Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών που εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε διάφορες τροφές έχει αυξηθεί δραματικά –σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στις ΗΠΑ η αύξηση αυτή είναι της τάξης του 50% από το 1997 έως το 2011. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στους λόγους για τους οποίους οι αλλεργίες είναι πια τόσο συχνό φαινόμενο, νέες μελέτες έχουν καταλήξει σε κάποιους τρόπους πρόληψης, συγκρίνοντας διατροφικά στοιχεία παιδιών χωρίς αλλεργία με αντίστοιχα στοιχεία αλλεργικών παιδιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης από τις έρευνες αυτές, που δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση Pediatrics, οι γονείς μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να εμφανίσει ένα μωρό τροφική αλλεργία ακολουθώντας τις εξής οδηγίες: 1. Μην εισάγετε στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού πριν την ηλικία των 17 εβδομάδων. Όπως φάνηκε στην έρευνα τα μωρά που έτρωγαν στερεές τροφές πριν από την ηλικία αυτή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργία σε σχέση με όσα εκτίθενται στις πρώτες τροφές πιο αργά. Όπως σχολιάζουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα, φαίνεται πως οι 17 μήνες είναι σημαντικό ορόσημο σε ό,τι αφορά τις αλλεργίες. 2. Μην σταματάτε το θηλασμό όταν αρχίσετε την εισαγωγή στερεών τροφών. Ο θηλασμός φαίνεται πως έχει και προστατευτική δράση ενάντια στις αλλεργίες μόλις το παιδί αρχίσει να καταναλώνει και αγελαδινό γάλα. Ο λόγος είναι ότι το  μητρικό γάλα συμβάλλει στη ρύθμιση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος. 3. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές Η ίδια επιστημονική ομάδα σε άλλη έρευνά της που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Αλλεργικής και Κλινικής Ανοσολογίας διαπίστωσε ότι τα μωρά που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν αναπτύξει αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι την ηλικία των δύο ετών. 4. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον δύο ημέρες πριν το μωρό δοκιμάσει άλλη μία τροφή για πρώτη φορά. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να το παρατηρείτε προσεκτικά για να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν συμπτώματα αλλεργίας, όπως εξάνθημα, αναιτιολόγητο συνάχι, πρήξιμο, κνησμός, εμετός ή δυσκολία στην αναπνοή. Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσετε και ταυτοποιήσετε την αλλεργία ώστε να αποφύγετε να έρθει ξανά το παιδί με την τροφή που την προκαλεί τόσο πιο πιθανό είναι να την ξεπεράσει. 5. Ενημερωθείτε για τα άλλα προϊόντα (εκτός από τις τροφές) που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία. Εάν για παράδειγμα στην οικογένειά σας υπάρχει ιστορικό με αλλεργία σε ξηρούς καρπούς θα πρέπει να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες στις κρέμες, τις υδατικές λοσιόν και τα υπόλοιπα καλλυντικά που χρησιμοποιείτε και ενδέχεται να περιέχουν έλαια από φιστίκι. Συζητήστε με τον παιδίατρό σας και ζητήστε του να σας πει τι άλλο πρέπει να προσέχετε.