Τι πρέπει να τρώει το παιδί όταν έχει ίωση, πυρετό ή κρυολόγημα; Είναι γεγονός πώς οι ιώσεις ταλαιπωρούν τα παιδιά μας ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, που μπορεί να πάρουν διαστάσεις «επιδημίας». Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που θα βοηθήσουν το παιδί να νιώσει καλύτερα και θα του προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να γίνει γρήγορα καλά! Τι πρέπει να πίνει Πρώτο και πιο σημαντικό βήμα αποτελεί η καλή ενυδάτωση και η αποκατάσταση της απώλειας υγρών με νερό, διαλύματα ηλεκτρολυτών, τσάι, αφεψήματα και ζωμούς, που θα πρέπει να ξεκινά άμεσα, σε μικρές ποσότητες ακόμα και αν υπάρχουν γαστρεντερικά συμπτώματα. Εφόσον η όρεξη του παιδιού είναι καλή και τυχόν εμετοί περιοριστούν, η διατροφή του παιδιού πρέπει να επανέρχεται στην συνήθη πρόληψη, με τροφές που του είναι οικείες και αρεστές.

Τι πρέπει να τρώει

Κοτόσουπα Η κοτόσουπα αυγολέμονο, με κοτόπουλο, αυγό, καρότο, ελαιόλαδο, λεμόνι ή ρίγανη, φαίνεται να βοηθά ιδιαιτέρως στο κρυολόγημα. Και αυτό γιατί τα επτά μικροθρεπτικά συστατικά που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ιώσεων  βρίσκονται στην κοτόσουπα. Ζωμοί Γενικότερα όμως, οι σούπες και οι ζωμοί είναι ιδιαίτερα αγαπητές από τα παιδιά και πολύ εύπεπτες. Είναι ιδανικές όταν υπάρχει συνάχι, πυρετός ή γαστρεντερικά συμπτώματα, καλύπτοντας την αυξημένη ανάγκη για υγρά, ενώ επειδή τρώγονται ζεστές (προσοχή όχι καυτές) βοηθούν τον πονόλαιμό. Ο ατμός τους μάλιστα δρα σαν φυσικό αποσυμφορητικό. Λευκό κρέας Το λευκό κρέας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε κορεσμένο λιπαρά, ενώ περιέχει το αμινοξύ κυστείνη, που προστατεύει από μολύνσεις του αναπνευστικού, βοηθώντας στην υγροποίηση και απομάκρυνση της βλέννας από τη μύτη και τους πνεύμονες.

Άλλες τροφές που βοηθούν

Τα μανιτάρια, που περιέχουν τις β-γλυκάνες (διαλυτοί πολυσακχαρίτες) με την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κρεμμύδι, επίσης, περιέχει κερκετίνη, μια ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση Το σκόρδο (σε μεγάλες ποσότητες), με την αλισίνη έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων. Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό «φάρμακο», που βοηθά ιδιαίτερα στις λοιμώξεις Το γιαούρτι, αλλά και οι τροφές πλούσιες σε «καλά» προβιοτικά, όπως το κεφίρ, συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενισχύοντας όλο το ανοσοποιητικό και βοηθώντας σε ιώσεις ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι γαστρεντερικά συμπτώματα. Τι δεν πρέπει να τρώει Η υψηλή κατανάλωση απλών σακχάρων (γλυκά, χυμοί, αναψυκτικά κτλ) στη διάρκειας μιας ίωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Από τα απλά σάκχαρα, για τα νήπια άνω των 12 μηνών, προτιμήστε το μέλι σε μικρή ποσότητα, που φαίνεται ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι όταν έχουμε πυρετό πρέπει να αποφεύγουμε την λήψη ψαριού ή αυγών, αλλά αυτό δεν ισχύει παρά μόνο αν πρόκειται να γίνει ταυτόχρονα με κάποιες αντιβιώσεις. Και αν δε θέλει ούτε να φάει, ούτε να πιει; Η πρώτη συμβουλή των παιδιάτρων είναι να μην πιέζουμε τα παιδιά να φάνε όταν ταλαιπωρούνται από ίωση. Σημασία έχει η ενυδάτωση του οργανισμού με νερό και ροφήματα. Οι μικρές γουλιές από νερό, χαμομήλι ή τσάι κάθε 10 λεπτά είναι το καλύτερο για ένα παιδί με πυρετό και η ανάρρωση θα έρθει πιο γρήγορα. Ο γονείς θα πρέπει να ενισχύουν τον οργανισμό του παιδιού με βιταμίνες μέσω των φρούτων και των λαχανικών, σε μορφή χυμού ή φρουτόκρεμας και σε λίγη ποσότητα. Η κοτόσουπα (έστω και σε μικρή ποσότητα), με αστεράκι, πεπονάκι ή ρυζάκι είναι η ιδανική επιλογή, αλλά σε μικρή ποσότητα όσες φορές την ημέρα θέλει το παιδί. Μην ξεχνάτε το λεμόνι στο φαγητό του παιδιού, γιατί εκτός από βιταμίνη C, έχει και αντισηπτικές ιδιότητες.