Η δηλητηρίαση είναι ένα από τους κορυφαία ατυχήματα για ένα παιδί και συνήθως προκαλείται από φάρμακα, χλωρίνες και άλλα καθαριστικά προϊόντα του σπιτιού. Η βασική λύση είναι να κλειδώσετε αυτά τα προϊόντα σε ντουλάπια που δεν φτάνει το παιδί ή να τα κρατάτε σε ένα δωμάτιο που δεν μπαίνει ποτέ.

Δυστυχώς η δηλητηρίαση συμβαίνει κυρίως μέσα στο σπίτι, είναι αναπάντεχη και το παιδί βρίσκει τη χλωρίνη μέσα σε ένα ντουλάπι που θεωρούσατε ότι είναι ασφαλές. Εκτός της χλωρίνης, υπάρχουν και άλλα πράγματα μέσα στο σπίτι που περιέχουν χημικές ουσίες και είναι επιβλαβή για τα παιδιά σας. Τα φάρμακα, για παράδειγμα είναι το βασικότερο αίτιο δηλητηρίασης των παιδιών με ποσοστό 70%. Ακόμα και οι φυτικές συνταγές ή οι βιταμίνες μπορούν να αποβούν άκρως επικίνδυνες αν τα πάρετε σε πολύ μεγάλες δόσεις.

Πώς θα προλάβετε τη δηλητηρίαση. Ξεκινάμε με το βασικό βήμα. Με το να αποθηκεύουμε τα ‘επικίνδυνα’ προϊόντα σε ψηλά ράφια, τουλάχιστον 1μιση μέτρο ψηλότερα από τα παιδιά. Αλλά ακόμα και εκεί, βάζουμε παιδικές ασφάλειες για παν ενδεχόμενο.

Γενικές οδηγίες για χρήση φαρμάκων και καθαριστικών

Πριν ξεκινήσει το παιδί να περπατά και να σκαρφαλώνει, απομακρύνετε από το οπτικό του πεδίο όλα τα αντικείμενα που θεωρείτε επικίνδυνα.

Κλειδώνετε πάντα τα καθαριστικά και τα φάρμακα σε ντουλάπια αμέσως μετά τη χρήση τους.

Πάντα αφήνουμε τα καθαριστικά στην αρχική τους συσκευασία και δεν μεταφέρουμε το περιεχόμενο σε μπουκάλια για ποτά. Μπορεί το παιδί μεγαλύτερης ηλικίας να πάει να πιει χυμό και να καταλήξει με χλωρίνη στον οργανισμό του.

Πάντα ξεφορτωνόμαστε τα μπουκάλια και τα φάρμακα που δεν χρησιμοποιούμε πια, που έχουν λήξει ή που έχουν τελειώσει. Δεν κρατάμε συσκευασίες χωρίς λόγο.

Έξτρα πληροφορίες για τη χρήση και αποθήκευση φαρμάκων

Αν το παιδί χρειάζεται να πάρει κάποιο φάρμακο, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και τη δοσολογία. Αν δεν είστε σίγουρη, μπορείτε να ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Φροντίστε να μιλάτε με το σύντροφό σας ώστε να μην δώσετε στο παιδί το ίδιο φάρμακο δύο φορές.

Πάντα να επιβλέπετε τη λήψη φαρμάκου από το παιδί και να το κάνετε με ηρεμία για να μην μπερδευτείτε στις δοσολογίες.

Αν χάσετε το καπάκι των φαρμάκων, ζητήστε από το φαρμακοποιό να σας το αντικαταστήσει αμέσως. Δεν ενδείκνυται να μένει ανοιχτό ένα φάρμακο γιατί έτσι χάνει και την αποτελεσματικότητά του.

Όταν αναφέρεστε σε φάρμακα, μην χρησιμοποιείτε ονόματα-κωδικούς, όπως οι ‘καραμελίτσες’. Έτσι αποπροσανατολίζετε το παιδί και το μπερδεύετε ως προς τη χρήση του.

Τα πιο επικίνδυνα δηλητηριώδη προϊόντα για το παιδί είναι:

Παρακεταμόλη

Φάρμακα για βήχα και κρύωμα

Ποντικοφάρμακα

Καθαριστικά

Τζελ σιλικόνης

Αντισυλληπτικά

Καθαριστικά για πλυντήριο πιάτων

Ιβουπροφαίνη (αντιφλεγμονώδες)