις όταν κάνει την ανάγκη του στην πάνα. Αν μάλιστα σε ενημερώνει πριν το κάνει, τότε είναι σίγουρα έτοιμο για τουαλέτα. -Αρχίζει να τραβάει την πάνα και να νιώθει άβολα φορώντας την -Τα κακά του έχουν αποκτήσει σχήμα -Μπορεί να κατεβάζει και να ανεβάζει το παντελόνι του Ακολουθεί απλές οδηγίες όπως δώσε την μπάλα στον μπαμπά Καταλαβαίνει πού βρίσκεται κάθε πράγμα μέσα στο σπίτι

Σωστή προετοιμασία πριν την αλλαγή

Καταρχάς, πρέπει να αποφασίσεις πάνω στο σωστό εξοπλισμό. Για παράδειγμα, το γιογιό μετακινείται παντού  και τα παιδιά το βρίσκουν λιγότερο τρομακτικό από τη λεκάνη. Για αρχή, μπορεί να χρησιμοποιεί και τα δύο αν θέλει. Αν όμως επιλέξετε τη λεκάνη, θα χρειαστεί ένα stand για να ακουμπάει τα πόδια και να την φτάνει και ένα κινητό κάθισμα για να προσαρμόζεται στη λεκάνη. Τέλος, καλό είναι να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία σε μία περίοδο που δεν συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές, όπως είναι η μετακόμιση ή οι καλοκαιρινές διακοπές.

Προετοίμασε σωστά το παιδί

Δίδαξε στο παιδί λέξεις που να σχετίζονται μόνο με την τουαλέτα π.χ ‘πρέπει να πάω’, ‘κακά’, ‘τσίσα’. Όταν του αλλάζεις πάνα, βάλε τις λερωμένες πάνες στο γιογιό ώστε να αρχίσει να καταλαβαίνει τη χρήση του και άφησέ το να κάθεται κάποιες φορές προκειμένου να εξοικειωθεί. Φρόντισε να τρώει αρκετά λαχανικά και να πίνει νερό ώστε να μην αντιμετωπίσει θέμα δυσκοιλιότητας και ξεκίνα να χρησιμοποιείς την τουαλέτα μπροστά του.

Τα βασικά κλειδιά στην αρχή της ‘εκπαίδευσης’

Timing. Θα έχεις ήδη μάθει πότε περίπου κάνει το παιδί την ανάγκη του. Αν κάνει κακά μισή ώρα μετά το γεύμα ή μετά το μπάνιο, μπορείς να το βάλεις να καθίσει στο γιογιό. Επίσης, ίσως σου δώσει εκείνο σήματα με αλλαγή στη στάση του σώματος ή όταν αλλάζει δωμάτιο μόνο του. Αν έχουν περάσει 3-5 λεπτά στο γιογιό και δεν έχει κάνει τίποτα, σήκωσέ το. Δεν χρειάζεται να νιώθει πίεση.

Ενθάρρυνση. Μην ξεχνάς να του λες αρκετά μπράβο στην αρχή και μόνο που έκατσε στο γιογιό. Σταδιακά μείωσε τα καλά λόγια ώστε να καταλάβει ότι αυτό είναι κάτι καθημερινό. Ρώτησέ το μέσα στη μέρα αν θέλει να πάει τουαλέτα υπενθυμίζοντας τη διαδικασία αλλά ποτέ μην εκνευρίζεσαι και το μαλώνεις όταν δεν τα καταφέρνει.

Κόψε σταδιακά τις πάνες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μην του φοράς πάνες και επίλεξε μαζί με το παιδί άνετα παντελόνια που βγαίνουν εύκολα αλλά και που του δίνουν τη δυνατότητα να καταλάβει ότι βράχηκε αν δεν προλάβει το γιογιό. Στη μετάβαση, φόρα του πάνες όταν κοιμάται.

Υγιεινή. Μαθαίνουμε στα παιδιά πώς να σκουπίζονται. Ειδικά τα κορίτσια πρέπει να σκουπίζονται από μπροστά προς τα πίσω και τα αγόρια να τινάζουν πάντα το μόριό τους ώστε να μην μείνουν σταγόνες. Επιπλέον τους μαθαίνεις πώς να στοχεύουν στη λεκάνη και όχι έξω. Εξίσου σημαντικό είναι πλένουν τα χέρια τους αμέσως μετά.