Σε μια κοινωνία τόσο παθιασμένη με την τεχνολογία όπως η σημερινή δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα smartphone τους παντού. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας αλλά οι έρευνες σχετικά με το πόσο μπορεί να μας επηρεάζουν στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο πολλές. Ωστόσο μία νέα αμερικανική μελέτη σε 170 οικογένειες δείχνει ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι γονείς με το κινητό τους, τόσο πιο «δύσκολα» γίνονται τα παιδιά.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά των γονιών που κάνουν αρκετή χρήση των smartphones τους ενώ βρίσκονται με τα παιδιά τους, φαίνεται να παρουσιάζουν περισσότερα επεισόδια συναισθηματικών ξεσπασμάτων, γκρίνιας και υπερκινητικότητας στη διάρκεια της ημέρας.
Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Child Development, ουσιαστικά δεν αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με το κινητό είναι η αιτία των συγκεκριμένων προβλημάτων συμπεριφοράς των παιδιών, απλά προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ίσως, για παράδειγμα, οι γονείς να στρέφονται περισσότερο στα κινητά τους για να «αποφορτιστούν» από το στρες του να μεγαλώνουν ένα «δύσκολο» παιδί, όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές. Μια άλλη, επίσης εύλογη εξήγηση για αυτόν το συσχετισμό θα μπορούσε να είναι ότι τα παιδιά διεκδικούν με τη συμπεριφορά τους την προσοχή των γονιών οι οποίοι επιλέγουν να χαζεύουν και να παίζουν με το κινητό τους αντί μαζί τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συστήνουν σε όλους τους γονείς να περιορίσουν τη χρήση κινητού την ώρα που βρίσκονται με τα παιδιά, πόσο μάλλον να τσεκάρουν το smartphone τους στη διάρκεια του οικογενειακού γεύματος.