Η ευκολότερη και πιο γρήγορη επιλογή είναι να το ντύσετε εσείς μέσα σε 2 λεπτά το πρωί πριν πάτε στη δουλειά ώστε να μην χάνετε χρόνο. Όμως χρειάζεται να μάθει να το κάνει μόνο του ώστε να ‘χτίσει’ αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και να νιώσει το αίσθημα της επιτυχίας. Όταν μάθει να ντύνεται εντελώς μόνο του, θα έχετε μία λιγότερη έγνοια σε καθημερινή βάση! Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί εξελίσσει τις πρακτικές ικανότητες με το να δένει ζώνες και κορδόνια, μαθαίνει να ξεχωρίζει ποια ρούχα είναι κατάλληλα ανά περίσταση και φυσικά εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του με νέες λέξεις και ορολογίες.

Τα βασικά βήματα: ξεκινήστε οπλισμένες με υπομονή, επιμονή και εξάσκηση. Κάντε την αρχή με το να διαλέγετε ρούχα που ταιριάζουν στην ώρα της ημέρας και τις καιρικές συνθήκες, με το να το βάζετε να διαλέξει μεταξύ 2 ή 3 επιλογών, να βάζει και να βγάζει τα ρούχα ή τα παπούτσια του, να κουμπώνει τις ζώνες, να βάζει κάλτσες και να προσαρμόζει τους γιακάδες.

Εξίσου σημαντικό είναι να δίνετε ονομασίες στα ρούχα και αξεσουάρ που φορά, καθώς και τα μέρη του σώματος που ταιριάζουν με το εκάστοτε ρούχο. Όσο πιο μικρό είναι, τόσο πιο λίγες επιλογές πρέπει να του δίνετε ώστε να μην μπερδεύεται. Τα βασικά ρούχα που βοηθούν στην αρχή είναι τα χαλαρά ελαστικά παντελόνια (που είναι κατάλληλα και στην εκπαίδευση της τουαλέτας), τα ρούχα με μεγάλα κουμπιά, τα φούτερ, τα t-shirts και τα εσώρουχα με φωτογραφίες και σχέδια.

Το ντύσιμο βήμα βήμα: ας πάρουμε σαν παράδειγμα το σορτς του καλοκαιριού. Πρώτα κρατάμε το σορτς από τη σωστή πλευρά του εμπρός- πίσω. Βάζουμε ένα πόδι τη φορά ενώ κρατάει το σορτς και το τραβάμε προς τα πάνω. Κατά τη διάρκεια του ντυσίματος, καλό είναι να του εξηγούμε τι κάνουμε με τις σωστές λέξεις. Αντί να του μάθετε τα βήματα με τη σειρά, μπορείτε να ξεκινήσετε ανάποδα, από το τελευταίο στο πρώτο. Είναι δηλαδή πιο σημαντικό να καταλάβει πώς είναι φορεμένο ένα ρούχο και προς τα πού να είναι στραμμένο όταν το βάζουμε και στο τέλος πώς περνάει από το κάθε πόδι. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του με το να του λέτε ‘μπράβο τα κατάφερες!’.

Είναι πολύ σημαντικό να ασχοληθείτε με την εκπαίδευση του ντυσίματος όταν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας και σιγά σιγά μειώστε τη διάρκεια ώστε να χρειάζεται μόνο 5 λεπτά για να ντυθεί στο τέλος. Εξηγήστε του τη διαφορά των καθαρών και των βρώμικων ρούχων και δείξτε του πού να πηγαίνει τα ρούχα που χρειάζονται πλύσιμο. Επίσης, φροντίστε να ξεκινήσετε με το γδύσιμο γιατί είναι πιο εύκολο και νιώθει ότι τα καταφέρνει καλύτερα.

1 έτους: το παιδί κρατά τα χέρια του έξω από τα μανίκια και σηκώνει τα ποδαράκια για να του βάλετε παπούτσια, σπρώχνει τα άκρα ώστε να μπουν μέσα στα ρούχα και βάζει-βγάζει τις κάλτσες του με τεντώματα.

2 ετών: βγάζει το παλτό που δεν είναι κουμπωμένο, βγάζει τα παπούτσια των οποίων τα κορδόνια είναι λυμένα, σας βοηθά στο να κατεβάσετε το παντελόνι και βρίσκει τις άκρες της μπλούζας.

2μιση ετών: κατεβάζει τα παντελόνια με ελαστική μέση, προσπαθεί να φορέσει τις κάλτσες, βάζει πουκάμισο αλλά χωρίς να ανοίξει τα κουμπιά και ξεκουμπώνει τα πολύ μεγάλα.

3 ετών: φοράει t-shirts με λίγη βοήθεια, βάζει τα παπούτσια του, καμιά φορά σε λάθος πόδι, φοράει κάλτσες αλλά όχι σωστά, κατεβάζει μόνο του το παντελόνι, κουμπώνει και ξεκουμπώνει τα απλά φερμουάρ, κουμπώνει μεγάλα κουμπιά και βγάζει το t-shirt χωρίς βοήθεια.

4 ετών: βγάζει μόνο του το t-shirt, κουμπώνει τα παπούτσια και τις ζώνες, ενώνει το φερμουάρ του μπουφάν και το ανεβάζει, βάζει σωστά τις κάλτσες, φοράει παπούτσια με λίγη βοήθεια και ξεχωρίζει το μπροστινό με το πίσω μέρος των ρούχων.

4μιση ετών: φοράει το παντελόνι μόνο του και περνάει τη ζώνη από τα θηλάκια.

5 ετών: ντύνεται χωρίς την επίβλεψή σας και φοράει το πάνω μέρος από τη σωστή πλευρά. Σε αυτή την ηλικία συνήθως, μαθαίνει πώς να δένει τα κορδόνια του με τη δική σας βοήθεια.