Οι κανόνες υγιεινής αφορούν στο πλύσιμο χεριών και των βασικών περιοχών του σώματος και πώς πρέπει να καθαρίζονται σωστά. Το ίδιο ισχύει και για την τουαλέτα, το σκούπισμα μύτης και τη στοματική υγιεινή. Αν το παιδί στην προσχολική ηλικία ακολουθεί αυτούς τους κανόνες, μπορεί να είναι αυτόνομο σε πολύ βασικά πράγματα και να αντιλαμβάνεται τη σημασία της φροντίδας της προσωπικής υγιεινής.

Το πλύσιμο των χεριών συνίσταται αρκετές φορές μέσα στη μέρα, όπως πριν το φαγητό ή την προετοιμασία του, μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά το παιχνίδι και κάθε φορά που αγγίζει βρώμικα πράγματα. Μάθετέ του να χρησιμοποιεί νερό και σαπούνι μέχρι τους καρπούς και μετά να στεγνώνει πάρα πολύ καλά τα χέρια του.

Το μπάνιο είναι συνήθως το τελευταίο πράγμα που κάνει πριν κοιμηθεί γιατί το καθαρίζει και το χαλαρώνει προετοιμάζοντάς το σωστά για το κρεβάτι. Αν είναι κοριτσάκι δείξτε της ότι πρέπει να καθαρίζει τα γεννητικά όργανα με φορά από μπροστά προς τα πίσω προς αποφυγή μολύνσεων στην περιοχή. Μην βάζετε τίποτα άλλο τοπικά γιατί το αιδοίο καθαρίζεται μόνο του και είναι αρκετά ευαίσθητο. Αν είναι αγόρι, δείξτε του ότι πρέπει να καθαρίζει τακτικά την άκρη του πέους αλλά όλη την περιοχή κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Μετά το μπάνιο, καθαρίστε το καλά με την πετσέτα ή το μπουρνούζι γιατί έτσι αποφεύγονται τυχόν εξανθήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν είναι καλοκαίρι, μπορεί να στεγνώσει πιο γρήγορα με ένα πιστολάκι.

Μετά την τουαλέτα, πρέπει να ξέρουν πώς να σκουπίζονται με το να τους μετρήσετε μαζί πόσα φύλλα χαρτιού πρέπει να χρησιμοποιούν κάθε φορά. Και πάλι, τα κορίτσια πρέπει να σκουπίζονται από μπροστά προς τα πίσω.

Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία πριν τον ύπνο. Ο οδοντίατρος θα σας ενημερώσει για το πότε μπορεί να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα ή αν επιβάλλεται συχνότερο βούρτσισμα δοντιών. Το φύσημα της μύτης μπορεί να δυσκολέψει περισσότερο το παιδί στην αρχή αλλά είναι αρκετά απλό. Δείξτε του πώς να το κάνει ξεκινώντας με φύσημα από το στόμα. Μόλις το καταλάβει, μπορεί να το κάνει μέσα από τη μύτη με την ίδια ένταση χρησιμοποιώντας πάντα ένα χαρτομάντιλο. Αν δεν έχει, πρέπει να φτερνίζεται στο εσωτερικό του αγκώνα. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε να πλύνουμε τα χέρια μας μετά από αυτήν τη διαδικασία.