Οι εφιάλτες ή τα άσχημα όνειρα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στα παιδιά και πάντα χρειάζονται να τα καθησυχάσετε και να τα παρηγορήσετε όταν ξυπνούν και νιώθουν τρομαγμένα ή άβολα. Συνήθως ονειρεύονται ρεαλιστικούς κινδύνους, όπως άγρια σκυλιά, αράχνες ή καρχαρίες αλλά και φανταστικούς φόβους όπως είναι τα τέρατα και οι μπαμπούλες.

Ανάλογα με το γλωσσικό επίπεδο ανάπτυξής τους, είναι σε θέση να σας περιγράψουν τι όνειρο είδαν. Αυτό συνήθως συμβαίνει στο δεύτερο μέρος του ονείρου ή στο REM και πολλές φορές δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν. Μέχρι τα 7, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τους εφιάλτες και επιστρέφουν με ευκολία στον ύπνο τους.

Οι καλύτεροι τρόποι για να παρηγορήσετε ένα παιδί που είδε εφιάλτη

Εξηγήστε του ότι ήταν ένα κακό όνειρο και καθησυχάστε το ότι είναι εντάξει και ασφαλές. Ένα φιλί και μία ζεστή αγκαλιά θα το κάνουν να νιώσει πολύ καλύτερα.

Πείτε του ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει φόβο λόγω του εφιάλτη που είδε. Στα μάτια ενός παιδιού φαντάζει κάτι μεγάλο, οπότε δεν πρέπει ποτέ να του πείτε ότι είναι χαζό να φοβάται.

Αν το παιδί είναι ακόμα στη φάση του νηπίου και είδε τέρατα στον ύπνο του, εξηγήστε του ότι είναι πλάσματα που δεν υπάρχουν στα αλήθεια. Μπορεί να φαίνονται τρομακτικά, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κακό στα παιδιά.

Αν θέλει να μιλήσει γι’ αυτό την επόμενη μέρα, αφήστε το να το κάνει. Μπορεί να θέλει να πει λεπτομέρειες ή μπορεί και να το έχει ξεχάσει τελείως, οπότε καλό είναι να μην το αναφέρετε εσείς.

Αν το παιδί σας βλέπει το ίδιο όνειρο ξανά και ξανά, ρωτήστε το για το τι έχει δει στην τηλεόραση ή για τους φίλους του. Αν επηρεάζεται από αυτά που βλέπει, καλό είναι να απέχει για λίγο.

Ζητήστε βοήθεια από ειδικό αν βλέπετε ότι το παιδί έχει συχνούς εφιάλτες και βιώνει αρκετό άγχος μέσα στη μέρα. Εξίσου σημαντικό είναι αν συνδέονται με κάποιο τραυματικό γεγονός που βίωσε, όπως μία πυρκαγιά ή ένα τροχαίο.

Τι προκαλεί τους εφιάλτες; Οι περιστασιακοί εφιάλτες δεν είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία. Συνήθως τα παιδιά με ζωηρή φαντασία, τους βλέπουν πιο συχνά από τα υπόλοιπα παιδιά. Τα αίτια για συχνούς και επαναλαμβανόμενους εφιάλτες είναι το άγχος και τα τραυματικά γεγονότα.