Έπειτα από τις τρομακτικές εικόνες που είδαμε από τη Γαλλία, με ένα παιδί να έχει κρεμαστεί από το μπαλκόνι και την τελευταία στιγμή να σώζεται από έναν άνδρα που κατάφερε να σκαρφαλώσει και να το πιάσει, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία και προσοχή που πρέπει να δείξουμε και σε τέτοιου είδους θέματα ασφαλείας. Τώρα που το καλοκαίρι είναι εδώ, θα περνάτε περισσότερο χρόνο στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας και μαζί σας θα κάθονται και τα παιδιά. Για να μην έχετε ατύχημα ή την πιθανότητα του να συμβεί κάτι, προλάβετέ το παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και για να είστε ήσυχη όταν κάθεστε στο μπαλκόνι.

Ξεκινάμε με το πιο βασικό που δεν είναι άλλο από τη δική σας επίβλεψη. Όσα μέτρα και να πάρετε, πρέπει να έχετε το νου σας γιατί τα παιδιά είναι απρόβλεπτα.

Το ύψος και ο σχεδιασμός των μπαλκονιών ποικίλουν, οπότε φροντίστε να μην έχουν μεγάλα κενά ή να μην είναι πολύ χαμηλά. Αν όμως είναι ήδη έτσι, καλύψτε τα με ψηλά προστατευτικά που θα βρείτε στο εμπόριο για αυτές τις περιπτώσεις.

Κρατήστε τα έπιπλα μακριά από το μπαλκόνι γιατί τα παιδιά τείνουν να εξερευνούν και να σκαρφαλώνουν. Μην του δίνετε έναν παραπάνω λόγο για να κινδυνεύσει. Το ίδιο ισχύει και για κάποια ανάποδα γλαστράκια ή τούβλα που κάνουν το παιδί λίγο ψηλότερο και αυξάνουν τον κίνδυνο. 

Μην αφήνετε τα παιδιά να κυκλοφορούν στο μπαλκόνι αν έχετε ρίξει νερά ή ο,τιδήποτε γλιστράει. Δεν έχουν αντίληψη του πότε πρέπει να περπατήσουν προσεκτικά ή να τρέξουν και δεν θέλετε να πάρετε αυτό το ρίσκο.

Αποφύγετε τις γυάλινες μπαλκονόπορτες γιατί είναι διάφανες και τα παιδιά μπορούν να τρέξουν καταπάνω τους. Ένα έξυπνο tip είναι να κολλήσετε μεγάλα αυτοκόλλητα για να καταλάβουν τη διαφορά. Τέλος φροντίστε να βάλετε τα χερούλια από τις πόρτες σε σημείο που δεν φτάνουν τα παιδιά ώστε να μην κλειδωθούν απ’έξω αλλά και να μην μπορούν να βγουν χωρίς εσάς.

Κάντε το μπαλκόνι ένα μέρος φιλικό στα παιδιά και μην σκέφτεστε μόνο την υψηλή αισθητική. Καλώς ή κακώς, πρέπει να προσαρμοστείτε για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται και να αφαιρέσετε ή να καλύψετε ό,τι θεωρείται επιβλαβές για ένα παιδί. Όσο περνούν την περίοδο της εξερεύνησης, το μπαλκόνι μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο αν δεν έχετε φροντίσει εσείς από πριν.